•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano zatvoren Treći somborski filmski festival

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i koncertom rok grupe Love Hunters na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, zatvoren je Treći somborski filmski festival, koji je trajao od 13. do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor.

Dejan Dabić, selektor festivala, povodom zatvaranja manifestacije je rekao: „Publika u Somboru je pokazala da joj je stalo do ovog festivala, Sombor ima dobru pozorišnu publiku, ima filmsku istoriju, ali nije imao festivalsku publiku jer nije bilo festivala. Sombor je pokazao da želi ovakav festival, a ja imam običaj da kažem da prvi festival može da se desi slučajno, drugi festival je podvig, a od trećeg festivala počinje tradicija“.

Žiri Glavnog takmičarskog programa, koji čine producent Filip Feti Dautović, glumci Marija Bergam i Petar Strugar, dodelio je nagradu Ernest za najbolji film ostvarenju „Oaza” reditelja Ivana Ikića. U obrazloženju žirija se, između ostalog, navodi da je „delikatna tema, koja je bila privilegija samo najhrabrijih autora dokumentarnih filmova, ovog puta obrađena u igranoj formi, što već samo po sebi predstavlja ogroman poduhvat, kako produkcijski tako i rediteljski”. Žiri je obrazloženje zaključio rečima: „Ovaj potresan film nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i kao glas vapijućeg u pustinji dopire do svakog srca na planeti, opominjujući nas da se velike ljubavi i velike tragedije događaju i izvan naših komfornih, ušuškanih svetova”.

Dobitnica nagrade Ernest za najbolju glumicu je Daria Lorenci Flatz za ulogu u filmu „Mater” reditelja Jure Pavlovića. U obrazloženju nagrade žiri je naveo: „Prateći intimističku priču o odnosu majke i ćerke, izvanredna glumica Daria Lorenci, u okviru rediteljskog postupka koji je presedan u kinematografiji i filmskoj poetici, uspela je da u krupnom planu tokom celog filma, minimalnim glumačkim sredstvima angažuje gledaoca i uvuče ga u svoja stanja koja su apsolutno iskrena i tačna. Fascinantan je način na koji ona izaziva empatiju gledaoca i čini film u svakom trenutku uzbudljivim. Maestralna Daria doprinela je da ova teška i teskobna priča na momente zasija dečijom radošću”.

Branimir Popović je nagrađen za najbolju mušku ulogu, za rolu u filmu „Koncentriši se, baba”, reditelja Pjera Žalice. Žiri je odluku obrazložio rečima: „Branimir Popović iznenađujuće smelo i uverljivo, koristeći širok i inteligentan izbor glumačkih sredstava, tumači lik Baneta krećući se izuzetno precizno u okvirima zadatog žanra. Unutar uspostavljenih stereotipa o Crnogorcima, Branimir je uspeo da vešto i duhovito oživi dvodimenzionalnu karikaturu, koja u jednom trenutku prerasta u snažan zaokružen dramski lik“.

Žiri selekcije mladih autora nagradu za najbolji film dodelio je reditelju Nemanji Ćeraniću za film „Lihvar”. U obrazloženju žirija, koji su činili reditelj Filip Markovinović, glumica Jovana Petronijević i glumac Žarko Stepanov, između ostalog stoji: „Film Lihvar donosi jednostavnu, zgusnutu i dinamičnu priču koja nam prikazuje jedan dan glavnog junaka sa margine, uterivača dugova, koji pokušava da sredi svoj život. Reditelj filma, Nemanja Ćeranić, prikazao je raskošan talenat u svim segmentima rada na filmu. Izvanredan rad sa glumcima od kojih su jedan deo natruščici, brz ritam, dosledno sprovođena naracija sa atraktivnim I dobro tempiranim epizodnim likovima u krajnjem ishodu daju film u najboljem maniru žanrovskog neo-noara”.

Žiri je takođe odlučio da specijalnim priznanjem nagradi film „Ivana Grozna“ autorke Ivane Mladenović zbog njenog inovativnog pristupa u kojem kombinuje autofikciju, fikciju i dokumentarizam. Tim pristupom autorka je stvorila ujednačen, i pre svega duhovit film, u kom polazeći od krajnje ličnog daje živopisnu sliku malog grada iz koga je potekla.

Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora, uručio je nagradu Specijalni Ernest našem legendarnom glumcu Slavku Štimcu, prošlogodišnjem laureatu ove nagrade.

Slavko Štimac je prilikom dodele nagrade izjavio: „Želim da se zahvalim svima koji su odlučivali o tome da ja treba da dobijem jedno ovakvo priznanje koje u svom nazivu nosi ime entuzijaste i zaljubljenika u film Ernesta Bošnjaka koji se, s punim pravom, uz Aleksandra Lifku, može smatrati pionirom kinematografije i filma na ovim prostorima. Ja sam premlad da bih bio pionir kinematografije, ali je činjenica da sam bio pionir kada sam ušao u svet filma iz koga još uvek nemam nameru da izađem, nadam se, još neko duže vreme. Jako mi je drago što ovu nagradu dobijam u lepom gradu kao što je Sombor i čestitam vam što imate sugrađanina koji je najbolji košarkaš na planeti”.

Vesna Šašić, direktorica Trećeg somborskog filmskog festivala, povodom zatvaranja je izjavila: „Grad Sombor disao je ovih lepih noći zajedno s filmskim stvaraocima. To nas motiviše i obavezuje da Somborski filmski festival, nadahnut delom i mišlju Ernesta Bošnjaka, stalno inoviramo i unapređujemo, da tragamo za novim prostorima, a sve u slavu građana našeg Grada i njegovu promociju u zemlji i regionu.”

Podsećamo, Mira Banjac, legendarna glumica jugoslovenske i srpske kinematografije, ovogodišnja je dobitnica nagrade Specijalni Ernest, za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima. Njoj je na otvaranju festivala nagradu uručio Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Tokom trajanja Trećeg somborskog filmskog festivala publika je mogla da pogleda 15 filmova u pet selekcija: Glavni program, Selekcija mladih autora, Panorama švedskog filma, Kad bi Sombor bio Holivud i Filmski matine za decu. Pored filmskih ostvarenja, posetioci festivala mogli su da uživaju i u pratećem programu, u okviru kojeg su održane promocije knjiga, pozorišne predstave, radionice i koncerti.

Foto: Portal 025.rs

Podeli:



Preporucujemo