•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (1993)

Predbožićna noćna mora Tima Burtona (eng. Tim Burton's The Nightmare Before Christmas) muzički je animirani film iz 1993. sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći veštica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći veštica novim praznikom, Božićem. "Predbožićnu noćnu moru" režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim delom temelji na crtežima i pesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Film je distribuirao Touchstone Pictures, filmski studio u vlasništvu Walt Disney kompanije. Novu, 3D, verziju filma ponovno je izdao Walt Disney Pictures 20. oktobra 2006.

Na početku filma upoznajemo se s gradom Noći veštica i njegovom najvećom zvezdom, Jackom Skellingtonom (Jackom Kosturom), kraljem bundeva. Iako ga njegovi sugrađani vole i poštuju, Jacku je dosadilo stalno ponavljanje Noći veštica i oseća da nešto nedostaje u njegovom životu. Dok je nakon jedne Noći veštica lutao šumom sa svojim odanim duhom psa, Zeroom, Jack je otkrio krug stabala koje nikad pre nije video. Na svakom su stablu bila vrata, ali Jacka su odmah privukla vrata u obliku božićnog drvca. Kad je Jack otvorio ta vrata, bio je uvučen u grad pun snega, svetla i sreće. Jacka je očaralo šarenilo i veselje i shvatio je da je možda našao ono što mu u životu nedostaje...

Originalne ideje za film došle su od Tima Burtona dok je radio za Disney kao animator. Burton je izjavio da ga je inspirisao boravak u trgovini u kojoj su radnici menjali proizvode vezane za Noć veštica onima vezanima za Božić. Takođe, Burton je volio božićne filmove kao što su Kako je Grinch ukrao Božić i Rudolph, irvas s crvenim nosom.

U jednom je intervjuu opisao Predbožićnu noćnu moru gotovo kao suprotnost Grinchu zato što Jack, umjsto želje da uništi Božić, ima želju slaviti, ali ga slučajno zamalo uništi. Dok je radio Burton je na komadu papira napisao pesmu i nacrtao nekoliko crteža. Te su prvobitne verzije uključivale Jacka, Zerooa i Deda Mraza.


Predbožićna noćna mora prvi je animirani film napravljen tehnikom stop animacije - celi film je napravljen tom tehnikom. Zbog toga je u film moralo biti uloženo mnogo mašte i inovativnosti. Kako bi producirao film Tim Burton okupio je nekolicinu animatora, umetnika i drugih filmskih radnika koji su radili na filmu, a osnovao je i produkcijsku kuću nazvanu Skellington Studios. Jednom kad su setovi bili odobreni napravljene su njihove kartonske makete koje su poslužile kao osnova za gradnju pravih setova. Lutke su konstruisane s veoma detaljnim metalnim kosturom, a zatim su se na njih nanosili dodatni slojevi. Zatim su lutke bile poslate na završno bojenje i usavršavanje.

Filmska ekipa je često morala improvizirati rešenja problema s kojima su se susretali tokom produkcije. Neki od tih problema bili su i davanje različitih izraza lica lutkama i učiniti ih uverljivima dok govore. To se postiglo na mnogo različitih načina. Neke su lutke imale usta koja su se pokretala ručno dok su druge lutke, kao na primer Jack, imale stotine različitih izmenjivih glava kako bi mogle imati veći broj izraza lica. Sallyina je lutka imala promenjive maske koje su bile učvršćene u njenoj kosi zato što joj je kosa bila preduga za veliku količinu glava koje bi se inače koristile.

Sama produkcija filma bila je veoma spor i čak mučan proces, bile su potrebne 3 godine da se završi. Animatori su radili na više različitih setova odjednom kako bi povećali produktivnost, ali za svaku nedelju rada dobijali su tek minut stvarnog trajanja filma. Animatori su morali biti veoma oprezni na setovima zato što je samo jedan udarac mogao uništiti celu scenu, a to bi značilo da moraju početi iznova.

Nakon što je produkcija filma završena setovi i lutke su imali različite sudbine. Henry Selick zadržao je mnoge rekvizite korištene u filmu u svojoj ličnoj kolekciji, a i neki su animatori sa sobom poneli lutke. Mnogi su setovi jednostavno uništeni zato što ih je bilo mnogo i zauzimali su mnogo mesta. Mnoge su lutke s više ljudskom strukturom rasparane i njihova je armatura izvađena zato što su bile rađene po narudžbi i bile su veoma skupe, a kosturi su mogli dobro da se iskoriste.

Predbožićna noćna mora postala je jedna od najuspešnijih franšiza ikad što se tiče prodaje različitih proizvoda, a mnogi su originalni proizvodi postali veoma retki, a tako i poželjni za skupljanje.

Likovi iz Predbožićne noćne more pojavili su se i na stranicama stripova i to u mangama.

Žanr:animirani, porodični, fantazija
Godina:1993
Reziser:Henry Selick
Scenario: Tim Burton
Uloge: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara
Uzrast:PG
Award:5 osvojenih
Studio:Touchstone Pictures
Zemlja:United States
Website:www.myspace.com/timburtonsnightmarein3d
Jezik:Engleski
Trajanje:76 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila