•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Treći dan 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica - Za decu je naša lutkarska predstava poput avanture

U utorak, 20. septembra, trećeg dana Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: „SCOOOOOTCH!” francuskog pozorišta Les noveaux ballets du Nord pas de Calais, “Nove cipele” u produkciji Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije, i „Janko Borsem” Lutkarskog pozorišta “Bela Kever” iz Mađarske.

Predstava „SCOOOOOTCH!” izvedena je na Sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta. Ovo je predstava koja kombinuje zvuk, pokret i lepljivu traku. Razmotavajući ovu lepljivu supstancu između publike, sebe i prostora, tri animatora otkrivaju nevidljivu mrežu odnosa. Kroz zabavno iskustvo koje stvara, SCOOOOOTCH! takođe postavlja pitanja: Šta me oblikuje? od čega sam napravljen? Da li sam ja rezultat različitih susreta?

Amélie Poirier, autorka i rediteljka predstave, o svom konceptu je rekla: “Radili smo s lepljivim trakama jer nismo hteli da radimo s lutkama, već sa materijalima. Mislimo da je za decu to zabavno, smešno i razigrano, ona mogu da dožive ove materijale čak i ako ih ne dodiruju. Takođe radimo sa muzičarkom na bini koja koristi lepljivu traku kao muzički instrument, uz svoj glas”.

Predstava „Nove cipele” izvedena je u Dečjem pozorištu Subotica, a u ovom ostvarenju dečak je dobio nove cipele i poveo ih u šetnju do reke. Na svom putu, on otkriva svet koji ga okružuje, dok cipele upijaju sva njegova iskustva a on, malo po malo, raste. Veličina cipela nas prati kroz godine – odražava dužinu stopala, ali i zrelost, iskustva i način na koji koračamo kroz život.

Glavni glumac Tjan Gombau je o predstavi rekao: “Priča mi se dopada mi se jer se radi o tradiciji u selu u kome sam odrastao, i sećanjima na detinjstvo. Tokom stvaranja koristili smo veoma jednostavnu, ali lepu scenografiju kako bi preneli priču. Za decu je ova predstava s lutkama poput avanture, a za ostale je refleksija o prolaznosti vremena i odrastanju”.

Predstava “Janko Borsem” odigrana je u Narodnom pozorištu na Sceni “Jadran”. Ova adaptacija Janka Borsema zasnovana je na narodnoj priči rumunskih mađara, i pokušava da nas povede novim putevima kroz žanrove naučne fantastike, anime i stripa, uz pomoć lutkarskog pozorišta i muzičkih instrumenata koji ne ograničavaju maštu.

Agneš Kiš iz pozorišta “Bela Kover” opisala je postupak rada na predstavi: “Za ovu predstavu smo pozvali reditelja Sardara Tagirovskog da radi sa ansamblom i napravi nešto novo. On režira u pozorištu ali nije lutkarski reditelj, već se bavi eksperimentom. Zato nam je i bilo interesantno kako se bavio lutkarskim pozorištem i glumcima”. O samoj predstavi je rekla: “Ovo nije priča o heroizmu, već o jednom detetu i tome šta znači detinjstvo. Scenografija predstavlja svemir, kako bismo se prisetili koliko smo mali u odnosu na njega”.

U Hotelu Patria predstavljeni su 15. i 16. broj časopisa “Niti” za lutkarsku umetnost, kao i zbornik radova “Pozorište za decu – umetnički fenomen” (knjiga 12). Započela je i trodnevna radionica terapije lutkom “Lutkom do mira ‒ lutkarstvo u terapiji i proceni”, koju vodi Osa Viklun, dugogodišnja praktikantkinja i edukatorka u toj oblasti, iz Geteborga.

Na filmskom repertoaru bio je animirani film “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” u Bioskopu Eurocinema, a na Trgu slobode izveden je raznovrstan umetnički program.

Četvrtog festivalskog dana, u sredu 21. septembra, na Sceni „Jadran” Narodnog pozorišta biće izvedene dve predstave u takmičarskom programu: „Vuk sa mirisom bobica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske (10h) i “Priča o metli” indonežanskog pozorišta Bon Puppet (17h). U Dečjem pozorištu Subotica, ansambl ovog pozorišta će u 12 časova izvesti predstavu “Ljubav i violina” koja je takođe deo takmičarskog programa.

Knjige “Malo pozorište Duško Radović - 70 godina raznolikosti (monografija 1949-2019)” koju je priredila Marijana Petrović, kao i knjiga “O glumcu sa lutkom” ove autorke, biće predstavljene u sredu u 16 časova u Hotelu Patria.

Kreativna radionica “Vesela družina” sa Sofijom Simić, zakazana za 21. septembar, bavi se lutkom kao rekvizitom i sredstvom komunikacije u pozorištu.

U okviru filmskog programa, na repertoaru će se naći animirani film “Čudovišta iz moje porodice 2” u 11h u Bioskopu Eurocinema, a od 17h na Trgu slobode biće izveden raznovrstan umetnički program.

Svi programi na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu su otvoreni za posetioce i besplatni.

Foto: Damir Vujković

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...