•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Battle at Apache Pass (1952)

Vrlo dobar vestern profesionalca Georgea Shermana koji je, kada je početkom aprila 1952. premijerno prikazan, bio najgledaniji film u američkim bioskopima. Scenario je napisan prema istinitim istorijskim događajima, poznatim u analima s Divljega zapada kao "Afera Bascom" (iz 1861. godine) i "Bitka u Apačkom klancu" (koja se desila godinu kasnije, 1862.). Ovaj drugi događaj, koji je detaljno rekonstruiran u Shermanovom filmu, poznat je po prvoj upotrebi topova, malih i ubojitih haubica, protiv Indijanaca, što je izazvalo veliki strah jer takvo moćno oružje nikada pre nisu videli.

Početkom šezdesetih godina 19. veka, u vreme američkog građanskog rata, na konfederacijskom teritoriju Arizone vlada mir između apačkog plemena Chiricahua i bele konjice kojom u vojnoj jedinici zapoveda narednik Jim Colton (J. Lund). Colton je i lični prijatelj poglavice Cochisea (J. Chandler) i njegove trudne žene Nono (S. Cabot). Cochiseov prvi sin, Mali Jelen (T. Cook), želi se priključiti Geronimu (J. Silverheels) i njegovim ratnicima koji odbijaju da prihvate Cochiseovo miroljubivo vodstvo. Geronimo napadne grupu doseljenika i pobije ih, ali zarobi lepu belkinju Mary Kearney (B. Tyler). Cochise spasi Mary, protera Geronima s apačke teritorije i vrati Mary u vojnu bazu, izvinivši se svom prijatelju naredniku Coltonu zbog nesrećnog incidenta i neposlušnosti Geronima. U utvrđenje s istoka stiže vojn jedinica s nekoliko haubica, a predvodi je Neil Baylor (B. Cowling), novi savetnik za indijanska pitanja za teritoriju Arizone. S njim dolazi i trgovac Mescal Jack (J. Elam), zloglasan zbog trgovanja alkoholom i oružjem. Njihovim dolaskom počinju problemi za Cochisea i Coltona...

Shermanov film deo je niza vesterna pedesetih koji problematiziraju odnos belaca i Indijanaca, s naglaskom na stradanja Indijanaca i nepoštenu politiku vladajućeg belačkog vrha. Prvi film toga talasa je slavna "Slomljena strela" (1950) klasika Delmera Davesa, u kome Jeff Chandler prvi put glumi apačkog poglavicu Cochisea. Ta ga je uloga proslavila više od svih drugih i Chandler će je glumiti još dva puta u karijeri: 1952. u ovom Shermanovom filmu i 1954. u vesternu Douglasa Sirka "Taza, Cochiseov sin".

Žanr:vestern
Godina:1952
Reziser:George Sherman
Scenario:Gerald Drayson Adams
Uloge:John Lund, Jeff Chandler, Susan Cabot
Studio:Universal International Pictures (UI)
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:85 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...