•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Bourne Supremacy (2004)

Bournova nadmoć (eng. The Bourne Supremacy) je akcioni triler Paula Greengrassa iz 2004. delimično utemeljen na istoimenom romanu Roberta Ludluma. Film je objavio Universal 23. jula 2004., a zaradio je slične pohvale kao i njegov prethodnik, Bourneov identitet. Godine 2007. snimljen je treći nastavak, Bourneov ultimatum.

Bourneova nadmoć nastavlja priču o bivšem operativcu CIA-e koji pati od amnezije, Jasonu Bornu, koji i dalje pokušava da otkrije istinu o svojoj mutnoj prošlosti okružen zaverom koja vlada oko CIA-e i Operacije Treadstone. U glavnoj ulozi ponovno se pojavljuje Matt Damon, a u filmu nastupaju i Franka Potente kao Marie Helena Kreutz, Brian Cox kao Ward Abbott, Joan Allen kao Pamela Landy i Julia Stiles kao Nicolette Parsons.

Film se umnogome udaljava od svog književnog dela budući da je Alexander Conklin sad mrtav i da je CIA sada Bourneov neprijatelj, a ne saveznik (radnja uključuje elemente romana o Bornu, Bornova ostavština Erica Van Lustbadera). Osim toga, priča knjige se odvija u Hong Kongu gde otimaju Marie kako bi Born prihvatio misiju.

Postoji mnogo razlika između romana Bornova nadmoć i filma. U romanu, David Webb (alter ego Jasona Bournea) nije u begu. On i Marie su sada u braku, a Marie ne umire. Webb je profesor istočnih studija, ali ga na oku drže Alexander Conklin i Mo Panov, psihijatar koji mu je pomogao da se priseti prošlosti. Premisa događaja je jednaka: neko koristi ime "Jason Bourne" u seriji ubistava u Aziji koji bi trebali omogućiti kineskim nacionalistima da svrgnu komuniste. U pokušaju da ulove lažnog Borna, CIA otima Marie kako bi prisilila Webba na saradnju. Bourne pronalazi lažnog Borna i ubija ga. Zatim se vraća u Kinu kako bi ubio visokorangiranog službenika kineske vlade koji stoji iza tajnih ubistava koja su započela celu priču. Kad je to obavio, vraća se Marie na svoju akademiju u Maineu u SAD-u, sve dok se "Šakal" ne vrati po njega u "Bornovom ultimatumu".

Većina događaja iz Bornove nadmoći odvija se u Kini, Hong Kongu i Macauu, dok su mesta događaja u filmu Indija, Berlin i Moskva.

Bourneova nadmoć zaradila je preko 280 miliona dolara. Recenzije na internetu su uglavnom bile pozitivne, dok su kritike u prvom redu bile upućene lošem radu kamere koji je otežao gledanje nekoliko akcionih scena, što se ponovilo i u Bornovom ultimatumu. Na dodeli Taurus World Stunt nagrada 2005., iskusni ruski kaskaderski koordinator Viktor Ivanov je osvojio nagradu za svoju vožnju u sceni moskovske potere. Dan Bradley, pomoćni reditelj na filmu, takođe je osvojio nagradu za kaskaderske scene.

DVD izdanje filma sadrži drugačiji završetak filma. Bourne se sruši u moskovskom parku nakon priznanja Neskijevoj kćeri. Budi se u bolnici, a pre bega mu Landy kaže njegovo pravo ime.

Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:2004
Reziser:Paul Greengrass
Scenario: Robert Ludlum
Uloge: Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen
Uzrast:PG-13
Award:5 osvojenih
Studio:Universal Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:108 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....