•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Body (2001)

Prihvativši se ekranizacije Sapirova romana, McCord je ubacivanjem podzapleta o sukobu Jevreja i Palestinaca donekle osuvremenio priču. Pitanje izbora između istine i vere, kao i manipulisanje religijskim osećajima pojedinaca, što se često zloupotrebljava za ostvarivanje najprizemnijih političkih ciljeva, teme su koje autora primarno zanimaju, pa im on i posvećuje najviše pažnje.

U podzemnoj kripti u Jerusalemu, iza trgovine kompjuterskom opremom koju vodi Palestinac Nasir Hamid (M. J. Khouri), izraelska arheologinja Sharon Golban (O. Williams) pronalazi vrlo star kostur. Čini se da je reč o ostacima muškarca koji je pre 2000 godina umro razapet na krstu, i koji je možda mogao biti neuskrsli Isus Hrist. Dok na mesto događaja ubrzo stiže iskusan sveštenik, otac Lavelle (D. Jacobi), vest o neočekivanom otkriću uznemirava vatikanske krugove.

Želeći da preduhitriti glasine i sačuva temelje hrišćanstva, kardinal Pesci (J. Wood) u Jerusalim odluči da pošalje oca Matta Gutierreza (A. Banderas), predanog Isusovca, doktora rimske istorije i nekadašnjeg vojnog obaveštajca koji se jednom u špijunskoj misiji borio sa revolucionarima u El Salvadoru.

Stigavši u Jerusalim, Matt ubrzo shvati da je situacija mnogo složenija nego što mu ju je opisao kardinal Pesci. Naime, uz visoke predstavnike katoličke i jevrejske crkve, za otkriće su izuzetno zainteresovani i odlučni Moshe Cohen (J. Shrapnel), šef jerusalimske policije, ali i zagonetni Abu Yussef (M. Bakri), vođa grupe terorista...

Uverljivi glumački nastupi, intrigantna tema propitkivanja temelja hrišćanstva, spojena sa danas praktički trendovskim motivima huntingtonovskog "sukoba civilizacija" i poigravanja teorijama zavere nalik onima iz romana Dana Browna (DaVinčijev kod, Anđeli i demoni), najveći su aduti ovog trilera, rediteljskog prvenca producenta (Zapitaj prah, serija Dvanaest žigosanih) i scenariste Jonasa McCorda (Vietnam Requiem, The Young Riders, Pakost).

Priča McCordovog filma temelji se na istoimenom romanu Richarda Bena Sapira (Remo: Nenaoružan i opasan), književnika koji je u paru sa cenjenim piscem krimića Warrenom Murphyjem supotpisao niz uzbudljivih dela o Remu Williamsu, i koji je tokom spisateljske karijere objavio nekoliko dela istorijsko/religijske tematike.

Prihvativši se ekranizacije Sapirova romana, McCord je ubacivanjem podzapleta o sukobu Jevreja i Palestinaca donekle osuvremenio priču. Pitanje izbora između istine i vere, kao i manipulisanje religijskim osećajima pojedinaca, što se često zloupotrebljava za ostvarivanje najprizemnijih političkih ciljeva, teme su koje autora primarno zanimaju, pa im on i posvećuje najviše pažnje.

U artikulisanju intrigantnih motiva pomaže mu i raspoložena glumačka postava, predvođena A. Banderasom (Matador, Žene na ivici nervnog sloma, Veži me, Kraljevi mamba, Philadelphia, Intervju sa vampirom, Desperado, Četiri sobe, trilogija Spy Kids, Frida), za uloge u biografskom mjuziklu "Evita" i akcionoj pustolovini "Maska Zorroa" nominovanim za Zlatni globus.

Banderasovi su partneri O. Williams (Emma, Poštar, Šesto čulo, Petar Pan, X-Men: Poslednje uporište) i sir D. Jacobi (Dan šakala, Henri V, Hamlet, Basil, Gladijator, Gosford Park, Čudesna dadilja), slavni glumac dva puta ovenčan nagradom Emmy, koji je za nastup u kultnoj seriji Ja, Klaudije 1977. osvojio nagradu BAFTA.

Sugestivnom teskobnom ozračju dela pridonosi i fotografija oskarovca Vilmosa Zsigmonda (Kockar i bludnica, Oslobađanje, Teksas Express, Lovac na jelene, Vrata raja, Pucanj nije brisan, Veštice iz Eastwicka, Maverick, Crna dalija), poznatog po korišćenju prirodnog svetla i živih boja.

NNT
Žanr:drama, misterija, romansa
Godina:2001
Reziser:Jonas McCord
Scenario:Richard Sapir, Jonas McCord
Uloge:Antonio Banderas, Olivia Williams, John Shrapnel
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada
Studio:Avalanche Films
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, arapski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu