•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Roundup (Beomjoidosi 2) (2022)

Jedan od najugodnijih južnokorejskih akcionih filmova poslednjih godina, “The Outlaws” iz 2017. bio je vešta mešavina brutalnih uzbuđenja u borbi protiv bandi i komedija o policajcima. To je predstavlјalo idealno vozilo za Ma Dong-seok-a zvanog Don Lee (“Train to Busan” i “Eternals”) kao policijskog istražitelјa čije su metode „prvo udari traži dozvolu-kasnije“ redovno obavlјale posao dok je razbešnjivao njegove nadređene.

Taj krupni protagonista i njegovi drugovi su se vratili u „The Roundup“, koji uprkos drugačijem reditelјu (novajlija Lee Sang-yong koji je zamenio Kang Yoon-seong-a iz prethodnog izdanja) i scenarista, zadržava snagu originala. To ih verovatno podiže još više, čineći zabavu zakucavanjem koja se već pokazala kao senzacija na kućnim blagajnama. Prethodno prodat većini ofšor teritorija, trenutno se prikazuje u američkim i kanadskim bioskopima kao izdanje kompanije Capelight Pictures.

Nakon prologa koji prikazuje otmicu bogatog mladog Korejca u Ho Chi Minh City-u, ponovo se susrećemo sa našim herojem šunke 2008, četiri godine nakon događaja iz ranijeg filma. Ma Seok-do (Ma) je i dalјe u Geumcheon Police Major Crimes Unit, stiže da pomogne njegovim kolegama policajcima da se izbore sa ludakom koji rukuje nožem i koji je uzeo taoce u prodavnici na uglu. Demonstrirajući njegov uobičajeni nedostatak taktičke delikatnosti, on upada u establišment kao tenk... ali i odmah sravnjuje zločinca, momentalno.

Kao svojevrsnu nagradu, Ma je poslat u Vijetnam na tobožnji odmor koji je u stvarnosti tajna operacija, u pratnji njegovog naizmenično sujetnog i razbacanog kapetana (Choi Gwi-hwa). Uskoro se ispostavilo da će vratiti korejskog begunca koji je sumnjivo želјan da bude zatvoren kod kuće. Ispostavilo se da motivacija lasice koja se predala nije iskreno kajanje, već strah od nasilne smrti koja ga sigurno čeka ako ostane na dohvat ruke kriminalnog kolege kojeg je prešao.

To bi bio Kang (Sukku Son), još jedan iselјenik čiji reket sada pleni bogate korejske putnike, kidnapujući ih za otkup. Bez obzira na isplatu, međutim, retko se ponovo vide živi, jer ovaj sadistički, psihotični otmičar ima strašnu naklonost prema mačeti koja mu retko izlazi iz ruke. Kada otac multimilioner (Nam Mun-cheol kao Choi) najnovije žrtve odustane od obećanog plena, Kang ispunjava njegov zavet da će se osvetiti u Južnoj Koreji. Ovo ne rezultira nedostatkom svežeg haosa, kao i kasnim dolaskom dva glavna lika: očajne, ali hrabre žene bogate mete (Park Ji-young) i komično lјigavog za ništa vrednog (Park Ji-hwan) Ma mišićavce da pomognu da se Kang zarobi.

Zaista, u „The Roundup“-u ima puno komedije, i kao i sa prethodnim filmom, istovremeno je i urnebesno smešan i neobičan, manje je reč o gegovima u vidu nego o svadlјivoj dinamici likova. Iako je i sam često veoma smešan, Ma pruža uporni centar za neprekidnu galamu ansambla iz reda Preston Sturges-a koji uklјučuje mlađe detektive koji se vraćaju a koje glume Heo Dong-won i Ha Jun. Postoji čak i dobro podešeni komični relјef u galeriji podružnice nasilnika.

To što film izaziva toliko smeha je još impresivnije imajući u vidu kažnjavajuću snagu njegovog nasilјa (čak i ako je krv obično izvan kadra), sa odličnim setovima jurnjave i čovek na čoveka koji retko odustaje za više od scene ili dve. To je žestoka gluma koja film upravlјa sa varlјivom lakoćom, maksimizujući humor i ekstremnu štetu, a da pritom ne izgleda bezosećajno, ili čak nerealno. To je svedočanstvo o stručnoj koreografiji borbe da svaki put kada Ma-in udarac pošalјe lošeg momka da proleti kroz zid ili šoferšajbnu, verujemo u to.

Naravno, to je takođe priznanje zvezdi, koja je kao Dirty Harry ili Charles Bronson iz kasnog perioda bez samozadovolјnog podsmeha ili jadnih dosetki. Na mnogo načina, njegov heroj je šala: večiti bik u porculanskoj radnji za koga je gruba sila podrazumevana u svakoj opasnoj situaciji, ali koji ima i skromnu, dugotrplјivu, meku stranu. Dok je “The Roundup” velikodušan prema drugim igračima, posebno dajući arhizlikovcu Son-u prostora za nezaboravan preokret, nema sumnje čija je privlačnost ovde klјučni element.

Asistent na “The Outlaws”, Lee Sang-yong radi sjajan posao u vezi sa zahtevima ove logistički složene produkcije, isporučujući samouverenu mešavinu tonova od peska, visokog sjaja, impresivnih vratolomija i duhovitosti zasnovane na karakteru. Uprkos problemima u proizvodnji koji su očigledno uzrokovani dolaskom epidemije COVID-a usred snimanja, nema nikakvih znakova problema u hermetičkom celokupnom krajnjem proizvodu, ili u prvoklasnom tehničkom i dizajnerskom doprinosu.

Žanr:akcija, krimi, triler
Godina:2022
Reziser:Sang-yong Lee
Scenario:Ma Dong-seok, Min-Seong Kim, Sang-yong Lee
Uloge:Ma Dong-seok, Sukku Son, Gwi-hwa Choi
Uzrast:R
Award:5 nagrada i 6 nominacija
Box office:101M USD
Studio:BA Entertainment, Big Punch Pictures, Hong Film
Zemlja:Južna Korea
Jezik:korejski
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo