•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tom Hardy

Tom Hardi (engl. Tom Hardy; rođen 15. septembra 1977. u Londonu) engleski je glumac.

Nakon filmskog debija u ratnoj drami Pad crnog jastreba iz 2001. Hardi je igrao glavnog negativca u naučnofantastičnom filmu Zvezdane staze: Nemezis, a potom je tumačio sporedne uloge u nizu filmova pretežno britanske produkcije.

Do značajnog napretka u njegovoj karijeri došlo je 2008. godine kada je nastupio u filmovima Rokenrola Gaja Ričija i Bronson Nikolasa Vindinga Refna, koji mu je doneo Britansku nezavisnu filmsku nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi.

Kasnije biva angažovan od strane reditelja Kristofera Nolana i ulogom u blokbasteru Početak postaje poznat široj publici.

Za svoj rad u dotadašnjoj karijeri 2011. godine osvojio je nagradu BAFTA za buduću zvezdu.

Hardi je zatim nastupio u filmovima Krpar, krojač, soldat, špijun zatim Ratnik i Bez zakona koji su naišli na pozitivan prijem kod kritičara.

Godine 2012. ponovo je sarađivao sa Nolanom, na filmu Uspon mračnog viteza u kome je igrao glavnog negativca Bejna. Nakon toga okrenuo se manje komercijalnim projektima, pa je tako 2013. nastupio u britanskoj drami Opasan poziv, a 2014. u kriminalističkom filmu Prljava isporuka, koje je kritika dobro prihvatila. Godine 2015. nastupiće u pet filmova: Dete 44, Pobesneli Maks 4: Autoput besa, Londonski put, Legenda i Povratnik.

Značajnije uloge na televiziji Hardi je igrao u serijama Braća po oružju (2001), Kraljica devica (2005), Orkanski visovi (2009) i Piki Blajnders (2014), kao i u TV filmu Stjuart: Život unatraške (2007) koji mu je doneo nominaciju za nagradu BAFTA za najboljeg televizijskog glumca.

Kao pozorišni glumac nastupao je kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i u SAD-u. Godine 2003. za ulogu u predstavi U Arabiji, svi bismo bili kraljevi osvojio je Pozorišnu nagradu Ivning standard, a bio je nominovan i za Nagradu Lorens Olivije za najboljeg novajliju. Godine 2007. nastupio je u komediji Čovek lepih manira, a 2010. njegova izvedba u predstavi Duga crvena staza u režiji Filipa Simora Hofmana naišla je na pozitivne reakcije kritičara.

Privatni život

Hardi je od 1999. do 2004. godine bio u braku sa Sarom Vord. Ima jednog sina sa bivšom devojkom Rejčel Spid - Luisa Tomasa koji je rođen 8. aprila 2008. Tokom te godine započeo je vezu sa glumicom Šarlot Rajli koji je upoznao na snimanju mini-serije Preuzimanje i TV filma Orkanski visovi. Verili su se 2010. godine, a u bračnu zajednicu stupili su u aprilu 2014. godine.

Hardi je veliki ljubitelj pasa i izjavio je da tokom snimanja dosta vremena provodi ili sa svojim ljubimcima, ili sa drugim psima koji se nalaze na filmskom setu.[1] Njegov ljubimac Maks koga je imao od adolescentskog perioda preminuo je dok je Hardi snimao film Pobesneli Maks: Autoput besa u kome igra protagonistu po kome je pas dobio ime.[2] Tokom snimanja filma Bez zakona Hardi je sa koleginicom Džesikom Častejn pronašao psa lutalicu, koga je kasnije usvojio i zajedno sa njim pojavio se u PETA-inoj kampanji koja promoviše usvajanje kućnih ljubimaca iz azila.

Nakon što je u filmu Rokenrola iz 2008. igrao homoseksualca, jedan magazin mu je postavio pitanje da li je ikada imao seksualne odnose sa muškarcem, na šta je on odgovorio potvrdno, ali je dodao da ga eksperementisanje više ne zanima sada kada je već u tridesetim godinama. Tokom svojih ranih i srednjih dvadesetih Hardi je imao problema sa alkoholom i drogama, ali je čist od 2003. godine kada je bio na odvikavanju. Godine 2010. postao je ambasador humanitarne organizacije The Prince’s Trust koja pomaže mladim ljudima u nepovoljnom položaju i tom prilikom izjavio da mu je veoma važno da im bude pružena druga šansa da promene svoj život, kao što je bila pružena i njemu.

Filmografija

Filmovi

2001. Black Hawk Down

2002. Star Trek: Nemesis Šinzon nominacija - Nagrada Saturn za najbolju sporednu mušku ulogu

2003. Deserter

2003. The Reckoning

2003. Dot the i

2003. LD 50 Lethal Dose

2004. Layer Cake

2006. A for Andromeda

2006. Minotaur

2006. Marie Antoinette

2006. Scenes of a Sexual Nature

2007. Flood

2007. WΔZ

2007. The Inheritance

2008. Sucker Punch

2008. RocknRolla

2008. Bronson Čarls Bronson/Majkl Piterson Britanska nezavisna filmska nagrada za najboljeg glumca u glavnoj ulozi

2009. Thick as Thieves Majkls

2010. Inception Ejms BAFTA za buduću zvezdu nominacija - Nagrada Saturn za najbolju sporednu mušku ulogu (film)

2011. Tinker Tailor Soldier Spy Riki Tar nominacija - Britanska nezavisna filmska nagrada za najboljeg glumca u sporednoj ulozi

2011. Warrior nominacija - Nagrada Satelit za najboljeg glumca u glavnoj ulozi nominacija - MTV filmska nagrada za najbolju tuču (sa Džoelom Edžertonom)

2012. This Means War

2012. Lawless Forest Bondjurant

2012. The Dark Knight Rise nominacija - MTV filmska nagrada za najboljeg negativca, nominacija - MTV filmska nagrada za najbolju tuču (sa Kristijanom Bejlom)

2013. Locke Ajvan Lok nominacija - Britanska nezavisna filmska nagrada za najboljeg glumca u glavnoj ulozi

2014. The Drop

2015. Child 44

2015. Mad Max: Fury Road

2015. London Road

2015. The Legend

2015. The Revenant

2017 Dunkirk

2017 Taboo

2018 Venom

2018 Sticky

2020 Capone

2021 Spaider-Man: No Way Home

2021 Venom: Let There Be Carnage

Televizijske serije

2001. Band of Brothers

2005. Colditz Džek Rouz

2005. Gideon's Daughter

2005. The Virgin Queen

2006. Sweeney Todd

2007. Cape Wrath

2007. Oliver Twist

2007. Stuart: A Life Backwards

2009. Wuthering Heights

2009. The Take

2014. Peaky Blinders

Pozorišne predstave

2003. In Arabia We'd All Be Kings

2003. Blood

2007. The Man of Mode

2010. The Long Red Road

Podeli:



Preporucujemo

Jonathan Pryce
Pamela, a Love Story (2023) (2023)
Oluja (2023) (2023)
Mads Dittmann Mikkelsen
Specijalna projekcija filma „Da li ste videli ovu...
The Whale (2022) - uskoro
Ema Tompson
Colin Farrell
Sylvester Stallone
Vin Diesel
Knock at the Cabin (2023) - uskoro
„Pazi, vazduh!” - premijera filma o zagađenju vazduha...
Takmičari realityja "Squid Game" nezadovoljni uslovima,...
Alcarràs (2023) - uskoro
Secret Headquarters (2022) (2022)
The Banshees of Inisherin (2022) (2022)
Mavka: The Forest Song (2023) - uskoro
MESEC LJUBAVI U BIOSKOPIMA VILIN GRAD I CINE GRAND DELTA...
Mili Bobi Braun
Sveta Petka - Krst u pustinji (2022) (2022)
Miloš Biković
Rami Malek
Nemir u srcu mom (Thunder in My Heart) - hvaljena švedska...
Cillian Murphy
Sutra počinje 5. Međunarodni festival dokumentarnog filma...
Veče svinga i latino džeza 28.2. na Kolarcu
The Roundup (Beomjoidosi 2) (2022) (2022)
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 2. februara do 8....
Julia Roberts i George Clooney o filmu ‘Ticket to...
Hugo Wallace Weaving