•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Color of Money (1986)

Boja novca (eng. The Color of Money) je sportska drama Martina Scorsesea sa Paulom Newmanom i Tomom Cruiseom utemeljena na istoimenoj knjizi američkog pisca Waltera Tevisa. To je nastavak priče o Edwardu "Brzom Eddieju" Felsonu iz knjige/filma Hazarder (1959./1961.).

Mnogi veliki igrači bilijara osamdesetih su nastupili u cameo ulogama, uključujući Stevea Mizeraka, Jimmyja Matayu, Gradyja Matthewsa i Keitha McCreadyja. U filmu su se pojavili i Iggy Pop i mladi Forest Whitaker kao igrači bilijara. Naslov je referenca na tradicionalnu zelenu navlaku bilijarskog stola.

Eddie Felson je prodavac pića i bivši igrač bilijara kome nedostaje akcija pa odlazi na put kao mecena veštom, ali nefokusiranom štićeniku, Vincentu, koji putuje sa svojom devojkom Carmen. Eddie ih uči kako se kladiti na visoke iznose, ali postaje frustriran sa njima i sa sobom, sve dok se ne posvađaju i razdvoje. Eddie nastavlja igrati za sebe, prvo se kockajući "na putu", a kasnije na profesionalnom turniru na kome se suprotstavlja ovaj put uspešnom (i podmuklom) Vincentu.

Reditelj Martin Scorsese počinje film vlastitim opisom tzv. devetke preko scene dima cigarete i krede za štap: "Devetka je rotacioni bilijar, kugle se ubacuju po broju. Jedina kugla koja išta vredi, koja pobeđuje, je 9. Igrač može pogoditi osam kugli za redom i izgubiti. S druge strane, igrač može ubaciti devetku u jednom pokušaju, ako se ostale kugle rasprše kako treba, i pobediti. Znači, u devetki je važan momenat sreće. Ali za neke igrače, sreća je sama po sebi umetnost."

Newman je osvojio Oscar za najboljeg glavnog glumca, Mary Elizabeth Mastrantonio je bila nominovana za najbolju sporednu glumicu, dok je film još bio nominovan za najbolju scenografiju i najbolji adaptirani scenarijo.

Film je pozitivno uticao na populariziranje bilijara. Međutim, kritike su bile podeljene: neki veruju da je film delomični rimejk Hazardera, i da se ubraja u Scorseseove lošije filmove. Scorsese je kasnije priznao da je pristao da snimi film kako bi mogao finansirati produkciju Poslednjeg Hristovog iskušenja.

Žanr:Drama, Sport
Godina:1986
Reziser:Martin Scorsese
Scenario:Walter Tevis, Richard Price
Uloge:Paul Newman, Tom Cruise i Mary Elizabeth Mastrantonio
Award:Dobitnik Oskara, 4 nagrade, 6 nominacija
Studio:Touchstone Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English | Spanish
Trajanje:119 min
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu