•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren Treći somborski filmski festival

U utorak, 13. jula u 20 časova, svečanom ceremonijom u Atrijumu Gradske kuće u Somboru otvoren je Treći somborski filmski festival, koji će trajati do 16. jula. Na repertoaru će se naći 13 filmova u 4 selekcije, a posetioci festivala će moći da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg će se održavati promocije knjiga, radionice, predstave i koncerti.

Na otvaranju festivala, prisutnima se obratila Vesna Šašić, direktorica Somborskog filmskog festivala i Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor: „Ovaj festival posvećen je našem sugrađaninu Ernestu Bošnjaku, osnivaču jugoslovenske kinematografije, filmskom vizionaru koji je u Somboru prepoznao evropski Holivud, čoveku koji je ostavio neizbrisiv trag u kreiranju sedme umetnosti. Ernest Bošnjak je sve nas, somborce, zadužio da osvetlimo njegove vizije. Sledeći upravo te vizije stvorili smo Somborski filmski festival s namerom da vam njegovi programi pruže jedan poseban doživljaj koji će se pamtiti i zahvaljujući kome ćete ostati uz nas i tokom naredne godine”.

Otvaranju je prisustvovao i Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, uz čiju podršku je realizovana programska celina Panorama švedskog filma. „Uživam u srpskom filmu. Uživao sam, i još uživam, u jugoslovenskom filmu. Moj omiljeni film je „Ko to tamo peva“. Jako mi je drago da i vi želite da upoznate švedski film, i to ne samo Ingmara Bergmana“, rekao je u svom govoru Jan Lundin.

Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Mira Banjac je prilikom dodele nagrade izjavila: „Čovek čiju ću nagradu večeras primiti je u stvari bila tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao jedan neizvestan put, ali on je mogao to da uradi jer u to vreme se slavila umetnost. On je imao prostor, a imao je duha da nasluti ono što će danas u kinematografiji biti veliko. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da na neki mali način budem dostojna tog velikog imena. Nadam se da će u istoriji biti zapisan crvenim slovima. U našim srcima on je to već uradio“.

Svečano otvaranje upotpunio je nastup umetnika Žarka Stepanova i benda „Bre”, tokom kojeg je publika bila u prilici da čuje izvođenje numere „Ljubav i moda” iz istoimenog filma.

Nakon svečane ceremonije, glavni program festivala otvoren je filmom u čast Mire Banjac „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, u kome je legendarna srpska glumica u glavnoj ulozi. „Koncentriši se, baba“ prati poslednje dane starije žene Marije u proleće 1992. godine u Sarajevu, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, u vili na brdu nedaleko od centra grada. Uz Miru Banjac, glumačku postavu čine Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Prve festivalske večeri prikazani su i filmovi “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Brit-Mari je bila tu” Tuve Novotni i “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja Somborskog filmskog festivala je besplatan, a filmovi i prateći programi će se održavati u Atrijumu Gradske kuće, Dvorištu Gradskog muzeja Sombor, Kabareu Narodnog pozorišta Sombor, i na Trgu Svetog Đorđa.

U slučaju kiše, program će se održati na alternativnim lokacijama, i to: Glavni program, svečano zatvaranje, i koncert „Love Hunters” na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor; Selekcija mladih autora u Velikoj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor; Panorama švedskog filma, filmovi „Porajmos” i „Žućko – priča o Radivoju Koraću” u Svečanoj sali Gradske kuće. Promocije izdavaštva će se u slučaju kiše održati u Gradskoj kafani Sombor.

Foto: Uroš Terzija, Portal 025.rs

Podeli:



Preporucujemo