•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Deep House (2021)

Ovaj film uspeva školski i kao dobar štreber da štriklira svaki stereotip filma o ukletim kućama i da vas ne iznenadi svakim klišeom koji se nalazi u nekoj sveščici za pripremu ovakvih filmova, od lažnih jump skerova do gledanja u tabane neke utvare dok se krijete ispod kreveta, ali radi to ispod … vode.

Da, dobro ste pročitali, ovo je film o ukletoj kući ispod vode, iliti na dnu veštačkog jezera koje je poplavilo kakvu dolinu sa prigodno izolovanom kućom koja je ostala skoro netaknuta sa svim svojim vrištećim horor amblemima i artefektima da čekaju prve radoznale ronioce da nabasaju (dakle razne religijske relikvije, životinjske lobanje, iščupani jezici u teglama, 8-milimetarski filmovi, znate, takve kliše stvari).

Međutim, ti već izanđali horor tropi zapravo su simpatično zanimljivi jer, ako nismo spomenuli, sve vreme gledate radnju ispod vode, a svako ko ima ikakvu predstavu o filmosnimanju može sam da zaključi koliko je vraški teško snimiti išta koherentno ispod vode, a da ne koristite neke napredne CGI vašarske trikove. Dakle, iako je u pitanju kliše za klišeom, filmu treba skinuti kapu za tehničku viziju, za perfektnu scenografiju, za iole smislen pokušaj da se kakva radnja dočara u potopljenim sobama, hodnicima, kuinama i podrumima, pa čak i tada da se stvori blaga, ali ipak nekakva verzija tenzije, klaustrofobije i jeze.

Gluma je kriminalna, radnja kao što smo rekli tek jedva sklepana da bi bilo motiva da se u vodu zaroni, likovi ne preterano simpatičan par jurišnika na uklete toponime i željom da pobere klikove na Jutjubu za jezive snimke, ali francuski dvojac reditelja, koji je 2007. snimio izuzetni minimalistički horor „Inside“, pokazao je da ima u sebi još goriva za nešto inventivno, intrigantno i tehnički precizno spakovano, iako ne sasvim originalno niti efikasno.

Ipak, u moru (šala namerna) jednog te istog u horor žanru osveženje je (šala namerna) videti nešto što se makar tehnički opire matrici i pokušava nešto novo i nesvakidašnje.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:drama, horor, misterija
Godina:2021
Reziser:Alexandre Bustillo, Julien Maury
Scenario:Alexandre Bustillo, Julien David, Julien Maury
Uloge:Camille Rowe, James Jagger, Eric Savin
Uzrast:NC-17
Studio:Radar Films, Logical Pictures, Apollo Films
Zemlja:France
Website:www.unifrance.org/film/48781/the-deep-house
Jezik:engleski
Trajanje:85 minuta
Podeli:



Preporucujemo