•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tesla (2020)

Tesla dostiže jednostavnu naraciju sa apstraktnim pripovedanjem ikonične priče pronalazača. Radnja se odvija pre svega na scenama sa umetničkim pozadinama. Različite šeme osvetlјenja peru glumce u živim bojama, i gotovo neprekidnim glasom Eve Hewson. Ona glumi Anne Morgan, koja takođe ...bubnjevi molimo vas... pruža slajdšou prezentaciju koristeći laptop tokom čitavog filma. Hewson dodaje verziju sa više tačaka života Nikole Tesle blistava sa „šta ako“ scenarijima. Tesla je nesumnjivo kreativan poduhvat, ali nije primamlјiv na bilo koji smisleni način.

Nikolu Teslu (Ethan Hawke) prvi put upoznajemo kao mašinca koji je radio za Tomas Edison-a (Kyle MacLachlan) u New Yorku 1880. godine. Tihog i promišlјenog Teslu uzburkao je arogantni i bomastični Edison. On ne može da ubedi Edisona da je njegov električni sistem naizmenične struje sigurniji i efikasniji od jednosmerne struje. Teslin poznanik Robert Underwood Johnson (Josh Hamilton) stavio ga je na radar Anne Morgan, najmlađe ćerke bankara u zlatnoj starosti JP Morgan-a (Donnie Keshawarz) koji je prethodno bankrotirao Edison-ovu kompaniju za osvetlјenje.

Teslu je na kraju regrutovao industrijalac George Westinghouse (Jim Gaffigan) da bi se takmičio protiv Edison-ove električne mreže. To lјuti Edisona koji divlјa na obojicu u štampi, lažnim tvrdnjama o opasnosti od napajanja naizmeničnom strujom. U međuvremenu, Anne Morgan besplodno nastavlјa romantičnu vezu sa Teslom. Nјegova interesovanja su čisto naučna, ali on ne može zaboravi pristup njenom ocu milijarderu. Kako njegova slava i postignuća rastu, Tesla se više odvaja od stvarnosti. Nјegov genij elektrifikuje svet, ali nikada ne postiže bogatstvo ili odobravanje Tomas-a Edison-a.

Anne Morgan je glavni lik u filmu o Nikoli Tesli. Ethan Hawke ima više vremena za snimanje, ali kaže da gotovo ništa ne kaže u namerno potcenjenom izvođenju. Morgan objašnjava njegove misli, osećanja i kolosalne poslovne greške. Tesla nije bio zabrinut za patente ili novac, sve dok je mogao da nastavi sa izumima. Morgan takođe navodi gadne detalјe o Edison-ovom afinitetu prema mladim nevestama, dok upoređuje Google-ove odgovore pretraživanja oba muškarca. To je tabloidni zaplet sa modernom retrospektivom legendarnog rata struja. Ništa od toga ne pruža nikakav stvarni uvid u lik Nikole Tesle.

Pisac/režiser Michael Almereida (Hamlet, Marjorie Prime) maštovit je u njegovom pristupu. Iskreno, ne možemo da se setimo nijednog biografskog filma koji u velikoj meri nalikuje Tesli. Problem je što se oseća kao pozorišna predstava. O Tesli i Edison-u dobijamo osnovne stvari od debitanta koji gine za ljubav. Ali s njene tačke gledišta nema ničega bitnog o njima. Čudno je uzeti takvu kreativnu licencu, a opet imati tako malo dubine u priči. Čitav film bi mogao da se zove pogled Anne Morgan na neuspešnu romansu.

Teslu se može posmatrati kroz čisto stilska sočiva. Michael Almereyda uzima njegov indie budžet i donosi interpretaciju izvorne istorijske ličnosti iz dvadesetog veka. To nije bilo dovolјno za nas. Film je trebao dodatno da očarava. Samo sjajni predmet može toliko dugo da drži vaše interesovanje.

Žanr:biografski, drama
Godina:2020
Reziser:Michael Almereyda
Scenario:Michael Almereyda
Uloge:Ethan Hawke, Eve Hewson, Eli A. Smith
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada
Studio:Millennium Media, Passage Pictures (II), Campbell Grobman Films
Zemlja:United States
Website:www.ifcfilms.com/films/tesla
Jezik:engleski
Trajanje:102 minuta
Podeli:



Preporucujemo