•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Terminator Salvation (2009)

Godina je 2018. i u jeku priprema pokreta otpora da napadnu Skynet nakon otkrića slabosti u međusobnoj komunikaciji mašina pojavljuje se misteriozni Marcus. Sreće mladog Kylea Reesea i zajedno kreću na put do Johna Connora, koji želi odgoditi napad dok se ne oslobode zarobljenici koji se nalaze u sedištu Skyneta, gde se na njima eksperimentiše nešto vezano za izradu novih terminatora. Kako se napad približava, Kyle završava u rukama mašina, a Marcus dolazi do Connora i saznaje deo istine o sebi.

James Cameron trebao je, što je danas očito, završiti serijal još 1991. godine korišćenjem alternativnog završetka u kome Sarah Connor dočeka stare dane bez realizovane pretnje od strane Skyneta, sa sinom Johnom kao američkim senatorom. Kako to nije bio slučaj, po njegovoj ostavštini danas može brljati očito bilo svako, pa je u rediteljsku stolicu nakon zanatlije Jonathana Mostowa koji je odradio treći deo ovaj put zaseo McG.
Nakon mrvica koje su nam udeljene dosad, a na čemu je trebalo i ostati, rat mašina i čovečanstva koje je bilo te sreće da preživi nemilosrdno bombardovanje Zemlje nizom nuklearnih projektila konačno je tu. Dobrim delom krš i lom, ovaj film je najbolje gledati kao nešto što nema previše veze sa originalnim konceptom, iako i onda fukcioniše tek kao solidna dvosatna razbibriga i napucavanje. Ono što u tom silnom i konstantnom razbijanju nedostaje, između ostalog, je prostor za emociju, nešto što je Cameron znao itekako izvući u svojim filmovima.
Sad, da je film dosadan, nije. Vožnja postapokaliptičnim svetom i razbijanje istog je gotovo neprekidno, a da se možda preterano ponavlja ili da je zamorno, reference na prva dva filma su tu čak možda i u preteranoj meri, a uloge sa koliko god malo prostora bilo za iole kakav rad s njima su korektno odrađene, posebno ona Sam-a Worthington-a (koga je sam Cameron lično preporučio reditelju McG-ju).
Gledamo li ipak na film kao deo serijala, krcat je rupama koje ne bi trebale biti olako zanemarene. S druge strane, kad se već bespotrebno (isključivo radi novaca) čačka po nečemu što je, nekada u rukama nekog ko je nešto sposobniji od nasumice odabranog hollywoodskog štanc-reditelja, bilo briljantan SF akcioni serijal, čak je i bolje da se tim bave kojekakvi diletanti nego originalni autor, kao što se pre dešavalo sa nekim filmovima.

NNT
Žanr:akcija, drama, sf
Godina:2009
Reziser:McG
Scenario:John D. Brancato, Michael Ferris
Uloge:Christian Bale, Sam Worthington, Anton Yelchin
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 9 nominacija
Box office:372
Studio:Warner Bros
Zemlja:United States
Website:www.terminatorsalvation.com
Jezik:Engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....