•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Train to Busan 2: Peninsula (2020)

Train to Busan iz 2016. godine bio je pun pogodak jer je stvorio sveži zaokret na zombi žanr, ograničavajući slobodu kretanja likova - veći deo filma se odvija u vozu - i postavlјajući tajmer dajući tom vozu odredište i neizvesnu dobrodošlicu po dolasku. Nastavak se suočava sa uobičajenim pitanjem da li je moguće dva puta uhvatiti munje u istu bocu, ali Yeon barem pokušava nešto sasvim drugo ovaj put.

Tamo gde je Train to Busan bio relativno sadržan, Peninsula se proširuje. U godinama nakon Train to Busan epidemije zombija, celokupna Južna Koreja stavlјena je u karantin i smatra se izgublјenom teritorijom. Preživeli su utočište našli u Hong Kong-u, ali su tretirani kao građani druge klase zbog njihove bivše blizine virusu. Jedan takav preživeli, Jung-seok (Gang Dong-won), slomljen je krivicom zbog gubitka sestre na trajektu za Hong Kong. On i njegov zet Chul-min (Kim Do-yoon) jedva se snalaze, ali im je data šansa da zaista započnu novi život kada im grupa gangstera ponudi posao: Vratite se u Južnu Koreju i potražite kamion pun miliona u američkoj valuti i podeliće novac čim ga izvuku.

Kada se vrate u Južnu Koreju, pronađu nešto na pola puta između ekipe ’The Last of Us’ i ’Mad Max: Fury Road’. Grad je naselјen lutajućim zombijima, kao i poslednjom grupom preživelih koji prave bazu u tržnom centru i šalјu raznorazne milicije da ubiju ne-mrtve i donesu zalihe. Nažalost, oni takođe koriste sve ostale preživele koje pronađu za sport, bodreći ih protiv zombija u kavez mečevima.

Živi na kraju predstavlјa najveću pretnju Jung-seok-u i Chul-min-u, a zombiji postaju rekviziti, a ne aktivna pretnja koja su bili u Train to Busan. Ulozi su upečatlјivi: preživeli će ubrzo shvatiti da postoji način da se pobegne sa ostrva, i čine sve što mogu kako bi pokušali da uzmu mesta Jung-seok i Chul-min na brodu do Hong Kong-a. Ali priča se i dalјe oseća manje zanimljivom nego što je to Train to Busan bio. Možda je to trenutni momenat, ali gledajući kako lјudi potpuno ne uspevaju da sarađuju i umesto toga se ubijaju, dok su veći i smrtonosniji problemi depresivni, i sigurno manje rezonantni od grupe putnika Train to Busan, čime se na kraju odbacuju njihove sumnje i sebičnost i zajedno pokušavaju da se izvuku živi.

Nema ničeg novog u vezi zombija na poluostrvu, osim što su se povećali u brojkama. Nažalost, to povećanje ne predstavlјa veću pretnju, jer likovi imaju više prostora da ih nadmaše, jer nisu zaroblјeni u pokretnoj limenci kao što su bili u prvom filmu. Koncepti uvedeni u Train to Busan - loš vid zombija i oštar sluh - stvaraju napete trenutke, jer je taština najvažnija za opstanak. Te podmuklije taktike nisu potrebne za grubo i teško naoružanu miliciju, koja koriste džinovske lampe i rakete da bi naterali zombije na njihov plen. Čim se uvede milicija, film je uvučen u teritoriju crtanog filma.

Poluostrvo se pretvara u neku vrstu Fury Road-a sa zombijima, dok su Jung-seok i odmetnici s kojima se udružuju uhvaćeni u poteri nakon potere sa milicijom i lјudima koje milicija treba da štiti. Automobili prikazuju loše generisanu CGI verziju Incheon-a, koseći horde zombija generisanih CGI-om, i kretanja bez bilo kog stvarni osećaj opasnosti.

Likovi su, prema tome, takođe više crtani, tako da su smešni narednik Hwang (Kim Min-jae) i kapetan Seo (Koo Kyo-hwan) naići na karikature - drhtavog alfa muškarca i vitkog spletkera. Nјihova potpuna posvećenost ogromnim likovima pomaže da film ostane zabavan, ali na kraju umanjuje uticaj onoga što bi trebalo da bude najemotivniji trenutak filma. Ne pomaže to što je Jung-seok prilično jednobrazni lik, za razliku od Train to Busan-ovog Seok-woo (Gong Yoo), koji je bio upravo onaj tip negativca koji bi bio mali zlikovac u bilo kojem drugom zombi filmu. Umesto toga, istaknuti lik na poluostrvu je Joon (Lee Re), mlada devojka koja vozi poput Fast & Furious lika, i ne prihvata nikakve gluposti od odraslih oko sebe.

Ali jedan zaista sjajan lik nije dovolјan da ceo film napravi nezaboravnim. Train to Busan imao je upečatlјiv centralni tim i inovativan pristup poznatom žanru. Zapravo je okrenuo njegov ograničeni opseg u njegovu korist, budući da su stvarni glumci (u najvećem delu) igrali zombije u vozu, umesto CGI pahulјa. Čak i bez da ga upoređuju sa Train to Busan, Peninsula nedostaje uzemlјenje da bi mogao da bude sam. Nikad nema dosadnog trenutka, ali nema ni ničega što bi ostavilo trajan utisak.

Žanr:akcija, horor, triler
Godina:2020
Reziser:Sang-ho Yeon,
Scenario:Sang-ho Yeon, Ryu Yong-jae
Uloge:Dong-Won Gang, Jung-hyun Lee, Re Lee
Studio:Next Entertainment World, RedPeter Film
Zemlja:South Korea
Jezik:koreanski
Trajanje:116 minuta
Podeli:



Preporucujemo