•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tribina o filmu „Leto kada sam naučila da letim“

Jubilarna dvadeseta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, i četvrta u 2022. godini, biće održana u petak, 6. maja u Tribinskoj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda. Tema 20. „Gnevnih filmova“ biće nagrađivani bioskopski hit „Leto kada sam naučila da letim“, a gosti kritičara Zorana Jankovića i Đorđa Bajića su reditelj Radivoje Raša Andrić, književnica Jasminka Petrović i mlada glumica Klara Hrvanović. Tribina počinje tačno u 20 časova, a ulaz je slobodan.

„Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se sa velikim uspehom prikazuje u bioskopima širom Srbije. Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama, u režiji Radivoja Raše Andrića, u bioskope je do sada privukla više od 180.000 gledalaca u Srbiji i regionu. Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije (glumi je Klara Hrvanović) na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu. Film je nedavno u Malemeu osvojio Nagradu Evropske asocijacije filma za decu koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu.

Film „Leto kada sam naučila da letim’’ realizovan je u srpsko-hrvatsko-slovačkoj koprodukciji, uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž. Scenario je napisala Ljubica Luković, producenti filma su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović (Sense Production), direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer filma Dejan Urošević, kompozitor Vasil Hadžimanov, dizajner zvuka Vladan Korać, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja Tajana Čanić Stanković. Glumačku ekipu prevodi talentovana mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su pružaju iskusne kolege Olga Odanović, Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi hrvatski glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

Podsećamo... Dom omladine Beograda je u februaru 2020. godine pokrenuo ciklus filmskih tribina koji vode filmski kritičari Zoran Janković i Đorđe Bajić, dugogodišnji hroničari srpskog filma. Treći ciklus „Gnevnih filmova“ će tokom 2022. godine predstaviti osam tribina u čijem će fokusu biti najnovija filmska i serijska ostvarenja srpskih autora, kao i na probleme i fenomene savremenog društva koje oni problematizuju i koji se u njima oslikavaju. Kako živimo u turbulentna vremena puna buke i besa, taj sveprožimajući gnev je neretko pokretačka snaga filmskih autora. Ovaj ciklus tribina i u novoj sezoni predstavlja svojevrsnu hronologiju aktuelnih filmskih dešavanja u Srbiji i svetu, a istovremeno će, sagledavano kroz vizure naših stvaralaca, biti i svedočanstvo vremena u kome živimo.

Bajić i Janković duže od dve decenije pasionirano i kontinuirano prate srpski i svetski film. Već četiri godine uređuju portal Filmskog centra Srbije, a zajedno sa Ivanom Velisavljevićem autori su nagrađivanih knjiga „Kritički vodič kroz srpski film“ i „Najbolji srpski filmovi XX veka“. O filmu i popularnoj kulturi pišu za „City Magazine“, „Vreme“, „Film New Europe“ i „Optimist“; a njihovi tekstovi objavljivani su na „Popboksu“, u „NIN-u“, „Filažu“, „Presingu“… Zoran Janković je stalni saradnik RTS-ove „Velike iluzije“, dok je Bajić autor četiri romana. Janković i Bajić su svoje prve filmske tribine počeli da osmišljavaju i moderiraju još 2010. godine, upravo u Domu omladine Beograda.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu