•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren 28. Festival evropskog filma Palić

U subotu, 17. jula, svečanom ceremonijom na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma Palić, koji će trajati do 23. jula. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Prisutnima se obratio Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, koji je konstatovao da ga čini srećnim činjenica da se festival vratio na stari format, i što se održava na otvorenom, pred svojom vernom publikom.

Stevan Bakić je u svom obraćanju rekao: „Posebno je značajna nacionalna premijera domaćeg ostvarenja po motivima romana Bore Stankovića jer takvi projekti daju veliki doprinos negovanju srpske istorije i kulture. Kada govorimo o najboljem što Srbija ima, posebne čestitke upućujemo dobitniku ovogodišnjeg priznanja Aleksandar Lifka, gospodinu Aleksandru Berčeku. Njegova, može se slobodno reći besmrtna, interpretacija lika kneza Miloša Velikog u TV drami „Karađorđeva smrt“ i seriji „Vuk Karadžić“, bila je osamdesetih godina prošlog veka prvi susret mnogih od nas sa ličnošću velikog srpskog državnika. Ova ostvarenja dala su nemerljiv doprinos buđenju interesovanja za nacionalnu istoriju u srpskom narodu, i afirmaciju kulture sećanja u Srbiji”.

Gradonačelnik Subotice je naglasio kako se Grad Subotica prošle godine borio za Palićki filmski festival, da se održi u doba korone, kada su svi veliki festivali u svetu bili odloženi ili otkazani.

Radovan Jokić, Pomoćnik ministra kulture Srbije za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, na otvaranju je rekao: “Ovaj festival nije samo puki skup nabrajanja novonastalih filmskih dela, linearna predstava probranih filmskih ostvarenja. On svakako nije samo to, već se radi o izuzetno vrednom i skoro tri decenije negovanom prostoru transverzalnih mišljenja, multidimenzionalnih umetničkih projekcija. Ono što ga čini posebno vrednim i značajnim je da je on zaista mesto umetničkog događaja, kao metodologije nemira i nepokolebljivog traganja”.

Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Zupančić iz Slovenije, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica. Povodom prijema nagrade, ona je na svečanoj ceremoniji otvaranja izjavila: “Velika mi je čast za ovu nagradu, pogotovu jer sam je dobila iz ruku Mire Banjac, legende srpskog glumšta. Milo mi je što sam ustanovila da nisam pala u potpuni zaborav, iako već 30 godina jako malo radim, otkako smo se ovako tužno podelili. Ali sam jako sretna, pošto sad trenutno radim i u Beogradu u pozorištu, i super je što smo opet svi tu na okupu”.

Rumunskoj producentkinji Adi Solomon uručena je nagrada „Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije. Njoj je nagradu predao Nil Jang, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh Evrope. Ada Solomon je tom prilikom rekla: “Zaista sam počastvovana i dirnuta. Moj odnos sa Palićkim festivalom traje već dugo. Dosta mojih i naših filmova sam poslala ovde vama i nadam se da ste u njima uživali, ali nikad nisam uspela da dođem, do sada. Prvi put sam ovde i tek sada razumem zašto je ovo mesto tako posebno”.

Nemački reditelj Kristijan Pecold, dobitnik je ovogodišnje nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca. Pecold je za svoje prvo filmsko ostvarenje, “The State I Am In” (2000), o par levičarskih terorista, osvajio Nemačku filmsku nagradu i nagradu za Najbolji film Hessischer. Za film “Barbara” (2012) na Berlinalu je osvojio nagradu za Najbolju režiju. Njegovo poslednje ostvarenje “Undine” prikazano je 2020. na Berlinalu, kada je glavna glumica Paula Ber dobila Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu, a iste godine prikazan je u glavnoj takmičarskoj selekciji Festivala evropskog filma Palić. Nagradu nemačkom reditelju uručio je Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić.

Kristijan Pecold je prilikom prijema nagrade izjavio: „Zaista sam počastvovan i uvek imam veliku tremu. Vidim ovde scenu iz šume u Istočnoj Nemačkoj, iz mog filma „Barbara“, ali ova šuma ovde je mnogo bolja“.

Srpskom glumcu Aleksandru Berčeku uručena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji domaćih stvaralaca. Ovaj legendarni umetnik diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, a glumio je u preko 120 filmova i predstava. Za kultnu ulogu Miška u filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana dobio je Zlatnu arenu 1980. godine. U poslednjoj deceniji publika ga pamti po ulozi u filmu i seriji “Šešir profesora Koste Vujića”, bioskopskom hitu “Južni vetar”, seriji” “Državni službenik” i drugim ostvarenjima. Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za životno delo 2001. godine. Nagradu doajenu domaćeg glumišta uručio je Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Aleksandar Berček je prilikom prijema nagrade izjavio: „Hvala puno što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a festival može da bude i otvoren“.

Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma Palić otvoren je projekcijom filma „Dnevnik iz Gvantanama” reditelja Kevina MekDonalda, sa dvostrukom oskarovskom Džodi Foster. Proslavljena glumica nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015. godine.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 18. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazan film „Plavi cvijet” hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, a od 23h ostvarenje „Frans” Bruna Dumona. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija će ne repertoaru biti filmovi „Dečak” Vitalija Akimova (17h), “Đavo nema mira” Zefira Morelsa i Albana Mersijea (17:50) i „U ogledalu” Laile Pakalnine iz Letonije (19h).

U nedelju u 14:30 će u bioskopu Abazija na Paliću biti otvorena izložba „Kamerom kroz vreme – objektivi istorije”, kolekcije filmskih kamera koja je obeležila najveće trenutke filmske umetnosti, a u 16:30 u bioskopu Eurocinema u Subotici, zakazano je otvaranje izložbe „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, posvećene filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije.

Foto: Ivica Vojnić

Podeli:



Preporucujemo