•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tanja Bošković

Tanja Bošković (Beograd, 27. jun 1953) je srpska pozorišna i filmska glumica.

Tanja Bošković je rođena u Beogradu. Živela je u Aranđelovcu do svoje sedamnaeste godine, a potom u Beogradu, kratko vreme i u Njujorku. Otac Velizar je bio direktor gimnazije i profesor književnosti, kao i majka Ivanka. Ima sestru Slavenku. Ima dvoje dece: ćerku Lanu i sina Đorđa. Deda i baba po majčinoj strani su bili učitelji. Deda je bio ađutant na dvoru kralja Nikole a baba je rodila jedanaestoro dece.

Tanja Bošković, doajen srpskog glumišta, ima preko trideset godina dugu i plodnu pozorišnu, TV i filmsku karijeru. Gimnaziju je završila u Aranđelovcu a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1973. godine u klasi profesora Petra Bajčetića.

Tokom 1974. godine glumila je u „Košavi“ a onda su se uloge nizale u poznatim ostvarenjima. Uvek je na poseban način davala sebe i ulozi koju je tumačila otkidala komadić svoje individualnosti.

Veoma popularan je njen lik Lili u filmu „Balkan ekspres“ a takođe i likovi u seriji „Priče iz radionice“ i filmovima „Policajac sa Petlovog brda“, „Rat uživo“ i „Okupacija u 26 slika“.

U pozorištu je igrala kao:
- Amelija („Pozabavi se Amelijom“),
- Poli („Moj dečko“),
- Elizabeta („Očevi i oci“) i mnoge druge, sve do
- Feme, bogate udovice u Sterijinoj „Pokondirenoj tikvi“, kojom se Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca 2006. godine predstavilo na Teatar festu „Banja Luka 2006“.


Filmografija:

1970.-te
1974. Slobodan prevod Mizantropa
1974. Divlje godine (serija)
1974. Košava
1978. Okupacija u 26 slika
1978. Sedam plus sedam (serija)
1979. Trofej
1979. Čovjek koga treba ubiti

1980.-te
1980. Majstori, majstori!
1981. Kir Janja (TV)
1981. Stari Beograd
1981. Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi
1981. Bila jednom ljubav jedna
1981. Između mene i mog čutanja
1981. Istorija bračnog loma u tri toma (TV)
1981. Šesta brzina
1982. Dečak je išao za suncem
1982. Beograd nekad i sad (TV)
1982. Priče iz radionice (serija)
1982. Sablažan
1983. Čovek sa četiri noge
1983. Balkan ekspres
1983. Malograđani
1983. Ljubavno pismo
1984. Sedefna ruža (serija)
1984. Nesrećna Kafina (TV)
1984. Mala pljačka vlaka
1984. Formula 1 (serija)
1985. Daj mi krila jedan krug (serija)
1986. Vrteška
1987. Poslednja priča
1987. Uvek spremne žene
1988. Manifesto

1990.-te
1993. Kockar
1993. Policajac sa Petlovog Brda (serija)
1993-1994. Srećni ljudi (serija)
1995. Uske staze
1996. Očevi i oci (TV)
1997. Balkanska pravila
1997. Buđenje proleća
1998. Ljubavi Džordža Vašingtona (TV)
1998. Kneginja iz Foli Berzera (TV)

2000.-te
2000. Rat uživo
2000. Vidimo se u Den Hagu
2001. Normalni ljudi
2002. Akcija Tigar
2002. Viza za budućnost (serija)
2002. Džil i Don (TV)
2002. Lisice (serija)
2002. Novogodišnje venčanje (TV)
2003. Volim te najviše na svetu
2004. O štetnosti duvana
2004. Skela (TV)
2004. Lift (serija)
2006. Uslovna sloboda
2007. Pozorište u kući (serija)
2008. Ranjeni orao (serija)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar Pozorišta Teatrijum od 08. do 14. avgusta
Izložba fotografija Marine Pešić u niškoj Tvrđavi -...
Film “Leto kada sam naučila da letim” osvojio nagradu...
Dodeljene nagrade najboljim filmovima festivala “Otvoreni...
ZA NOVI FILM REDITELJA MARTINA MAKDONE - „DUHOVI...
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 04. do 10. avgusta
Šesto izdanje programa Pretpremijere Serije sa šest...
Jesse Eisenberg dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28....
Sendmen: nova Netfliksova serija kultnog autora Nila Gejmana
Filmovi u konkurenciji i žiri za Specijalnu nagradu za...
Najave Striporame na Nisvillu
The Black Phone (2021) (2021)
Saopštenje produkcijske kuće Art & Pocorn povodom termina...
Ovacije za Malkoviča na Feliks Romulijani
28. Sarajevo Film Festival: Predstavljamo Open Air program,...
28. Sarajevo Film Festival: Suočavanje s prošlošću
Međunarodna premijera filma “Usekovanje” na Moskovskom...
Preminula glumica Olivija Njutn-Džon
Svetska premijera filma “O novcu i sreći” Ane...
O filmu „SVE(T)na leđima žene“
’Net Zero by 30th Sarajevo Film Festival’’: U misiji...
Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala
Filmovi u konkurenciji i žiri za Specijalnu nagradu za...
Gran pri za “Heroje radničke klase” u Rusiji
Veče akcije uz projekciju filma "Brzina metka"
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno...
Filmski centar Srbije na snimanju filma “Heroji...
Slovenačko-srpski film “Iskupljenje” podržan u Italiji
The Gray Man (2022) (2022)