•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Manchurian Candidate (2004)

Nešto nije u redu sa kandidatom za američkog podpredsednika Raymondom Shawom (Liev Schreiber). Heroj Zalivskog rata je postao političar, konce povlači njegova majka željna vlasti (Meryl Streep). Ljudi iz njegovog voda koji je "spasio" u ratu, lude jedan po jedan. Srećom Ben Marco (Denzel Washington) se polako priseća istine...

Izgleda da je potpuno presušila inspiracija pisaca u Hollywoodu, te su nove verzije starih filmova 'silazile' kao sa fabričke trake: Alfie, Zora mrtvaca, Žene iz Stepforda, The Punisher, Walking Tall... šta je sledeće?

Činjenica je i da je u novom Hollywoodu i za novu publiku rimejk prestao da bude forma, već je bukvalno prerastao u žanr. Istina je i da se i pokojni Sinatra radovao mogućnosti da Mandžurijski kandidat bude ponovo sniljen (otuda i blagoslov njegove najmlađe ćerke Tine, producenta). Podgrejana verzija klasične špijunske priče Johna Frankenheimera o političkim manipulacijama stiže u pravo vreme. I hladnoratovsko doba i naše, kada se vodi rat protiv terorizma, dele određenu dozu zloslutnosti i užasa. Znate već, što se stvari više menjaju, sve viđe ostaju iste...

Perfektno 'izglancani' i kontrolisani triler Jonathana Demma je primer dobrog rimejka. Davne 1962. (kada je snimljen prvobitni film) neprijatelji su bili komunisti. Sada su to kapitalisti, moćne korporacije koje upravljaju svetom i bave se ispiranjem mozga jadnog Dezela (Demme je rekao 'zbogom' hipnozi i preuzeo je metode Davida Cronenberga za menjanje svesti.) Naravno neizbežna poređenja sa Frankenheimerovim klasikom jasno pokazuje da je režiser inteligentno prilagodio film našem vremenu. Nekada aktuelni makartizam i Crvenu opasnost zamenile su moderne pretnje i teorije zavere: genetski inženjering, prisluškivanje, otmice, implantacije, CIA, JFK, FBI... U pitanju je paranoja, udvostručena, a zatim podignuta na kvadrat i na kraju 'zapečena' u mikrotalasnoj. Ne radi se o pitanju "Možete li da podnesete istinu?", već je pravo pitanje "Koliko istine možete da podnesete?". Sve to deluje intrigantno, ali ne pojašnjava stvari.

Zanimljiv je i 'spoj' filma sa pravim ličnostima iz političkog života kroz male detalje. Natapirana kosa Hilary Clinton, biseri Barbare Bush i stil Nancy Reagan, sve to je spakovao u ulogu Meryl Streep, koja je primetno manje 'hladnokrvna' od Angele Lansburry. Jeziva dominacija uspostavljena je histeričnim govorom kroz stisnute vilice i patolškom ljubomorom brižne majke (ona sitničavo prati svaki korak Lieva Schreibera - "Namesti kravatu. Popravi frizuru" - i sve to sa prilično incestuoznim prizvukom). Dok se radnja fokusira na Washingtona (koji je standardno uverljiv i sa uobičajenom dozom digniteta), pravi (anti)heroj je Schreiber, čije ostvarenje izaziva najviše emocija, naročito transformacija od robota do tragičnog junaka. Najviše zasluga ipak ima Demme. Pravi ritam u kome se priča odvija, zlokobna atmosfera i stalno prisustvo pretnje.

Napetost i jeste osnova trilera. U boljim momentima Mandžurijski kandidat podseća na činjenicu da čovek koji je snimio film Kad jaganjci utihnu nije izgubio dar za kreiranje napetog, uzbudljivog filma. Posle decenije promašaja, to je njegov povratak u dobru formu.

Žanr:drama, misterija, sf
Godina:2004
Reziser:Jonathan Demme
Producent:Jonathan Demme, Ilona Herzberg, Scott Rudin, Tina Sinatra
Scenario:Richard Condon, George Axelrod
Uloge:Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep
Uzrast:R
Award:1 nagrada i 8 nominacija
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.manchuriancandidatemovie.com
Jezik:Engleski
Trajanje:129 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...