•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Trideset hrabrih i izazovnih ostvarenja u selekciji Mladi duh Evrope Festivala evropskog filma Palić

Program “Mladi duh Evrope” jubilarnog 25. Festivala evropskog filma Palić ove godine predstavlja po izboru selektora Nila Janga izvanredna ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost. Program prikazuje dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i sve postojeće forme filma u potrazi za novim filmskim izrazima i mogućom slikom budućnosti filmske umetnosti.

Izdvajamo 49-minutni Braguino nepredvidivog francuskog reditelja Klementa Kogitora (Clement Cogitore), jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova u programu, koji će premijerno biti prikazan upravo na ovogodišnjem Festivalu. Treba istaći i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz (Billy Roisz) i Dieter Kovačič. Dieter je, kako njegovo prezime sugeriše, srpskog porekla, a takođe nastupa i kao priznati muzičar pod imenom Dieb13. Zajedno su napravili niz eksperimentalnih filmova uključujući i muzičke video radove, a na festivalu biće prikazan Paris, koji je Billy režirala za norveški punk / noise sastav Moe i Strašni objekti (Scary Objects), koji su ona i Dieter zajedno uradili za austrijski bend Radian. Najinteresantniji film iz 2018. godine je verovatno 9-minutni Maskirovka nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija (Tobias Zielony), koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku underground scenu.

Program “Mladi duh Evrope” će se održati na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću. Filmove je ove godine birao filmski kritičar i stvaralac Nil Jang (Neil Young) koji, stacioniran između Beča i severoistočne Engleske, većinu svog vremena provodi obilazeći festivale širom planete, izveštavajući o filmovima za američki magazin The Hollivood Reporter, engleski Sight & Sound, Tribune, i mnoge druge.
“Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala širom sveta i nailazim na puno hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja i / ili zašto što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program "Mladi duh Evrope" sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od 2 do 49 minuta. Nadam se i verujem da će pružiti živopisni prikaz eksperimentalnog, avantgardnog, offbeat, underground i leftfield filma sa celog kontinenta. Bilo mi je zaista stalo da uključim i muzičke spotove, i dokumentarne filmove, jedan ili dva narativna filma, pojedine apstraktne radove, neke ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije, malo neobičnih radova van klasifikacije i veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujuć i estetski upotpunjen način. Svake noći u 22 časa pozivamo publiku da napuste svoja očekivanja i započnu putovanje u divlje krajolike trenutnog kinematografskog univerzuma evropskog kontinenta”, izjavio je Nil Jang.

Više informacija možete pronaći u priloženom saopštenju.

Video:
• Trejler: Braguino - https://youtu.be/GST9Acp2lkM
• Trejler: Maskirovka https://vimeo.com/270322294
• Video: RISC (Billy Roiszi Dieter Kovačič) https://youtu.be/PE2A6bAUbZw

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...