•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U Parizu je u toku Francusko-srpski koprodukcioni market

Nastavlja se uspešna saradnja Srbije i Francuske na polju kinematografije, a saglasno Sporazumu Republike Srbije i Republike Francuske o kinematografskoj koprodukciji. U Parizu se 18. i 19. novembra 2021. godine održava Francusko-srpski koprodukcijski market u organizaciji Filmskog centra Srbije (FCS), Francuskog centra za film i pokretne slike (CNC) i Francuskog instituta u Srbiji.

Podsećamo, ovaj dogaÄ‘aj proistiÄe iz Sporazuma o kinematografskoj saradnji izmeÄ‘u Republike Francuske i Republike Srbije , koji je zvaniÄno potpisan 15. jula 2019. godine, tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Beogradu, a sa ciljem unapreÄ‘enja već uspešne saradnje naše dve zemlje na polju kinematografije. Kako bi proslavili to uspostavljanje modernizovanog okvira za koprodukciije, Filmski centar Srbije (FCS) i Francuski centar za film i pokretne slike (CNC) odluÄili su da združenim snagama organizuju ovaj market tokom koga će se nadareni filmski stvaraoci iz Srbije susresti sa francuskim profesionalcima iz filmske industrije i tom prilikom proceniti kako bi mogli da saraÄ‘uju i rade zajedno. Nadležnim telima u sluÄaju ovog Sporazuma smatraju se Filmski centar Srbije (za Vladu Republike Srbije) i Nacionalni centar za film i pokretne slike (za Vladu Republike Francuske).

Na Marketu se u ovom trenutku u prostorijama Francuskog centra za film i pokretne slike predstavlja šest srpskih filmskih projekata u razvoju, koje je CNC odabrao na osnovu dostavljenih materijala. U pitanju su projekti: „Narodna drama“ (rediteljka: Mirjana Karanović, producentkinja: Snežana van Hauvelingen - This&That Productions), „Inat“ (rediteljka: Andrijana Stojković, producent: Mirko Bojović - Baboon Production), „78 dana“ (rediteljka: Emilija Gašić, producenti: Andrijana Sofranić Šućur i Miloš Ivanović - Set Sail Films), „Surogat“ (reditelj: Vuk Bogdanović, producent: Nenad Pirnat - ETM produkcija), „Vasilisa Prekrasna“ (reditelj: Žikica Jovanović, producent: Vlastimir Stevanović - Film klub Prokuplje) i „U sigurnim rukama“ (reditelj: Ivica Vidanović, producent: Branislav Jević - Hypnopolis)

Kako je planirano, tokom dva dana intenzivnog programa i sastanaka, reditelj i producent(i) svakog od ovih šest filmova u nastajanju imaće priliku da predstave projekat francuskim producentima i distributerima, potencijalnim partnerima za saradnju. Indivudualni sastanci, kako je i planirano, traju po 25 minuta.

Foto: Iva Čolić, FCS
Podeli:



Preporucujemo