•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Whale (2022)

Charlie je instruktor pisanja koji nikada ne napušta svoj stan. Svoje časove održava online, i to uvek sa isključenom kamerom kako ga studenti ne bi videli. Kamere filma, rukovođene od strane Darren-a Aronofsky-a i njegovog kinematografa, Matthew Libatique takođe ostaju unutar stana tokom celog snimanja filma. Povremeno možete spaziti ekterijerni pogled zgrade u kojoj Charlie živi.

Bazirano na predstavi koju je napisao Samuel D. Hunter, „The Whale“ je film koji odaje klaustrofobičnu atmosferu. Charlie je zarobljen u sobama svoga stana, u životu koji je skrenuo sa šina, i povrh svega toga Charlie ja zarobljen u svom telu. Oduvek je bio krupan momak, ali nakon samoubistva ljubavi njegovog života, njegovo je prejedanje otišlo predaleko. Pritisak mu je stalno u porastu, srce gubi na snazi, dok svakodnevne bazične aktivnosti poput ustajanja ili sedenja zahtevaju upotrebu prevelike energije uz dodatak mehaničke pomoći.

Brendan Fraser koji igra ulgou Charlie, nadograđen je u protetično telo i pruža izvanrednu ulogu tužnog muškarca. Koristi svoj glas, i svoje velike krupne, tužne oči, kako bi prikazao gracioznost pored svih problema.

„The Whale“ svoju priču razvija tokom jedne nedelje tokom koje Charlie-a posećuju razni gosti. Njegova prijateljica i negovateljica Liz (Hong Chau), do Thomas-a (Ty Simpkins), mladog misionara koji želi da spasi njegovu dušu. Posećuje ga i njegova emotivno udaljena ćerka tinejdžerka, Ellie (Sadie Sink), kao i njegova bivša žena Mary (Samantha Morton). Zanimljiva poseta koja nosi dozu metafore u ovaj film jeste i poseta ptičice koja ga posećuje povremeno sletevši na sims Charlie-jevog prozora.

Charlie nije jedini „kit“ u ovom filmu. Njegov najdragoceniji objekat jeste časopis „Moby-Dick“, autorski tekst koji je otkriven na kraju filma. To je jedan kvalitetan komad naivne literarne kritike, o tome kako su Ishmael-ove muke navele autora da porazmisli o svom sopstvenom životu.

Dajte šansu ovom interesantnom filmu, u kome je Aronofsky pokazao pravu manipulaciju osećanjima i raspoloženjima, koji prikazuje kako se akteri ovog filma bore kroz beznađe i njihovu deluziju do same spoznaje svega.

Autor: Milena Milenković

Žanr:drama
Godina:2022
Reziser:Darren Aronofsky
Scenario:Samuel D. Hunter
Uloge:Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins
Uzrast:R
Award:Nominovan za 3 Oscara, 34 nagrada i 118 nominacija
Studio:A24, Protozoa Pictures
Zemlja:United States
Website:a24films.com/films/the-whale
Jezik:engleski
Trajanje:117 minuta
Podeli:



Preporucujemo