•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečanom dodelom nagrada zatvoren 13. Leskovački festival filmske režije LIFFE

Svečanom ceremonijom dodele nagrada i prikazivanjem rediteljskog debija Gordana Kičića „Realna priča“ završeno je trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i onlajn, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Minutom ćutanja publika je odala počast reditelju Goranu Paskaljeviću, ovogodišnjem laureatu nagrade „Živojin Žika Pavlović“ koji je preminuo 25. septembra.

Reditelj Srdan Golubović, dobitnik Gran prija „Živojin Žika Pavlović“ za najbolju režiju filma „Otac“, prilikom dodele priznanja je rekao: „Ova nagrada je za mene veoma značajna jer je Živojin Žika Pavlović bio moj profesor, i kada pričam sa nekim svojim kolegama iz regiona zavide mi na toj privilegiji – i treba da zavide“. Golubović je dodao: „Pre svega, hteo bih da se zahvalim mom bivšem profesoru, mentoru i dugogodišnjem prijatelju Darku Bajiću, koji je mene kao studenta treće godine izvukao i dao mi priliku da radim, sarađujem sa njim i učim od njega. On je prvi čovek koji je poverovao, pomislio i osetio da u meni ima nečega. Na tome sam mu beskrajno zahvalan, jer kad dođu neki uspesi onda svi to prepoznaju, ali je važno ko je taj koji je prvi.“ Srdan Golubović je iskazao zahvalnost Darku Bajiću i zbog strasti prema filmu koju mi je preneo. „Istu tu ljubav, strast i energiju Darko je preneo na ovaj divan festival. Zbog toga ga danas svi mi koji se bavimo režijom smatramo dragocenim mestom“, zaključio je on.

Publici su se obratili i Mladen Đorđević i Marko Đorđević, dobitnici druge i treće nagrade “Živojin Žika Pavlović” za režiju, koji su se tom prilikom zahvalili na priznanjima.

Slovenački reditelj Matjaž Ivanišin, povodom Nagrade za najbolji film u kategoriji Nezavisnog filma zahvalio se putem video linka: „Drago nam je primiti ovakvo priznanje. Žao mi je što nismo zajedno večeras kako bismo se mogli veseliti, ali se nadam da će biti prilike tokom nekog drugog izdanja“.

Ivana Vuković, dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh” pozdravila je publiku putem video poruke: „Mislim da je ovo prvi festival na kojem je prikazan naš film, a na kojem se dodeljuju nagrade, tako da sam mnogo srećna. Marko mi je rekao da je bilo mnogo lepo na projekciji u Leskovcu i to me je obradovalo. Bravo što ste uopšte uspeli da održite festival u ovim okolnostima“.

Video porukom publici se obratio i Filip Đurić, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu „Moj jutarnji smeh”: „Mnogo mi je drago što ste nam dodelili nagrade i što se nekim ljudima sviđa to što smo radili. Meni je mnogo značajan taj film i proces kroz koji smo prolazili tokom snimanja”.

Festival je zatvorio glumac i reditelj Gordan Kičić: „Pripala mi je čast da zatvorim rediteljski festival i osećam se veoma počastvovanim što sam ja jedini glumac-reditelj u ovogodišnjoj selekciji. Na Akademiji sam se najviše družio sa rediteljima. Možda su oni to tumačili kao da bih ja igrao u njihovim filmovima, što i jesam, ali je mene zanimalo kako oni dolaze do celog ovog procesa.”

U okviru 13. Festivalskog izdanja prikazan je 41 film u 4 kategorije, od kojih tri takmičarske i jedna revijalna. Među ovogodišnjim gostima festivala bile su brojni reditelji i glumci među kojima su Lazar Ristovski, Milutin Mima Karadžić, Gordan Kičić, Srdan Golubović, Mladen Đorđević, Marko Đorđević, Milena Pavlović, Ana Franić, Marija Perović, Anja Pavićević i drugi.

Pored Srdana Golubovića, koji je dobio Glavnu nagradu za najbolju režiju filma „Otac“ - Gran pri „Živojin Žika Pavlović“, dobitnik druge nagrade u istoj kategoriji je Mladen Đorđević za režiju filma „Sumrak u bečkom haustoru”. Treća nagrada u ovoj kategoriji pripala je Marku Đorđeviću za film „Moj jutarnji smeh”. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Filipu Đukiću, dok je dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu Ivana Vuković - oboje za role u filmu „Moj jutarnji smeh“. Najbolji film iz selekcije Nezavisni film je ostvarenje „Oroslan“ slovenačkog reditelja Matijaša Ivanišina. Posebno priznanje žirija programa Nezavisni film pripalo je Stefanu Maleševiću za režiju filma „Mamonga“. Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“, nagrada za najboljeg mladog reditelja, pripala je Lovri Mrđanu iz Hrvatske za režiju filma „Pečat“. Druga nagrada u ovoj kategoriji dodeljena je Alenu Šimiću iz BiH za režiju filma „B4“, dok je dobitnica treće nagrade Nina Ognjanović iz Srbije, za režiju filma „Plaču“.

O ovogodišnjim nagradama za Takmičarski program odlučivao je tročlani žiri u sastavu Ana Franić, Maja Miloš i Teona Mitevska Strugar. Žiri u sastavu Mina Đukić, Dragan von Petrović, i Kosta Peševski ocenjivao je najbolji film iz programa Nezavisnog filma, dok su žiri za Studentski film činili Boban Skerlić, Miloš Vlalukin i Dragan Jović.

Podeli:



Preporucujemo