•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Call of the Wild (2020)

Najnovija filmska adaptacija Jack London-a The Call of the Wild iznenađujuće je uzbudlјiv i emotivno dirlјiv avanturistički film. Nјegova iznenađenja dolaze ne samo zbog dramatične prepravke klasičnog romana iz 1903. reditelјa Chris Sanders-a i scenariste Michael Green-a za porodičnu publiku, već i zbog načina na koji njihova revizija čini da London-ova priča bude bogatija i rezonantnija, a ne razblažena i sladunjava.

Vredno je podsetiti se na London-ovu viziju čoveka i prirode u The Call of the Wild je sve samo ne romantično; zaista, ponekad bukvalno pas jede psa. U njegovoj priči impozantni, ali razmaženi Buck, miks iz St. Bernarda i Scotch Collie-a, kidnapovan je sa imanja njegovog bogatog gospodara iz Kalifornije i prodat preprodavcima u Yukon Territory, gde je Gold Rush stvorio veliku potražnju za psima koji vuku sanke. Buck-ova inicijacija u kulturi Severnih Zemalјa uklјučuje teško premlaćivanje od ruku njegovih gospodara, brutalna rivalstva sa kolegama psima koji vuku sanke, oštro izlaganje neumolјivim elementima i neumoran režim rada koji omogućava malo odmora, obnavlјanja ili indolentnosti. Ono što London prikazuje nije ništa drugo do Darvinov svet u kome opstanak zabranjuje slabost tela i duha i gde preživeli mogu sebi da priušte sažalјenje ili kajanje.

Nije mnogo od te vizije ostalo u adaptaciji Sanders-a i Green-a. Buck je i dalјe otet iz njegove kuće i prodat trgovcima psima, ali njegovo pokoravanje je svedeno sa ponovlјenih, zloupotreba zlostavlјanja na jedan udarac U ovom Call of the Wild, psi nikada teško ne povređuju jedni druge, što je redovna pojava u London-ovom romanu. I samo jedan ili dva izuzetaka, lјudski svet priče sada je postao uzdižući i zajednički, a ne gorak i krhk. U prvoj polovini filma Buck-ovi gospodari sankanja su sjajni tim muža i žene (Omar Sy i Cara Gee) umestog para dostavlјača pošte, a u drugoj polovini John Thornton (Harrison Ford), Buck-ov poslednji i najomilјeniji gospodar, nije otkriven da je žestoki tragač za blagom, već ožalošćeni čovek koji nalazi iskuplјenje na otvorenom prostoru.

Filmsko izbegavanje okrutne stvarnosti Gold Rush-a više je nego nadoknađeno njegovim duhovitim kinetizmom i produblјivanjem veze čovek-pas, koja čini srce London-ove priče. Ovaj Call of the Wild uveliko se oslanja na CGI efekte i kompjuterski kreiranog Buck-a (i ostale virtuelne zveri) kako bi stvorio kompleksno koreografsko kretanje u lavirintnim snimcima praćenja koje bi bilo nemoguće izvršiti sa pravim životinjama. Moglo bi da se očekuje da će umetnost čak i najubedlјivijeg CGI-a podrivati Buck-ovo osetlјivo prisustvo, kao i česte pohvale scenarija u slavu prirode, ali tim specijalnih efekata filma je životinju uveo u višeslojnu ličnost, u radosno detalјnim, ako ne više antropomorfnim izrazima i gestovima. A integracija Buck-a i drugih CGI kreacija u verovatno, uranjajuće okruženje potpomognuta je kinematografijom Janusz Kamiński-oga, koji objektivom hvata sve od mirne livade do epske lavine sa bujnom živošću.

U prvoj polovini filma lјudska briga zadnje je mesto Buck-ovom obrazovanju dok se prilagođava opasnom svetu Severnih Zemalјa, ali u drugoj polovini pojava Forda kao Buck-ovog najbolјeg prijatelјa dodaje filmu dirljivu lјudsku dimenziju. Thornton spašava Buck-a od trojke nesposobnih, okrutnih i pohlepnih gradskih pomodara (Dan Stevens, Karen Gillan i Colin Woodell), a Buck zauzvrat spašava Thornton-a od bede i pijanstva, dok čezne za pokojnim sinom i uništenim brakom dok je živeo sam na periferiji civilizacije.

Ovo je dobrodošla promena od London-ovog prikaza Thorntona koji u knjizi poseduje dobro srce, ali ne još mnogo drugoga na putu upečatlјivih karakteristika; vrh njegovog odnosa sa Buck-om događa se kada on založi i osvoji bogatstvo kladeći se na Buck-ovu sposobnost da povuče pola tone tereta. U ovoj verziji filma, Thornton-ova i Buck-ova veza raste dok putuju udalјenim predelima divlјine gde Thornton vraća njegov osećaj čuđenja i Buck se približava divlјim izvorima njegove rase nalik vucima, nekadašnjoj braći i precima. Ford daje Thornton-u grubu ranjivost i gravitaciju u scenama koje su se možda prevrnule u idiličnu mekoću dajući samo nekoliko lažnih poteza, a njegovo pripovedanje tokom filma formira svojevrsnu osnovnu liniju do postupka da ne postane previše simpatičan ili sladak.

Paradoks postoji u The Call of the Wild, korišćema je napredna kompjuterska tehnologija, ali je dotaknuta nadmoć prirode i prirodnih nagona. Pa ipak, postoji iskrenost i nedostatak pretenzije prema filmu koji nadilazi ovaj paradoks i evocira uzvišenost.

Žanr:avantura, drama, porodični
Godina:2020
Reziser:Chris Sanders
Scenario:Michael Green, Jack London
Uloge:Harrison Ford, Omar Sy, Cara Gee
Uzrast:PG
Award:dve nagrade i 1 nominacija
Studio:3 Arts Entertainment, TSG Entertainment, Twentieth Century Fox Animation
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo