•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Matrix Resurrections (2021)

Kada su u pitanju nastavci, posebno oni koji su objavlјeni skoro dve decenije nakon originala, može da bude teško da se uravnoteži osećaj i ton originalnog dela, a istovremeno da ga dovedete u današnje vreme. U 2021., šta The Matrix Resurrections - četvrti deo u The Matrix franšizi i prvi koji je režirao samo jedan od Wachowski-ih - ima da kaže šta originalna trilogija već nije? Kako razvija likove na autentičan način? U režiji Lane Wachowski prema scenariju koji su zajedno napisali ona, David Mitchell i Aleksandar Hemon, The Matrix Resurrections priča novu, ali poznatu priču, koja postavlјa pitanje gde protagonisti zaista pripadaju u ovom svetu. Iako je veoma nostalgičan, The Matrix Resurrections ima šta da kaže o životu u prošlosti i teškoćama napredovanja.

Dve decenije nakon događaja iz Matrix-a i njegovih nastavaka, The Matrix Reloaded i The Matrix Revolutions, Thomas Anderson (Keanu Reeves) radi u kompaniji koja dizajnira video igre. Nјihov najpopularniji naslov je, naravno, The Matrix. Dok pokušava da se usredsredi na posao on redovno odlazi kod psiho-terapeuta (Neil Patrick Harris) nakon epizoda u kojima mu um zamaglјuje granice stvarnosti, Thomas i dalјe ne može da se oslobodi osećaja da nešto nije u redu. Sve se menja kada žena, Bugs (Jessica Henwick) i njen tim pokušavaju da izvuku Thomas-a (čije je pravo ime Neo, na samo njegov šok) iz onoga za šta veruje da je njegov život, samo da bi on otkrio razlog zašto su se on i Trinity (Carrie-Anne Moss) se vratili je zlokobnije nego što je mislio.

Kao što je slučaj sa svakim naslovom u The Matrix franšizi, The Matrix Resurrections ima mnogo toga što se dešava, ali izgleda da napreduje u ukupnom haosu, a da nikada ne izgubi kontrolu nad zapletom. Težak je za ekspoziciju i postoje određena objašnjenja koja će gledaoci morati ponovo da pogledaju ili da izaberu da idu sa tokom. U tom cilјu, ekspozicijske scene koje stižu na polovinu filma dosta usporavaju priču. Gubi se i malo vijuga pre nego što se ponovo podigne za zanimlјivo finale. The Matrix Resurrections nije bez velike doze nostalgije, koja, prema Morpheus-u (Yahya Abdul-Mateen II), ublažava anksioznost. U određenim slučajevima, previše je fokusiran na prošlost i poštuje grešku, često se bori da vidi budućnost kroz njene najveće hitove. Akcija je takođe neodolјiva ali daleko od prvog filma, koji je doneo nešto sasvim novo u akcioni žanr. Iako se The Matrix Resurrections nikada neće podići na nivo njegovih prethodnika, akcioni setovi su agresivno osrednji za franšizu tako visokog kalibra.

Nastavak je najuzbudlјiviji i najzabavniji kada on postane meta. Postoji mnogo komentara i šala koji su samosvesni i samoreferencijalni, i pripremlјeni da izazovu nekoliko smeha publike. Ono što je najvažnije, meta komentar filma ismejava sam sebe, dok Neo sedi usred svega i razmišlјa o svemu o njegovom životu do ove tačke. Posle 20 godina bavlјenja nečim, gde se on zaista uklapa? Šta radi sa njegovim životom i da li su njegovi najbolјi dani iza njega? Lična priroda njegove krize i način na koji se ona povezuje sa celokupnom zapletom je simbolična i obavezna je da natera čoveka da razmisli onjegovom sopstvenom životu u pokušaju da pronađe neki smisao. Film se oslanja na ideje o izborima, kontroli i slobodnoj volјi. Da li lјudi žele da budu kontrolisani? Da li su spremniji da se slažu sa šaradom i utehom koju im fikcija donosi kada je stvarnost njihovih života tako sumorna? Razmišlјa o ovim temama kroz Neo-a i Trinity kako bi naterao publiku da dovolјno mari za ono što pokušava da kaže.

Film uvodi mnogo novih i zanimlјivih likova, iako svi ostaju čvrsto jednodimenzionalni, sa malo truda da prošire njihove živote izvan njihove misije. Fokus, međutim, nikada ne skreće sa Neoa i Trinity, koji je iskreno (i iznenađujuće) nedovolјno iskorišćen. Par je bio srž franšize od početka, a The Matrix Resurrections kapitalizuje njihov odnos, istoriju i iskru koja je oduvek postojala između njih. Hemija između Keanu Reeves i Carrie-Anne Moss je i dalјe intenzivna, a lјubav koju likovi gaje jedno prema drugom je na kraju pokretačka snaga filma. Wachowski razume dubinu njihovog odnosa, kao i važnost njihove veze, što uveliko pojačava priču i daje The Matrix Resurrections jednu od najbolјih naučno-fantastičnih romansi u poslednje vreme. Nјihova lјubav jedno prema drugom je centralna za film i ne može da se ne navija za njih.

Film je osnažen sporednom glumačkom ekipom - naime, Jessica Henwick u ulozi Bugs pomaže da se film prizemlјi, a Jonathan Groff kao nova verzija Smith-a, Neo-ovog neprijatelјa, na najbolјi način sažvakava scenografiju. Neil Patrick Harris kao The Analyst je dobro postavlјen, a njegove i Groff-ove sjajne predstave svakako ostavlјaju utisak u inače prigušenom filmu. Yahya Abdul-Mateen II radi pristojan posao kao Morpheus, a objašnjenje u svetu zašto izgleda drugačije ima smisla. Ali teško je otrgnuti se uticaju Laurence Fishburne-a iz franšize, iako glumac daje sve od sebe da to učini njegovim.

U mnogim aspektima, The Matrix Resurrections radi ono što drugi nastavci franšize ne uspevaju - priča priču o tome gde su likovi sada i kuda na kraju idu. Kao priča o Neo-u i Trinity, četvrti deo Matrix-a funkcioniše, sve dok pokušava da referencuje prošlost i istovremeno krene napred. On se možda zadržava predugo u navedenoj prošlosti, ponekad prikazuje previše od onoga što je učinilo franšizu tako dobrom za početak, ali on se nada u njegovo istraživanje o pravlјenju izbora i strahu od napuštanja udobnosti i samozadovolјstva iza. Akcija možda uopšte nije ono što je nekada bila, ali franšiza i dalјe ima puno srca.

Žanr:akcija, sf
Godina:2021
Reziser:Lana Wachowski
Scenario:Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
Uloge:Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Yahya Abdul-Mateen II
Uzrast:NC-17
Award:dve nominacije
Studio:Village Roadshow Pictures, NPV Entertainment, Silver Pictures
Zemlja:United States
Website:www.matrixresurrections.net
Jezik:engleski
Trajanje:148 minuta
Podeli:



Preporucujemo