•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Apartment (1960)

„Jeste li čuli šta sam rekao gospođice Kubelik? Ja Vas apsolutno obožavam“.

„Ućuti i i podeli“.

Ponekada, filmove čine manji trenuci. Jedan od takvih je i film „The Apartment“, čiji je scenario još jedno prepričavanje stare priče o ljubavnom trouglu: dvojica momaka su zaljubljena u jednu istu devojku. Isto je tako u filmovima poput ovog činjenica da ta devojka mora na neki način da bude posebna. Ako je „obična“ ili čak dosadna, film neće biti dobar, a publika za njega neće mariti. „The Apartment“ ide još i dalje, pa nam pored interesantne devojke, prikazuje i dvojicu zanimljivih, ali drastično različitih momaka.

Film počinje prikazom glavnog lika C.C. Baxter-a (Jack Lemmon), koji radi u računovodstvu i pozajmljuje ključ svog stana svojim šefovima da tu dovode ljubavnice, a za uzvrat oni mu omogućavaju da napreduje u karijeri. Vidimo da se to dešava već neko vreme, zato što Bexter počinje da postaje nervozan zato što nikada ne može da ide kući posle posla zato što je uvek neko od njegovih šefova tamo.

Tako se dešava da šef osoblja, Jeff Sheldrake (Fred McMurray) otkriva ceo daj „poslić“ u vezi stana i poziva Baxter-a zato što želi mesto gde može da odvede svoju najnoviju ljubavnicu, Fran Kubelik (Shirley MacClaine), koja radi kao sekretarica u istoj zgradi gde i on radi. Baxter, naravno, gaji i sam neka osećanja prema Fran, ali ne zna da je ona upravo devojka o kojoj Jeff govori i koju namerava da vodi u stan.

Sheldrake govori Fran da nema nameru da ostavi svoju ženu i da mu je ona samo ljubavnica i ostavlja je u stanu da bi se vratio porodici. Potpuno emocionalno poražena, Fran uzima prekomernu dozu pilula za spavanje i leži kako bi umrla. Baxter se vraća u stan, pronalazi je i uz pomoć komšije lekara, uspeva da joj pomogne da ostane živa. Tada i Baxter upoznaje Fran bolje. Hoće li on sačuvati devojku i reskirati svoj posao, ili će je pustiti da ode i zadržati posao?

Kao što smo već napomenuli „The Apartment“ je stvarno drugačiji od drugih filmova i čine ga ti sitni momenti. Takav je trenutak kada Fran kaže da voli što je ogledalo slomljeno, zato što se i ona upravo tako sada oseća, ili činjenica da Baxter čuva teniski reket u kuhinji da bi procedio špagete. Čak je nesvakidašnja i poslednja situacija između Fran i Baxter-a, tako da se dešava da kada joj on priznaje da je voli, sve što ona ima da kaže je: “Ućuti i i podeli“, zato što je to trenutak kada igraju karte.

Film je crno – beli, donosi nam trenutke koji su veseli i nesvakidašnji, a ima i jako puno prazničnih dekoracija zato što se radnja se dešava u vreme Božića.

Preporučujemo vam da obavezno pogledate ovaj film, osvojio je 5 Oskara i poseduje sve elemente jednog odličnog ostvarenja.

MN
Žanr:romansa, komedija, drama
Godina:1960
Reziser:Billy Wilder
Scenario:Billy Wilder, I.A.L. Diamond
Uloge:Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray
Award:5 Oskara
Studio:Mirisch Corporation
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila