•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

To Have and Have Not (1944)

Imati i nemati (eng. To Have and Have Not) je film Howarda Hawksa iz 1944. s Humphreyjem Bogartom i Lauren Bacall utemeljen na istoimenom romanu Ernesta Hemingwaya.

Film je radnjom smešten na Martinik pod Vichyjevskim režimom. Na ovoj egzotičnoj lokaciji, kapetan ribarskog broda Harry 'Steve' Morgan (Humphrey Bogart), umoran od života, je prisiljen pomoći francuskom Pokretu otpora prokrijumčariti neke ljude na ostrvo. On počne oklevati, ali se predomišlja nakon što je nesretno ubijena osoba koja je unajmila njegov brod. Očajan zato što neće moći da vrati 825 dolara koje duguje, počinje raditi za Pokret otpora i prokrijumčari muža i ženu na Martinik. U međuvremenu, počinje romansa između Harryja i Marie 'Slim' Browning (Lauren Bacall), američke džeparke koja je došla na ostrvo. Kroz film, mora paziti i na svojeg prijatelja, Eddieja (Walter Brennan), pijanca koji stalno traži piće i povlači se za njima dvoje.

Bio je to prvi film Lauren Bacall, sa 19 godina. Bacall je otkrila supruga Howarda Hawksa, koji ju je primetio na naslovnici ženskog modnog časopisa Harper's Bazaar. Pokazala je fotografije mužu koji je ubrzo potražio Bacall i potpisao je za ulogu. Nakon što je snimanje počelo, razvila se veza između Humphreyja Bogarta i nove zvezde, uprkos Hawksovom neodobravanju. Ta će romansa na kraju završiti Bacallinim prvim brakom i krajem Bogartova braka s Mayo Methot, njegovog trećeg. Na filmu se osetila hemija između njih dvoje koja će se moći osetiti i u njihovim kasnijim zajedničkim filmovima, kao što je Duboki san.

Iako je Hawks cenio Hemingwayeva dela, smatrao je da je Imati i nemati njegova najgora knjiga, "obično smeće", što je rekao i Hemingwayu, sugerišući da bi mogli zajedno raditi na filmu. Hawks i Hemingway zajedno su radili na scenariju. Film je zadržao naslov knjige, imena i karakteristike nekih likova, ali ništa posle petog poglavlja. Radnja je premeštena s Key Westa na Martinique. Scenarijo je dalje razradio Jules Furthman, a na kraju William Faulkner (žestoki Hemingwayev rival). Osim toga, uloga Slim je proširena kako bi se iskoristila hemija između Bogarta i Bacall.

Žanr:avantura, romansa, triler
Godina:1944
Reziser:Howard Hawks
Scenario: Jules Furthman
Uloge: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan
Uzrast:NR
Studio: Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo