•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Green Berets (1968)

Legendarni John Wayne (Rio Bravo, Tragači, Čovek koji je ubio Liberty Valancea), jedan od najboljih i najpopularnijih glumaca u istoriji američke kinematografije, režirao je tokom duge karijere dva filma, poznati "Alamo", na kome mu je pomagao veliki John Ford i ratni spektakl "Zelene beretke", čiji je koredatelj Ray Kellogg, izvorno angažovan za reditelja druge ekipe.

Tokom prezentacije organizovane za novinare prekaljeni američki vojnici odgovaraju brojnim novinarima na pitanja o opravdanosti američke vojne intervencije u Vijetnamu. Među predstavnicima medija koji ne odobravaju rat u Vijetnamu je i reporter George Beckworth (D. Janssen), koji će prihvatiti izazov pukovnika Mikea Kirbyja (J. Wayne) i pridružiti se njegovim vojnicima ne bi li tako posvedočio o ratu iz prve ruke. Malo po malo i Kirby počne da menja svoja ubeđenja uveravajući se iz dana u dan u okrutnost komunističkih snaga Severnog Vijetnama i humanizam američke vojske, koja pokušava lokalno stanovništvo da zaštititi od ratnih stradanja. Među brojnim zadacima koji očekuju Kirbyja jeste i hvatanje komandanta vijetnamske vojske.

Snimljene 1968. godine, uz veliku pomoć američke vojske, "Zelene beretke" pobudile su u doba premijere brojne kontroverze. Naime, u doba kada su SAD doživljavale velike društvene promene, a mnogi građani i intelektualci sve glasnije izražavali nezadovoljstvo američkom vojnom intervencijom u Vijetnamu, konzervativni republikanac John Wayne režirao je film kojim je otvoreno podupirao američku intervencionističku politiku, prikazavši Vijetnam kao poligon za ekspanziju ruskog i kineskog komunizma.

Današnjim gledaocima naviklima na "antivijetnamske" filmove poput "Lovca na jelene", "Apokalipse danas" ili "Voda smrti", koji ukazuju na besmisao američke intervencije, romantičarski patriotske "Zelene beretke" će delovati neobično i anakrono, ali reč je o izuzetno zanimljivom svedočanstvu jednog vremena i jedne ideologije, raskošno produciranom, vešto režiranom i nadahnuto odigranom ratnom filmu koji zaslužuje gledanje lišeno bilo kakvih ideoloških predrasuda.

Žanr:akcija, drama, ratni
Godina:1968
Reziser:Ray Kellogg, John Wayne, Mervyn LeRoy
Scenario:James Lee Barrett, Robin Moore
Uloge:John Wayne, David Janssen, Jim Hutton
Uzrast:G
Award:1 nagrada i 1 nominacija
Studio:Batjac Productions
Zemlja:United States
Jezik:Engleski, vijetnamski
Trajanje:142 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...