•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam u DKSG

Treći festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam biće održan od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu. Jedini festival muzičkog dokumentarnog filma u Srbiji, čiji je ovogodišnji slogan Eklektika je naš stil, ponudiće veoma zanimljive dokumentarce, kako u takmičarskim selekcijama, tako i u revijalnom delu programa. Publika će ove godine imati priliku da vidi preko deset filmova koji će na festivalu imati srpsku, festivalsku, ali i regionalnu i svetsku premijeru.

Stilska raznovrsnost u dokumentarcima opet je jedna od glavnih karakteristika festivala. Od priča o panku, beogradskoj rokabili sceni, pop zvezdama, velikim hitovima i njihovim stvaraocima (o kojima se često ne zna mnogo zato što obično nisu i izvođači tih pesama), pa sve do filmova u kojima vidimo veterane kulturološke scene u potpuno drugačijem svetlu – Kornelija Kovača, Pecu Popovića, ili one sa druge strane, iz andergraund sveta, odakle dolazi Miomir Grujić Fleka...

Na trećem Dok'n'Ritmu premijerno će biti prikazan film „Ti možeš“ priča o Petru Lovšinu, osnivaču i frontmenu sastava Pankrti, kao i film „Pope, vrati se“ o Momčilu Popadiću, čuvenom novinaru, autoru velikog broja eks-Yu pop-rok hitova, kao što su Da mi je biti morski pas, Oprosti mi, pape, Skitnica, Košulja plava...

Festivalsku premijeru imaće i film Charlatan Magnifique koji prikazuje intimni svet velike muzičke zvezde ovih prostora, Roberta Pešuta Magnifica, a pod sjajnim naslovom Pobednici su dosadni, publika će prvi put imati priliku da pogleda film o životu Žikice Simića, koji je godinama istovremeno bio pregalac rok kulture i zatvorski psiholog, autor legendarnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu. Premijeru će imati i film o životu Mladena Vojičića Tife koji, pored prefiksa sjajnog pevača, slovi za jednu od najkontroverznijih ličnosti muzičke scene ovih prostora. Iz Španije na Dok'n'Ritam stiže priča o Hairu Zavali, članu indi-rok benda Calexico, i njegovom putovanju od Dakara do Cazamanče o čemu govori film Palome Zapate Casamance la banda sonora de un viaje.

U sekciji Work in Progress biće predstavljeni zanimljivi dokumentarci u nastanku – film o Lazi Ristovskom, diskografskoj kući Diskos, a na festivalu će se predstaviti i projekat Rok kamp za devojčice. Interesantne knjige su i ovog puta na programu Notabuk: Tvornica glazbe – priče iz Dubrave Siniše Škarice, Antikvarnica snova Želimira Altaraca Čička, Ključ bubnja Tama Amile Sulejmanović, Idoli i poslednji dan, i druge.

U muzičkom delu programa nastupiće muzičari mlađe generacije, koji već imaju svoju armiju pratilaca – sastav Moussaka, kao i u regionu već poznata – Sana Garić San Ći sa svojim bendom. Egzotika u načinu sviranja, koja je takođe odlika festivala, ove godine će se ogledati u nastupu indijskog umetnika Pandit Sugato Baduri, koji je jedan od najtraženijih mandolinista u Indiji.

U revijalnom delu, ove godine sa posvetom divama na sceni, gledaćemo filmove o Mariji Kalas, Grejs Džons, Vitni Hjuston, a festival će zatvoriti film o značajnoj kulturološkoj koordinati grada Beograda – Domu sindikata, koji odnedavno ima novo ruho i novi naziv. Film Svedok jednog vremena, pored zvaničnih dokumenata, zauvek će sačuvati atmosferu ove dvorane, kroz emotivne priče umetnika koji su se u dugom vremenskom nizu pojavljivali na njenoj sceni.

Biće dodeljene tri nagrade: Nagrada za najbolji film u nacionalnoj selekciji, Nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji i Nagrada publike. Žiri festivala čine Morana Komljenović, rediteljka iz Rijeke, Maja Cvetković, E-PLAY i Dejan Dabić, filmski kritičar, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš, selektor festivala Filmski susreti u Nišu.

Festival Dok'n'Ritam organizuje Dom kulture Studentski grad, kao i prethodnih godina, a podršku festivalu dali su Banka Societe Generale Srbija (nagrada publike) i Opština Novi Beograd. Ulaz na celokupan program festivala je slobodan.

DnR društvene mreže:

https://www.facebook.com/doknritamfestival/

https://www.instagram.com/doknritamfest/

DnR koncerti:

https://moussaka.bandcamp.com/track/sanjam

Moussaka

https://youtu.be/vteMk9RJCO8

Sana Garić – Reč iz filma

https://www.youtube.com/watch?v=nJekm-SLuW8

MERU Concert - Sugato Bhaduri, Mandolin - Raga Pahadi Jhinjhoti

DnR knjige:

https://youtu.be/j_P_eHIf8_c

Siniša Škarica, Tvornica Glazbe

DnR filmovi:

https://youtu.be/G-2jgJKpphU

Charlatan Magnifique - Official Trailer

https://youtu.be/vooADEm4_80

Maria by Callas

https://youtu.be/JJn9zfHhUso

Pope, vrati se - trailer

https://youtu.be/UyYqbW4_YYQ

Iza Horizonta

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....