•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Gentlemen (2019)

Nova akciona komedija Guy Ritchie-a ‘The Gentlemen’ vraća 51-godišnjeg scenaristu-režisera u stilizovani londonski gangster milјe, gde je pre dve decenije proslavio njegovo ime sa filmom ’Lock, Stock i Two Smoking Barrels’, samo što ovaj put donosi glatkoću i podbuhlost koju je akumulirao tokom njegove pogodak i promašaj holivudske karijere, uklјučujući ovogodišnji milijardu dolara filmski hit Aladdin. Predstavljajući zvezdani ansambl glumaca koje su predvodili Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Michelle Dockery i Colin Farrell, Ritchiev povratak kući je prilično poznata stvar, ali takođe osvežavajuće smešan i vešto osmišlјen, sa duhovitijim linijama i manje bučnim mačizmom od njegovog ranijeg rada. Nasilјe i dalјe igra klјučnu ulogu, ali uglavnom se odvija izvan ekrana, a broj mrtvih tela je iznenađujuće mali.

Prvi put osmišlјen pre desetak godina, ’The Gentlemen’ dozvolјava Ritchieju da ponovo poseti onu bujnu fantastičnu verziju Britanije koja je dugo bila njegova zona komfora, gde se engleski viši slojevi trguju porocima i zlobnicima sa zločinačkim malim životom. Iako gledaoci mogu da se potrude da uoče mnogo dramatične dubine ili emocionalne zrelosti u ovom crtanom filmu Looney Tunes uživo, ipak je to krivo zadovolјstvo za prazničnu sezonu, uprkos povremenim isprepletenim šalama i bezbojnim vicevima.

Kucajuće komično srce ’The Gentlemen’je Hugh Grant, on je u ulozi Fletcher-a, mlakog privatnog detektiva koji živi kopajući prlјavštinu bogatima i otkriva besramne stvari za njegove pokvarene vlasnike tabloida. Spotska jareća bradica, naočare sa debelim obrubima i ukusno blesavim koktel akcentom, u godinama, podseća na filmsku legendu Michael Cainea, ali sa delićem dosadnosti iza njegove vedre površine. Nјegov odabir predstavlјa posebno oštru šalu za publiku, budući da je Grant proveo veći deo protekle decenije kao visoki kampanjac protiv tračeva i telefonskim pisanjem novina u Velikoj Britaniji. On odmerava svaku krivu liniju sa zadovoljstvom, a Ritchie koristi snažnu upotrebu njegovih bezizraznih komičnih talenata.

U njegovoj ranoj karijeri, Ritchie je ponekad bio opisivan kao britanski Tarantino. Paralele su tada bile diskutabilne, ali ovde imaju mnogo više smisla. Kao i kod većine Tarantino-vih filmova, The Gentlemen zvučno prati mešavina starih i novih pop klasika, dok je scenario prepun slojevitog, diskurzivnog i vrlo biranog dijaloga. Jedna sekvenca, koja sadrži mafijaša zaklјučanog u prtlјažniku automobila, oseća se kao direktni Tarantino-v omaž. Uzimajući u obzir da Fletcher čitavu ovu priču baca kao scenario za film, scenario je takođe prepun samoreferencijalnih filmskih viceva, uklјučujući aluzije na Francis Ford Coppola-in The Conversation i kultni londonski gangsterski klasik John Mackenzie-a iz 1980. godine, The Long Good Friday. Poster za Ritchiev film ‘The Man From U.N.C.L.E.’ čak dobija i svoj cameo.

Ritchie uokviruje film skakanjem po vremenu, ludo popločava zaplet unutar produženog dialoga između Fletcher-a i Raymond-a (Hunnam), mudrog čoveka od poverenja Mickey Pearson-a (McConaughey), surovo bezobzirnog američkog iselјenika koji je otkrio svoje pravo zvanje dilera droge dok je studirao u Okfordu. Tokom narednih 20 godina, Pearson je izgradio državno carstvo marihuane sklapanjem unosnih privatnih poslova sa osiromašenim britanskim aristokratima, nadopunjujući njihova porodična bogatstva u zamenu za skrivanje njegovih ogromnih plantaža kanabisa na njihovim imanjima.

Sada kao srednjovečan čovek, biznismen sa dobrim vezma, oženjen ledenom kralјicom Rosalindom (Dockery), Pearson žudi za tihim životom i planira da proda njegovu ogromnu imperiju droge za ogromnu penziju. Ali sporazum je ugrožen zbog brze igre moći između potencijalnog kupca Bergera (Jeremy Strong) i njegovog brutalno ambicioznog kineskog rivala Dry Eye (Henry Golding), a da ne spominjemo šarene dikenzijske pripeve veštih dodgera, boksera, repera, narkomana zvezda i ubica ruskih oligarha. Sa prijatelјima i neprijatelјima na visokim mestima, Pearson je takođe sočna meta osvetolјubivog tabloidnog urednika Big Dave-a (Eddie Marsan). Tu dolazi Grant-ovo prlјavo privatno oko, igrajući igru visokih uloga ucena i dvostruke prevare.

Komedija sa pouzdano sjajnim likom kad god se Grant pojavi na ekranu, The Gentleman maloponestane šištanje u njegovoj akcijski teškoj kasnijoj polovini. Farrell-ova sporedna uloga srdačnog, bokserskog trenera menja pravac malo predaleko u crtanom filmu, čak i po pojednostavlјenim standardima Ritchie World-a. Farsična epizoda o prisilnom seksu između muškarca i svinje takođe promašuje metu, najmanje zato što se ta zavera već našla u epizodi Black Mirror-a.

Zaokuplјen F-bombama i C-bombama, filmski momenat svesno ne-budnog humora takođe je blago zloban: slabe šale o Kinezima koji imaju komično nepristojna imena i mešaju engleske samoglasnike, na primer, ili digresiju o tome da li je rasistički da nekoga nazovemo "crnim c". Ovi gadni detalјi izgledaju više lenji nego namerno uvredlјivi, ali još uvek neobično ostaju na mestu filma u multikulturalnom Londonu 21. veka. Svejedno, The Gentlemen je previše veselo plitak da bi zaslužio mnogo ozbilјne kritike. Sveukupno, on ispunjava svoju osnovnu funkciju kao zabavno ludiranje bez napora, a Ritchie i Grant obojica rade najsmešniji posao u godinama.

Žanr:akcija, komedija, krimi
Godina:2019
Reziser:Guy Ritchie
Scenario:Guy Ritchie, Ivan Atkinson
Uloge:Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery
Uzrast:R
Studio:STX Films, Miramax, Toff Guy Films
Zemlja:UK
Jezik:engleski
Trajanje:113 minuta
Podeli:



Preporucujemo