•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Departed (2006)

Dvostruka igra (engl. The Departed) je američki kriminalistički film Martina Skorsezea iz 2006. Film je dobitnik Oskara za najbolji film 2007. U glavnim ulogama nastupaju Leonardo Dikaprio, Met Dejmon, Džek Nikolson, Mark Volberg i Martin Šin. Film je rimejk hongkoškog kriminalističkog trilera Pakleni poslovi (Internal Affairs). Radnja filma se odvija u Bostonu gde Frenk Kostelo (Džek Nikolson), irski mafijaš, ubacuje Kolina Salivana (Met Dejmon) kao špijuna u policiju države Masačusetsa. Takođe, Bili Kostigan (Leonardo Dikaprio) je policajac koji se infiltrira u Kostelovu ekipu. Kad dve struje shvataju situaciju, prisiljeni su otkriti identitet onog drugoga.

Film je osvojio četiri Oskara na 79. dodeli za najbolji film, najbolja režija (Martin Skorseze), najbolju montažu i scenario po knjizi/filmu. Mark Volberg je bio nominovan za najbolju sporednu mušku ulogu. Dvostruka igra se nalazi i na listi 250 najboljih filmova na sajtu IMDb-a.

Film počinje 80ih u južnom Bostonu, gde irski mafijaš Frensis "Frank" Kostelo (Džek Nikolson) uzima Kolina Salivana (Met Dejmon) u svoje redove kako bi ga pripremio za ulogu špijuna u policiji. Godinu kasnije, nalazi se Salivan na treningu policije Masačusetsa s njegovim prijteljima Beriganom, Braunom i Bilijem Kostiganom (Leonardo Dikaprio). U međuvremenu, mirni i staloženi kapetan Oliver "Čarli" Kvinan (Martin Šin) i agresivni narednik Šon Dignam (Mark Volberg) angažuju Kostigana na tajni zadatak infiltriranja u Kostelovu ekipu.

Salivena ubrzo stavljaju u ekipu za specijalne istrage, koji vodi prostački kapetan Džordž Elerbi (Alek Boldvin). Kostiganove aktivnosti izazivaju Kostelovu pažnju za njega, to da Kostigan ubrzo stiče poverenje i odobravanje u ekipi. U međuvremenu, Salivan počinje romantičnu vezu s psihijatricom Medolin Maden (Vera Farmiga), koja takođe radi s Kostiganom. Budući da je nepoznat Salivanu, Kostigan spava s Medolinom. Sledeće noći Kostigan svedoči razgovoru u pozorište gde Kostelo daje informacije Salivanu, nakon čega prati Salivana po ulicama, samo da ga prepozna. Kostigan nije uspeo prepoznati čoveka koji je razgovarao sa Kostelom; uspeo je samo dokazati prisustvo špijuna.

Salivanu dodeljuju zadatak da oktkrije špijuna u policiji, koji je, zapavo on. Zadatak izaziva nesuglasice između Salivana i Dignama, koji optužuje Salivana da je upravo on špijun. Pod sumnjom, on se usredsređuje, umesto na traženje špijuna u vlastitim redovima, na prolazak iste u Kostelovoj ekipi. Pokušava dati Kostelu nove informacije, ali ne uspeva, jer ih Dignam uspešno blokira. Pokušavajući druge taktike, pravi greške...

Za ulogu Vilijama "Bili" Kostigana Leonardo Dikaprio je bio nominovan za zlatnog globusa kao najbolji glumac. Bio je takođe nominovan za nagradu BAFTA-e kao najbolji glumac.

Akademija je pogrešno označila originalni film kao "japanski". Internal Affairs je film iz Hongkonga. Martin Skorseze je ispravio tu grešku dok je priamo Oksar za najbolju režiju. Ovo je Skorsezov prvi film koji je osvojio Oskar za najbolji film. Bred Pit je trebao igrati Kolina, ali je ipak odustao. Ali, bio je izvršni producent filma. Zanimljivo, iako je bio producent zajedno sa Grejom Kingom, samo je King osvojio Oskar za najbolji film, dok Pit nije ni bio ni nominovan.

Dvostruka igra je odličan i napet film koji svakako trebate pogledati i uživati u filmskim bravurama najvećih zvezdi Hollywooda.

Žanr:Zlocin, Drama, Misterija
Godina:2006
Reziser:Martin Scorsese
Scenario:William Monahan, Alan Mak
Uloge:Leonardo DiCaprio, Matt Damon i Jack Nicholson
Award:Dobitnik 4 Oskara, drugih 58 nagrada i 59 nominacija
Box office:289,800,000 USD
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Website:www.tfmdistribution.com/thedeparted
Jezik:English | Cantonese
Trajanje:151 min
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila