•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Till Death (2021)

Na površini, zaplet ovog filma možda i previše podseća na Gerald's Game (2017) koji je rađen po knjizi Stephena Kinga i kojeg je Netflix objavio na svojoj mreži. Međutim, ovaj film je potpuno drugačija zver. S.K. Dale (Scott Dale) je režirao Till Death, a scenario je napisao Jason Carvey. Ovo je prvi igrani film za S.K. Dalea kao reditelja, režiravši prethodno četiri kratka filma objavljena između 2012. i 2020. Za Jasona Carveya ovo je drugi dugometražni film nakon njegovog debitantskog scenarističkog i rediteljskog debija u filmu A New Wave (2006). Vreme izvođenja je oštrih 88 minuta, što znači da se ništa predugo ne vuče i bilo da gledate Till Death u bioskopu ili kod kuće, samo se prepustite zamišljanju šta biste učinili u ovoj ludoj situaciji.

Megan Fox je imala karijeru uspona i padova, ali je uglavnom isporučila ono što se od nje traži. Ako je namenjena da bude uglavnom slatkiš za oči, onda će to i učiniti. Međutim, ona je mnogo bolja kada uvrsti svoj opaki, udarački stav i dobije priliku da oslobodi i svoje druge veštine kao glumca. Odličan primer za to je bio film Rogue (2020), ali onaj u kome je zaista bila dobra je Jennifer's Body (2009), koji je potcenjen film od mnogih. Megan Fox je u tom filmu pružila nešto vraški opako, njena uloga sada u novom filmu Till Death ponovo pruža priliku da pokaže da joj ova vrsta žanra apsolutno leži. Iako ovde u početku kreće s njenim previše glatkim i savršenim licem, brzo će sve postati drugačije.

Radnja filma dakle započinje blago, i to veoma kratko traje pre nego što se nađemo u cipelama glavne junakinje Emme (Megan Fox) koja pokušava da preživi neprijateljske uslove u kojima je zarobljena. Ali pre toga, upoznaćemo se kratko s Emminim suprugom - on je Mark (Eoin Macken) njujorški advokat, a njihov odnos baš i ne odaje utisak srećnog braka, posebno jer njegova žena ima aferu s jednim od njegovih poslovnih kolega. Saznajemo da se njena veza s Markom pokvarila velikim delom zbog njegovog nasilnog ponašanja i njihove zajedničke prošlosti. Od samog početka je jasno da se Emma oseća zarobljenom u braku, omčom vezana oko vrata od koje ne može da pobegne i više se oseća kao zatvorska kazna nego nešto radosno. Međutim, Till Death se brzo kreće i baca nas na mesto gde je Emma probuđena s lisicama na rukama uparena pored njenog mrtvog supruga (Mark je prosuo sebi mozak, i vezao oboje, kao osveta za njeno neverstvo) nakon romantične večeri u njihovoj osamljenoj kući na jezeru. Čitav ovaj deo je pomalo grozan, ponekad neočekivano pametan, ponekad mračno smešan. Kako je zarobljena i izolovana u jeku zime, još postaje gore jer stižu dvojica muškaraca (s jednim ima zajedničku prošlost) koji će se pobrinuti da stvari budu još gore.

Ovde je sve u fokusu Emme. Nema sumnje da Megan Fox šutira i blista tokom sekvenci borbe, ali se bori s onim tišim trenucima. Bračna drama koja u početku pokreće film oseća se ravno i nezanimljivo. Ali kada se akcija pokrene, njena zvezdana snaga zasija. Što znači da narativ najbolje funkcioniše kada je usredsređen isključivo na preživljavanje. Callan Mulvey i Jack Roth predstavljaju zlikovske uloge, kao dva muškarca koja se pojavljuju na vratima pravo niotkuda, a film lagano iz horora prelazi u puni triler. Mnoge napetosti mogu se pripisati i odličnoj lokaciji, u kojoj dominira velika količina zimskog snega. Izgleda tako hladno da ga možete osetiti. Suptilni zvučni efekti, vetar koji igra glavni faktor, dodaju se tome.

Reditelj S.K. Dale čini stvari oko Emme autentičnim i verodostojnim u onome što bi ona mogla da učini u takvoj situaciji. Slike su svakako upečatljive: bespomoćna mlada žena, u krvavoj beloj košulji vuče mrtvo telo supruga gore-dole dok je prinuđena da se suoči s traumom iz prošlosti i dvojicom opakih muškaraca nad glavom. I dok je Fox nesumnjivo glavna, drugi likovi nisu pravilno razvijeni, tako da nikada ne osećamo njihov preveliki uticaj u naraciji. Ipak, da budemo pošteni, niko od njih nema ni priliku da bude istražen. Jer ono što kratko započinje kao bračna-drama, ubrzo se pretvara u poznatu, mada često angažovanu i ludu vožnju. Pa čak i dok preokreti postaju kasnije polako sve besmisleniji, scenario sve bezvredniji, režija S.K. Dalea i Foxova posvećenost uveliko idu u pravcu da Till Death i dalje postane vrlo dobar, zabavni film.

Recenzija je originalno objavljena na blogu: The Film Master - Filmovi/Serije
Autor: Marko Jovanović

Žanr:horor, triler
Godina:2021
Reziser: S.K. Dale
Scenario:Jason Carvey
Uloge:Megan Fox, Eoin Macken, Callan Mulvey, Jack Roth
Uzrast:R
Studio:Millennium Media
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:88 minuta
Podeli:



Preporucujemo