•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U prostorijama FCS-a dodeljene diplome polaznicima kurseva za švenkere i šarfere

U prostorijama Filmskog centra Srbije, uz prisustvo Gordana Matića, direktora i Miloša Pavlovića, dekana Fakulteta dramskih umetnosti, svečano su dodeljene diplome polaznicima kurseva za švenkere i šarfere.

Kursevi za za ova dva deficitna filmska zanimanja počeli su 22. aprila ove godine teorijskim predavanjima na FDU. Nakon uspešno održanih kurseva za sekretare i asistente režije, ovo su treća i četvrta obuka za deficitna zanimanja u filmskoj industriji koje se organizuju, a koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanje i započnu filmsku i TV karijeru. Teorijskom nastavom na Fakultetu dramskih umetnosti rukovodili su redovni profesori Fakulteta dramskih umetnosti – Aleksandar Kostić (šef katedre kamere) i Petar Popović, kao i ugledni stručnjak iz prakse Mihailo Dobrić. Praktični deo nastave bio je organizovan od 3. do 8. maja u rental studiju Sineplanet, gde je polaznicima bila dostupna najsavremenija oprema za rad na filmskom setu.

Profesor Aleksandar Kostić smatra da su ovi kursevi od fundamentalne važnosti kako za kinematografiju i druge vrste medijskih praksi, tako i za kulturu zemlje u opštem kontekstu. „Cilj kurseva nije sticanje profesionalnih zvanja koja se stiču visokim obrazovanjem, niti proglašavanje amatera profesionalnim autorima“, ističe profesor Kostić, „što je čest slučaj u vremenu instant edukacije i mnoštva privatnih edukativnih centara, već upravo uspostavljanje i zaštita profesionalnih principa unutar kompleksne oblasti filma, televizije i medija generalno.“

Kursevi za deficitarna zanimanja na filmu, u organizaciji Filmskog centra Srbije, a koja realizuje Fakultet dramskih umetnosti, ključni su podstivaj za stvaranje profesionalne baze zanatskih i specijalizovanih delatnosti neophodnih za funkcionisanje filmske i medijske industrije, sa ciljem sistematskog i isplaniranog obrazovanja ovih kadrova, kroz opšte i usko stručno osposobljavanje unutar pojedinačnih disciplina.

O potrebi za organizovanjem obuke ove vrste, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, rekao je: „Filmski centar Srbije prati vibrantnost filmske scene i potreba koje imaju naše produkcije. Na taj način je prepoznato da postoji problem na tržištu rada, tj. na tržištu radne snage u sektoru organizacije režije, naročito na poziciji asistenta režije. Tako smo u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti odlučili da organizujemo kurs deficitarnih zanimanja kako bi neki novi mladi ljudi koji žele da rade u kreativnoj industriji, na filmu i seriji mogli da pronađu kako sebe, tako i posao.”

Profesor Petar Popović objašnjava: „Kurs za kamera asistente i kamera operatore je šansa za usavršavanje i sticanje znanja potrebnog za rad u filmskim ekipama u sektoru kamere na domaćim i stranim produkcijama igranog programa. Tokom praktičnog dela upravo završenog kursa, znanje i iskustvo polaznicima prenosili su profesori FDU-a i profesionalni asistenti kamere koji su angažovani u aktuelnim filmskim i tv produkcijama. Vežbajući sa najsavremenijom filmskom tehnikom, polaznici su naučili postupke, procedure, i veštine koje se od njih očekuju u filmskoj ekipi. Nakon kursa polaznici su osposobljeni da se priključe sektoru kamere i uspešno odgovore na zadatke tokom faze priprema i tokom snimanja na domaćim i stranim filmskim i tv projektima.“

Kandidati su nakon završenog kursa sposobni da unutar pohađanih profesionalnih delatnosti budu sastavni deo profesionalnih ekipa u polju kinematografije, televizije i drugih medijskih praksi“, dodaje profesor Kostić. „Oni stiču osnovu i opšteg i specijalizovanog znanja, terminologije i komunikacije unutar ekipe, a kroz praktični deo kursa i elementarna operativna iskustva. Ovako osposobljeni spremni su da budu angažovani u profesionalnoj produkciji, a za njihov napredak i dalje usavršavanje neophodan je kontinuirani rad i češći angažman, što bi FCS trebao da ima u vidu i da možda pronađe način da ih organizovano uključi u tekuću produkciju uz učešće i angažovanje strukovnih udruženja i asocijacija (u ovom slučaju SAS-a i UFUS-a).“

Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetniosti, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Filmskim centrom Srbije u edukaciji za deficitarna zanimanja na filmu: „Pre svega, vrlo je važno kako su zadovoljni sami polaznici. Mi uvek posle kursa napravimo anketu sa polaznicima, i do sada su rezultati te ankete pokazivali da su kursevi bili izuzetno korisni i efikasni, i da je komunikacija sa svim nastavnicima koji su vodili kurs bila na visokom nivou, i da su polaznici dobili i više nego što je bilo planom i programom potvrđeno. Samim tim i mi smo zadovoljni. Naša saradnja sa Filmskim centrom Srbije se vidi kroz rezultate. Ako postoji potreba tržišta za takvom obukom i tim tipom edukacije iz oblasti filma, televizije i multimedije, Fakultet dramskih umetnosti će uvek izaći u susret.”

Podsećamo, Filmski centar Srbije je 2020. godine, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, započeo organizaciju obuka koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru. Profesori Fakulteta dramskih umetnosti koji poseduju iskustvo i znanje iz raznih filmskih oblasti, zaduženi su za teorijsku i praktičnu nastavu. U narednom periodu biće organizovane i obuke za još dva deficitna zanimanja: rasvetljivač – gafer i scenski radnik – farmajstor. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, i ostalim članovima filmske ekipe na snimanju. Učešće na radionicama je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.

Foto: Đorđe Bajić

Podeli:



Preporucujemo