•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tribina: "Ima li puta bez putarine?" sa ekipom filma "Ovuda će proći put" u okviru ciklusa "Gnevni filmovi" u DOB

Tribina “Ima li puta bez putarine” biće održana u petak, 3. marta u 20 časova u tribinskoj sali Doma omladine Beograda u okviru ciklusa “Gnevni filmovi” filmskih kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića. U fokusu razgovora biće mladi srpski celovečernji igrani film “Ovuda će proći put” autorke Nine Ognjanović.

Učesnici tribine: Nina Ognjanović, rediteljka i scenaristkinja, Jana Bjelica i Zlatan Vidović, glumci i Ana Krstajić, autorka muzike.

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić

Srpska premijera vezana je za ovogodišnji, 51. po redu FEST u Beogradu, a svetska premijera filma “Ovuda će proći put” održana je na festivalu Slemdens (Slamdance) u Park Sitiju, u Sjedinjenim Američkim Državama, u januaru ove godine, na kome je ovaj film prikazan u glavnom takmičarskom programu i gde je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Radnja filma „Ovuda će proći put“ smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.

Uloge u filmu tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Ostvarenje „Ovuda će proći put“ podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije. Producent filma je Pointless Films, dok su koproducenti Fakultet dramskih umetnosti i Radio Televizija Srbije.

Povodom premijere svog debitantskog ostvarenja na 51. FEST-u ova mlada autorka je izjavila: „Ponosna sam što imam priliku da svoj prvi film premijerno prikažem domaćoj publici na festivalu koji ima tako dugu i bogatu tradiciju kao beogradski FEST. Ovo je moj diplomski film koji je snimljen u jako skromnim uslovima, ali uz podršku divne ekipe, talentovane glumačke postave i meštana sela Topli Do koji su nas sve ugostili u periodu snimanja. Većini njih će ovo biti prvi put da gledaju film i mislim da ne može biti bolje da on bude prikazan u Velikoj sali mts Dvorane“.

Nina Ognjanović je diplomirala 2022. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za filmsku i televizijsku režiju. Njeni kratki filmovi „Novi televizor“ i „Plaču“ prikazivani su na mnogobrojnim festivalima širom sveta i u okviru prve sezone RTS-ove emisije „Rani kadrovi“.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu i/ili su pisali za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u i „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Bili su i autori i voditelji filmskog podkasta „Prvi red“, a drugu godinu za redom po Srbiji vode filmsku radionu za decu i mlade „Kako se gleda film“ u organizaciji Mreže kinoprikazivača Srbije. Novinari su i urednici filmskog časopisa „Vidimo se u bioskopu“. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...