•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Broadway Melody (1929)

"The Broadway Melody" (takođe poznat i kao "The Broadway Melody of 1929") je američki filmski mjuzikl snimljen 1929. u režiji Harryja Beaumonta. Scenarijo su mu napisali Norman Houston i James Gleason po sinopsisu Edmunda Gouldinga, a originalnu muziku Arthur Freed i Nacio Herb Brown, uključujući tada popularni hit "You Were Meant For Me" a kao najavna špica se koristila "Give My Regards To Broadway", klasična pesma Georgea M. Cohana. Danas je poznat pre svega zbog važnosti za istoriju filma - predstavljao je prvi holivudski mjuzikl u potpunosti snimljen u zvučnoj tehnici, a deo scena - u svom originalnom obliku danas izgubljenih - je napravljen u Technicoloru (sačuvana je crno-bijela kopija). Takođe je poznat i kao prvi zvučni film koji je osvojio Oscara, kao i po tome što je uspostavio višedecenijsku dominaciju studija Metro-Goldwyn-Mayer u žanru holivudskih mjuzikala.

Uspeh filma je kasnije uticao da se u sledećih deset godina snimi nekoliko filmova pod naslovom Broadway Melody.

Harriet i Queenie Mahoney su zabavljaćice koje dolaze na Broadway, gde ih njihov prijatelj Eddie Kerns treba uključiti da zajedno sa njim nastupaju na reviji Francisa Zanfielda. Eddie je bio u ljubavi sa Harriet, ali kada upozna Queenie, on se zaljubi u nju, ali ona se udvara Jock-u Warriner-u, pripadniku Njujorškog visokog društva...

Oscar za najbolji film (eng. Academy Award for Best Picture) je jedna od Nagrada za zasluge koju svake godine dodeljuje Akademija filmskih umetnosti i nauke (AMPAS) umetnicima koji rade u filmskoj umetnosti. Kategorija najboljeg filma je jedina kategorija u kojoj svaki član Akademije može glasati o konačnom ishodu, ali i nominovati. Tokom godišnje dodele Oscara, ova nagrada dodeljuje se poslednja, a obično po nju na podijum dolaze producenti i reditelj. Ali, samo su producenti službeno dobitnici nagrade. Oscar za najbolji film praktično se smatra najvažnijim Oscarom, budući da je to konačni rezultat zajedničke produkcije, režije, glume i pisanja scenarija.

Na prvoj dodeli Oscara (za 1927. i 1928.) nije bilo nagrade za najbolji film. Umesto toga, podeljene su dve različite nagrade, jedna nazvana najbolja produkcija, koju je osvojio epski film "Krila" ("Wings"), i najveća umetnička vrednost produkcije, koju je osvojio art film "Svitanje" ("Sunrise"). Nagrade su trebale odati počast jednako vrednim aspektima superiornog napora u snimanju filmova. Ali, sudije i šefovi studija više su pažnje obraćali nižoj kategoriji - šef MGM-a Louis B. Mayer, kome se nije sviđao realizam Gomile Kinga Vidora, vršio je pritisak na sudije da ne nagrade njegov vlastiti studijski film, nego da izaberu "Svitanje". Sledeće godine, Akademija je ustanovila jedninstvenu nagradu nazvanu najbolja produkcija i retroaktivno odlučila da nagrada koju su osvojila "Krila" bude ekvivalent ovoj nagradi, što je rezultovalo da se Krila često greškom navode kao osvajač nagrade za najbolji film prve godine otkada se krenulo sa dodelom nagrada. Nagrada se preimenovala u najbolji film na dodeli 1931. godine.

NNT
Žanr:mjuzikl, romansa
Godina:1929
Reziser:Harry Beaumont
Producent:Irving Thalberg, Lawrence Weingarten
Scenario:Edmund Goulding, Norman Houston, James Gleason
Uloge:Charles King, Anita Page, Bessie Love
Award:Oscar i dve nominacije
Studio:MGM
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu