•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Black Phone (2021)

The Black Phone je verovatno trebao da bude horor film zbog kojeg smo bili najviše uzbuđen ove godine. Zasnovan na Joe Hill kratkoj priči, u režiji Scott Derrickson-a, koji je režirao jedan od naših omilјenih nedavnih horor filmova, Sinister, činilo se da sve ide ka tome. Bili smo spremni da ga volimo.

Pa ipak, nismo.

Smešten 1978. godine, u malom radničkom predgrađu Zapadnog Denvera, grad je opkolјen nizom kidnapovanja dece. Zanimlјivo je da niko ne izgleda posebno prestravlјen ovim napadima. Nije uveden policijski čas i izgleda da niko ne menja svoje dnevne rutine. To je čudna pozadinska hrana. Možda zato što naša glavna deca, brat i sestra Finney (Mason Thames) i Gwen (Madeleine McGraw), imaju nasilnog oca alkoholičara i nasilnike iz komšiluka sa kojima moraju da se nose. Ne mogu da budu zabrinuti da će Grabber (Ethan Hawke) - kako su ga novinske stanice nazvale – uhvatiti u svoje prlјave šape. Dok to ne uradi...

Vozeći se u crnom kombiju Abracadabra brenda, Grabber koristi buket crnih balona da sakrije kanister sa benzinom koji koristi da onesvesti njegovu žrtvu. Koristi ovo na Finney-u dok se vraća kući iz škole. Kada se Finney probudi, nalazi se u zvučno izolovanom podrumu, sa samo golim dušekom, toaletom, nekoliko namotanih tepiha i isklјučenim crnim telefonom na zidu.

Iako je taj telefon isklјučen, on i dalјe zvoni, a na drugom kraju su duhovi dečaka koji su kidnapovani pre Finney-a. Svi oni nude razne savete kako da pobegnu, ali nijedan od njih ne funkcioniše. Napolјu, Gwen ima nejasne psihičke snove za koje se ona - i policija - nadaju da će ih odvesti do njenog brata. Ovi snovi su bili dar koji je prenet od njene majke, koja se ubila zbog njenih sopstvenih „darova“. Gwen-in psihički dar je izgledao kao naknadna misao, ili kao nerazvijena zabluda. Činilo se da je naterano u priču.

Verovatno ćemo zvučati kao sadista što ovo kažemo... ali ovde nije bilo nikakve stvarne opasnosti za Finney-a. Većinu vremena provodio je sam, u tom podrumu. Grabber ga nije dirao. Nije mu pretio. Jedva da je čak i sišao dole i uradio nešto čudno ili alarmantno. Mogao je da izvede bizaran ples ili ispriča zbunjujuću šalu... bilo šta, zaista. On praktično nije imao nikakav kontakt sa Finney-em. Uglavnom su samo Finney i duhovi mrtve dece pokušavali da pronađu izlaz.

Povrh toga, nikada nismo znali ništa o Grabber-u. Ne govorimo o poznavanju njegove motivacije; ništa nismo znali. Ne znamo ništa drugo osim da voli da otima i ubija dečake adolescente, a na početku se nagoveštava da je nekada bio u podrumu poput onog u kome drži Finney-a. To je to. Ako dobijemo nagoveštaj da je bio zlostavlјan kao dete, želimo da znamo više, želimo da znamo kako se to prevodi u problematično odraslo doba. Kako se maska vezuje za to? Zašto ga hvata panika ako se ukloni? Da li je on zaista mađioničar? Zašto mu je crna boja toliko važna? Kako bira svoje žrtve? Koliko dugo ih održava u životu? Kada i kako odlučuje da ih ubije? Da li je to ritualizovano ubistvo?

The Black Phone ima vrlo malo klasičnih obeležja horor filmova. Stižu u trećem činu, ali pre toga je mnogo... ništa. Talking. Nema jurnjave mačke i miša. Nema ubijanja. Čak ni neizvesnost. Znate da je Finnei kidnapovan; znaš ko ga je uzeo; znaš da su prethodna deca mrtva.

Reći ću da su se stvari pokupile na kraju, ali ne želim ništa više da kažem iz straha da to ne pokvarim. Ali... bilo je teško stići i izdržati do kraja.

Žanr:horor, triler
Godina:2021
Reziser:Scott Derrickson
Scenario:Joe Hill, Scott Derrickson, Robert Cargill
Uloge:Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke
Uzrast:R
Box office:148.5M USD
Studio:Universal Pictures, Blumhouse Productions, Crooked Highway
Zemlja:United States
Website:www.instagram.com/theblackphonemovie/
Jezik:engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...