•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tanja Bošković

Tanja Bošković (Beograd, 27. jun 1953) je srpska pozorišna i filmska glumica.

Tanja Bošković je rođena u Beogradu. Živela je u Aranđelovcu do svoje sedamnaeste godine, a potom u Beogradu, kratko vreme i u Njujorku. Otac Velizar je bio direktor gimnazije i profesor književnosti, kao i majka Ivanka. Ima sestru Slavenku. Ima dvoje dece: ćerku Lanu i sina Đorđa. Deda i baba po majčinoj strani su bili učitelji. Deda je bio ađutant na dvoru kralja Nikole a baba je rodila jedanaestoro dece.

Tanja Bošković, doajen srpskog glumišta, ima preko trideset godina dugu i plodnu pozorišnu, TV i filmsku karijeru. Gimnaziju je završila u Aranđelovcu a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirala je 1973. godine u klasi profesora Petra Bajčetića.

Tokom 1974. godine glumila je u „Košavi“ a onda su se uloge nizale u poznatim ostvarenjima. Uvek je na poseban način davala sebe i ulozi koju je tumačila otkidala komadić svoje individualnosti.

Veoma popularan je njen lik Lili u filmu „Balkan ekspres“ a takođe i likovi u seriji „Priče iz radionice“ i filmovima „Policajac sa Petlovog brda“, „Rat uživo“ i „Okupacija u 26 slika“.

U pozorištu je igrala kao:
- Amelija („Pozabavi se Amelijom“),
- Poli („Moj dečko“),
- Elizabeta („Očevi i oci“) i mnoge druge, sve do
- Feme, bogate udovice u Sterijinoj „Pokondirenoj tikvi“, kojom se Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca 2006. godine predstavilo na Teatar festu „Banja Luka 2006“.


Filmografija:

1970.-te
1974. Slobodan prevod Mizantropa
1974. Divlje godine (serija)
1974. Košava
1978. Okupacija u 26 slika
1978. Sedam plus sedam (serija)
1979. Trofej
1979. Čovjek koga treba ubiti

1980.-te
1980. Majstori, majstori!
1981. Kir Janja (TV)
1981. Stari Beograd
1981. Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi
1981. Bila jednom ljubav jedna
1981. Između mene i mog čutanja
1981. Istorija bračnog loma u tri toma (TV)
1981. Šesta brzina
1982. Dečak je išao za suncem
1982. Beograd nekad i sad (TV)
1982. Priče iz radionice (serija)
1982. Sablažan
1983. Čovek sa četiri noge
1983. Balkan ekspres
1983. Malograđani
1983. Ljubavno pismo
1984. Sedefna ruža (serija)
1984. Nesrećna Kafina (TV)
1984. Mala pljačka vlaka
1984. Formula 1 (serija)
1985. Daj mi krila jedan krug (serija)
1986. Vrteška
1987. Poslednja priča
1987. Uvek spremne žene
1988. Manifesto

1990.-te
1993. Kockar
1993. Policajac sa Petlovog Brda (serija)
1993-1994. Srećni ljudi (serija)
1995. Uske staze
1996. Očevi i oci (TV)
1997. Balkanska pravila
1997. Buđenje proleća
1998. Ljubavi Džordža Vašingtona (TV)
1998. Kneginja iz Foli Berzera (TV)

2000.-te
2000. Rat uživo
2000. Vidimo se u Den Hagu
2001. Normalni ljudi
2002. Akcija Tigar
2002. Viza za budućnost (serija)
2002. Džil i Don (TV)
2002. Lisice (serija)
2002. Novogodišnje venčanje (TV)
2003. Volim te najviše na svetu
2004. O štetnosti duvana
2004. Skela (TV)
2004. Lift (serija)
2006. Uslovna sloboda
2007. Pozorište u kući (serija)
2008. Ranjeni orao (serija)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Podeli:



Preporucujemo

“Lančana reakcija” Dragana Bjelogrlića dobio podršku...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 30. juna do 06. jula
ZLATNA MACOLA POBEDNIKU SLAUGHTER HOROR FESTIVALA
Promocija knjige Milana Nikodijevića “Zabranjeni bez...
VEČERAS NA SLAUGHTER FESTIVALU U DOLJEVCU
PORODIČNI VIKEND 2. I 3. JULA U BIOSKOPIMA CINE GRAND...
Bašta Fest – Izveštaj sa drugog festivalskog dana
Najavljeni takmičarski programi i dobitnici nagrada...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 30. juna do 6. jula
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 23. do 29....
Otvaranje petog RAVNO SELO FILM FESTIVALA 30. juna uz...
DODELOM NAGRADE „ZLATNA MACOLA 2022“ ZAVRŠEN SLAUGHTER...
Glumac Mladen Sovilj otvara 9. Bašta Fest
9. Bašta Fest – izveštaj sa trećeg festivalskog dana
Sutra počinje 9. Bašta Fest
Poklonite nezaboravno filmsko iskustvo ili priuštite sebi...
George Cables na Nišvilu 2022
Glazbeno filmski spektakl Birdman uz Antonija Sancheza i...
Žuti vikend u Cineplexx Niš bioskopu u subotu, 2. jula i...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 23. juna do 29. juna
OD TEMELJA SRPSKOG HOROR FILMA DO NOVIH OSTVARENJA SA ISTOKA
Sutra otvaranje izložbe „Svesvrstani“ Uroša...
Strip autori Anđela Janković i Leopold Pridon izabrani na...
Međunarodni umetnički projekat “Remix Comix” podržan...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 30. juna do...
BINA - Izložba „Nagrada Piranezi” na 17. Beogradskoj...
Do sada najvise filmova na Ravno Selo festivalu -...
Marta Bjelica, Dušan Kasalica i Lana Matić u žiriju 9....
Dodelom nagrada svečano zatvoren 9. Bašta Fest
SVETSKOM PREMIJEROM OTVOREN SLAUGHTER FESTIVAL, A DRUGOG...