•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Final Countdown (1980)

The Final Countdown je američki naučnofantastični film snimljen 1980. godine u režiji Dona Taylora, poznat kao u svoje vreme najskuplji film koji se bavi putovanjem kroz vreme. Radnja filma počinje u sadašnjosti (1980. godine) na Pacifiku kada prilikom rutinskih manevara američki supernosač USS Nimitz bude zahvaćen neobičnim fenomenom nakon koga se ispostavi da je vraćen u vreme, odnosno da se nalazi na istom mestu, ali u 1941. godini, odnosno neposredno pred japanski napad na Pearl Harbour...

Posada na čelu sa kapetanom Yellandom se zbog toga nalazi u dilemi - da li da sa svojom superiornom vojnom tehnologijom napadne japansku flotu i spreči najveću katastrofu u istoriji američke ratne mornarice ili da se uzdrži zbog mogućnosti izazivanja vremenskog paradoksa.

Film je velikim delom snimljen na autentičnim lokacijama, tj. na samom nosaču aviona Nimitz, pri čemu je filmašima američka ratna mornarica pružila maksimalnu logističku i tehničku podršku, dajući im na raspolaganje svoje avione i helikoptere.

Smatra se kako je razlog za tako opsežnu saradnju bilo nastojanje Pentagona da preko holivudskog spektakla poboljša viđenje američke javnosti o oružanim snagama, ozbiljno načetu porazom u vijetnamskom ratu i antimilitarizmom baby boomer generacije. Filmaši su, zauzvrat, nastojali u filmu prikazati mornaricu i njene pripadnike u najboljem mogućem svetlu. Model saradnje Pentagona i Hollywooda uspostavljen radi filma The Final Countdown je nekoliko godina kasnije daleko uspešnije primenjen u slučaju filma Top Gun.

Žanr:Naučna fantastika, Ratni
Godina:1980
Reziser:Don Taylor
Scenario:Thomas Hunter, Peter Powell
Uloge:Kirk Douglas, Martin Sheen, Katharine Ross
Uzrast:PG
Award:1 osvojena
Studio:The Bryna Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:103 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...