•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Silence (2019)

Čudno je da kompanija za koju se oseća kao da preuzima svet zabave toliko da je opsednuta krajem. Od “Bird Box”-a do “How It Ends” do “Cargo”-a, Netflix nije nepoznat originalnim filmovima o danu kada je društvo propalo. Imajući u vidu ogromnu gledanost za “Bird Box”, nije ni čudo što stalno potapaju svoju kantu u ovaj podžanrovski bunar, ali mi nismo jedini koji osećaju kao da nastavlјaju sa sve manje i manje. Uzmimo njihov najnoviji, “The Silence,” dosadnu obnovu ideja koje su zanimlјivije istraživane u drugim filmovima i TV emisijama. Čak i uvek dobrodošli Stanley Tucci ne može da doda nikakav smisao filmu koji se toliko oseća kao rođak John Krasinski-jevog 2018 hita da mora da se zapita da li Netflix nije pokušao da uveri producente da ga preimenuju u “A Quiet Paradox.”

Iako nije sasvim fer da uporedite bilo koji film sa drugim, paralele između “The Silence” i “A Quiet Place” su previše upadljive da bi se ignorisale. Ne samo da je ova adaptacija romana John Lebbons-a 2015 o smrtonosnim stvorenjima sa pojačanim sluhom, već predstavlja i gluvu devojku i njenog oca koji pokušavaju da prežive. Pokojna je igrana od strane Kiernan Shipka kao Ally Andrews, 16-godišnjakinja koja je izgubila sluh u dobu od 13 godina. Za razliku od “A Quiet Place”, u kojem je gubitak sluha igrao značajnu ulogu ne samo u pripovedanju, nego i u uokviravanju, Ally-ina gluvoća je jedva istražena, niti istinski značajan deo pripovedanja. Opet, kao Krasinski-ev film, omogućava porodici da vešto komunicira u tišini, ali to je sve.

Stvorenja u filmu “The Silence” su podzemnog tipa, oslobođena iz pećine u kojoj se uzgajaju i planiraju dominaciju na otvorenoj svetskoj sceni. Nazvani "vesps", izgledaju nejasno kao potomci pterodaktila i Giger-ovog vanzemalјca. Brzo se kreću kada čuju zvuk i čini se da će ceo svet biti uništen od njih za dan ili dva.

To je stvarnost s kojom se suočava Ally-in otac (Tucci) i njegova porodica, uklјučujući i njegovu suprugu (Miranda Otto) i najbolјeg drugara (John Corbett). Ignorišući savete zvaničnika da ostanu na mestu, oni napuštaju grad, misleći da je buka manja u izolaciji. Najbolјi deo filma sledi posle saobraćajne nesreće na seoskom putu, žrtvovanje i spoznaja da su Andrews-ovi zaroblјeni u njihovom automobilu. To je prilično dobro zamišlјeno i izvršeno.

Nažalost, kada Andrews-ovi stignu tamo gde idu, tempo “The Silence” se spušta do depresivnog stepena. Naravno, jedno od njih je povređeno. Naravno, moraju da nabave lekove. Naravno, postoje i drugi preživeli koji mogu da budu više pretnja od stvorenja. Ova vrsta predvidlјivih tropa bolјe funkcioniše na stranici na kojoj autor može da udahne novi život u njih. Reditelј John Leonetti (“Annabelle”) izgleda da mu je dosadan njegov vlastiti materijal ovde, nažalost usmeravajući Shipku na nekonzistentnu, nezanimlјivu predstavu. Nema napetosti i razloga za brigu. Najinteresantnija stvar u vezi “The Silence” može biti njegova okrutna crta, uklјučujući i užasnu scenu u kojoj se žena i njeno glasno dete izbacuju iz voza podzemne želјeznice. Ako Leonetti i kompanija pokušavaju da prikažu dramatične uloge situacije, "žrtvovanje bebe" može biti najjeftiniji način da se podigne napetost u knjizi o pravilima horor filmova.

Iako je “The Silence” jedva horor film, i to je njegov najveći problem. Za horor film su potrebni ulozi, a vi ih nikada ovde ne osećate. Opet, zaista je potrebno da cenite dizajn zvuka i tempo "A Quiet Place" da biste videli sličan koncept na tako neefikasan način. To nije kompletna katastrofa, uglavnom zbog povremene pametne odluke Tucci-a i pomenutog niza puteva, ali to svakako nije film koji jasno objašnjava zašto se Netflix čini sve više opsednut krajem sveta.

Žanr:horor, triler
Godina:2019
Reziser:John R. Leonetti
Scenario:Carey Van Dyke, Shane Van Dyke
Uloge:Stanley Tucci, Kiernan Shipka, Miranda Otto
Uzrast:PG-13
Studio:Constantin Film, EMJAG Productions
Zemlja:Nemačka
Jezik:engleski
Trajanje:90 minuta
Podeli:



Preporucujemo