•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Founder (2016)

Ray Kroc (Michael Keaton) je prodavac u periodu 1950-ih godina čiji neosporni dar za brbljanje ne mora nužno nikoga da ubedi da stavi svoj potpis na za to predviđeno mesto. Međutim, njegove mete će ga rado saslušati. Kroc možda nema puno sreće u prodaji mašina za pravljenje milkšejkova, ali je zabavan.

Njegov put kroz gradove srednjeg Zapada, kao što je St. Luis, je prekinut kada na svoje iznenađenje saznaje da vlasnici restorana brze hrane u Kaliforniji ne samo da su zainteresovani za mašine koje on prodaje, već žele da kupe čak 8 komada. Nema potrebe da se Kroc sretne sa braćom McDonalds, ali mu njegova radoznalost ne da mira – i pre nego što uspeva da joj se otrgne, vidimo ga kako vozi ka zapadu, putem 66.

Kroc je impresioniran operacijom koju su Mac (John Carroll Lynch) i Dick (Nick Offerman) osmislili, a koja uspeva da isporuči hamburger kupcu samo 30 sekundi nakon naručivanja. Štaviše, on tu vidi potencijalnu franšizu. Međutim, braća, koja su razočarana sopstvenim pokušajima da prošire svoj posao, ne dele njegov entuzijazam.

Ubrzo postaje jasno da su braća McDonalds pogrešila što su uopšte razgovarali sa Krocom, koji već gleda u zlatne lukove kao ekvivalent zastave koja stoji na sudu ili krsta na vrhu crkve – i koji će stvoriti internacionalnu kompaniju kakvu danas poznajemo.

Zasnovana na činjenicama, „The Founder“ je priča o čoveku koji veruje da ništa ne može da nadmaši uspeh. Radeći po scenariju Roberta Siegela („The Wrestler“), režiser John Lee Hancock (“Saving Mr. Banks”) stvara film koji je istovremeno priznanje američkom preduzetničkom duhu i optužba usmerena ka nemilosrdnim ambicijama.

Keaton nikada nije bio bolji, predstavljajući nam Kroca kao isfrustriranog sanjara koji zaslužuje naše simpatije – sve do trenutka kada prestane da ih zaslužuje. Ovo je još jedna izvanredna gluma zvezde filmova „Birdman“ i „Spotlight“, koja praktično garantuje nominaciju za Oskara.

„The Founder“ nije još jedna autobiografska priča, već predstavlja pouku koja postavlja provokativna pitanja o potrošačkoj kulturi, njenim prednostima i posledicama. Više nikada nećete videti Big Mac na isti način.

Žanr:biografski, drama, istorijski
Godina:2016
Reziser:John Lee Hancock
Scenario:Robert D. Siegel
Uloge:Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch
Uzrast:PG-13
Award:1 nagrada i 3 nominacija
Studio:FilmNation Entertainment, Weinstein Company, The, Faliro House Productions
Zemlja:United States
Website:thefounderfilm.com
Jezik:engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...