•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tina Fey

Elizabet Stamatina Fej (engl. Elizabeth Stamatina Fey; Gornji Darbi, 18. maj 1970) američka je glumica, komičarka, scenaristkinja i producentkinja. Svetsku slavu stekla je kao članica glumačke postave skeč-komedije Uživo subotom uveče u periodu od 1998. do 2006, a zatim i kao kreatorka i glavna glumica u sitkomu Televizijska posla. Takođe je poznata po ulogama u filmovima Opasne devojke (2004), Bejbi mama (2008), Noć za pamćenje (2010), Prijemni (2013) i Mapetovci: Najtraženiji (2014).

Komedijom je počela da se bavi kao član improvizacione komičarke trupe The Second City iz Čikaga. Potom je postala scenaristkinja emisije Uživo subotom uveče, a kasnije i glavni pisac i član glumačke ekipe. U ovoj emisiji nastupala je od 1998. do 2006. i ostala poznata po svojoj poziciji voditeljke segmenta Weekend Update.

Godine 2004. napisala je scenario za tinejdžersku komediju Opasne devojke, u kojoj je takođe igrala jednu od sporednih uloga. Nakon što je napustila emisiju Uživo subotom uveče, 2006. godine je kreirala sitkom Televizijska posla u kome je takođe igrala glavnu ulogu. Serija je delimično inspirisana njenim iskustvima tokom rada na emisiji Uživo subotom uveče i emitovala se na En-Bi-Si-ju od 2006. do 2013. Godine 2006. nastupila je uz Ejmi Poler u filmu Bejbi mama, a 2010. igrala je glavnu ulogu u komediji Noć za pamćenje sa Stivom Karelom.

Dobitnica je osam Emija, dva Zlatna globusa, pet Nagrada Udruženja glumaca i četiri Nagrade Udruženja američkih scenarista. Autobiografski roman Bossypants, koji je pet nedelja bio na vrhu liste bestselera Njujork tajmsa doneo joj je nominaciju za nagradu Gremi. Godine 2008. Asošijeted pres proglasio je Fejovu zabavljačem godine za njenu satiričnu imitaciju Sare Pejlin u emisiji Uživo subotom uveče. Godine 2010. osvojila je nagradu Mark Tven za američki humor, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja. Zajedno sa koleginicom i dobrom prijateljicom Ejmi Poler bila je domaćice dodele Zlatnih globusa 2013. i 2014. godine, kada je prenos ove ceremonije dostigao najveću gledanost u poslednjih deset godina.

Filmografija

2004. Opasne devojke (Mean Girls) gđa Norberi, takođe scenaristkinja
2006. Pivska liga (Artie Lange's Beer League) sekretarica u teretani
2006. Slučajni predsednik (Man of the Year) glumi sebe
2008. Bejbi mama (Baby Mama) Kejt Holbruk
2008. Ponjo na litici iznad mora (Ponyo) Lisa (glas), američka sinhronizacija
2009. Otkriće laži (The Invention of Lying) Šeli
2010. Noć za pamćenje (Date Night) Kler Foster
2010. Megaum (Megamind) Roksen Riči (glas)
2013. Prijemni (Admission) Porša Nejtan
2013. Spiker 2: Legenda se nastavlja (Anchorman 2: The Legend Continues) voditeljka kameo
2014. Mapetovci: Najtraženiji (Muppets Most Wanted) Nađa
2014. Ovde te napuštam (This Is Where I Leave You) Vendi Altman
2020. Duša (Soul) 22 (glas) takođe i scenaristkinja

Televizijski programi
1998–2006 Uživo subotom uveče (Saturday Night Live) razni likovi 178 epizoda; takođe scenaristkinja
2002. Šou Kolina Kvina (The Colin Quinn Show) scenaristkinja
2006–13 Televizijska posla (30 Rock) Liz Lemon, 138 epizoda; takođe kreatorka, izvršna producentkinja i scenaristkinja
2008. Uživo subotom uveče (Saturday Night Live), domaćin, Epizoda: Тина Феј/Кери Андервуд
2009. Sunđer Bob Kockalone (SpongeBob SquarePants) glumi sebe, Epizoda: SpongeBob's Truth or Square
2010. Uživo subotom uveče (Saturday Night Live), domaćin, Epizoda: Тина Феј/Џастин Бибер
2011. Uživo subotom uveče (Saturday Night Live), domaćin, Epizoda: Тина Феј/Ели Гулдинг
2011. Fića i Feđa (Phineas and Ferb), Anabela (glas), Epizoda: Run Candace, Run
2012. Aj Karli (iCarly), glumi sebe, Epizoda: iShock America
2013. 70. dodela Zlatnih globusa (70th Golden Globe Awards), domaćin TV specijal
2013. Simpsonovi (The Simpsons), gđa Kantvel (glas), Epizoda: Black Eyed, Please
2013. Uživo subotom uveče (Saturday Night Live), domaćin, Epizoda: Тина Феј/Аркејд фајр
2014. 71. dodela Zlatnih globusa (70th Golden Globe Awards 71st Golden Globe Awards) domaćin TV specijal

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
U prodaji poslednji kontingent karata za večerašnji...