•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Petrified Forest (1936)

Okamenjena šuma (eng. The Petrified Forest) je gangsterski film noir Archieja Mayoa iz 1936. s Lesliejem Howardom, Bette Davis i Humphreyjem Bogartom u glavnim ulogama. Nastao na temelju istoimenog pozorišnog komada Roberta E. Sherwooda. Bila je kljuÄna Bogartova uloga u njegovoj ranoj karijeri kojom je stekao status velike zvezde. Okamenjena šuma doživela je i televizijsku adaptaciju, s Bogartom, Henryjem Fondom i Lauren Bacall u glavnim ulogama.

Film je radnjom smešten u severnu Arizonu, u podruÄje zvano Okamenjena šuma. Alan Squier, stopirajući, zaluta u restoran pokraj puta. Vode ga Jason Maple (Porter Hall), njegova kći Gabby, i njen deda (Charley Grapewin), "starac koga je promašio Billy the Kid".

Gabbyna majka, koja se zaljubila u mladog zgodnog Amerikanca u vojnoj uniformi, udala se za Gabbynog oca. Ali nakon toga je poÄela živeti u zabaÄenoj pustinji s "otupelim muškarcem". Preselila se nazad u Francusku kad je Gabby bila dete. Sada joj šalje poeziju, dok njena kćer sanja kako će posetiti Bourges jednog dana kad bude studirala umetnost...

Iako je postigao veliki uspeh u predstavi na Broadwayu, Bogart prvobitno nije bio angažovan za filmsku verziju. Studio Warner Bros. je imao u vidu Edwarda G. Robinsona, budući da je bio pod ugovorom s njima, dok Bogart nije. Legenda kaže kako je Howard lobirao kod Jacka Warnera da angažuje Bogarta kad ga je ovaj nazvao iz New Yorka i podsetio ga kako je obećao da neće nastupiti u filmskoj verziji bez Bogarta u ulozi Manteeja. Prema novinaru i piscu Robertu Sklaru, meÄ‘utim, Bogart je dobio ulogu jer Robinson nije hteo nastupiti u još jednoj gangsterskoj ulozi. Što god bila istina, film je bez sumnje izgradio Bogartovu reputaciju u Hollywoodu nakon Äega je ostao veÄno zahvalan Howardu - nazvavši svoju kćer po njemu.

Okamenjena šuma snimljena je 1955. i u televizijskoj verziji, s Bogartom u ulozi Manteeja, Henryjem Fondom u ulozi Leslieja Howarda i Bogartovom suprugom Lauren Bacall ulozi Bette Davis. U ostalim ulogama su nastupili Jack Klugman, Richard Jaeckel i Jack Warden.

Žanr:krimi, drama, romansa
Godina:1936
Reziser:Archie Mayo
Scenario:Charles Kenyon, Delmer Daves
Uloge:Leslie Howard, Humphrey Bogart, Bette Davis
Uzrast:NR
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:82 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...