•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Umro Petar Kralj

Великан српског глумишта Петар Краљ преминуо је данас у Београду у 71. години.

Легендарни српски позоришни и филмски глумац Петар Краљ преминуо је данас у Београду, у 71. години.

Петар Краљ је рођен 4. априла 1941. године у Загребу. Дипломирао је на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Од 1968. године је био члан "Атељеа 212″ да би 1979. постао слободан уметник. Такође је одиграо и бројне представе у Народном позоришту.

Добитник је многих признања, између осталог, "Статуете Јоаким Вујић", као и најпрестижније глумачке награде "Добричин прстен" (1996. године) која се једном годишње додељује за животно дело, а лауреати ове награде су највећи бардови српског глумишта.

Награда "Павле Вујисић", која се на нишким Филмским сусретима додељује за животно дело, уручена му је 2006. године, а награду за животно дело на Стеријином позорју добио је 2010. године.

Насловну улогу у монодрами "Живео живот Тола Манојловић" на сцени Атељеа 212 непрекидно је играо више од четири деценије и тако поставио својеврстан рекорд у светским размерама.

Izvor: RTS

Filmografija:

1962. Саша
1963. Две ноћи у једном дану
1964. Име и презиме
1965. Бродолом младог Томаса
1965. Хиљаду зашто?
1966. Рој
1966. Пре рата
1966. Штићеник
1967. Сумњиво лице
1967. Кафаница на углу
1967. Очи пуне звезда
1967. Хонорарни краљ
1967. Ноћна кафана
1967. Седам Хамлета
1967. Забавља вас Мија Алексић
1967. Вилин коњиц и плехана фуруна
1968. Можда спава
1968. Невероватни цилиндер Њ. В. краља Кристијана
1968. Невоље једног Бобана
1968. Максим нашег доба
1969. Хајде да се играмо
1969. Лек од љубави
1969. Код зеленог папагаја
1969. Љубав и понека псовка
1970. Крунисање
1970. Србија на Истоку
1970. Убиство на свиреп и подмукао начин и из ниских побуда
1971. Пенџери равнице
1971. На небу звезда Даница
1971. Униформе
1971. Халелуја
1971. Операција 30 слова
1971. С ванглом у свет
1971. Чедомир Илић
1971. Дипломци
1972. Муса из циркуса
1972. Паљење Рајхстага
1972. Пораз
1972. Дервиш и смрт
1972. Савонарола и његови пријатељи
1972. Прождрљивост
1973. Краљ Иби (ТВ)
1973. Слике без рама - из дечијих књига
1973. Диогенес
1973. Невен
1973. Живео живот Тола Манојловић
1973. Луди речник
1973. Позориште у кући
1974. Одлазак Дамјана Радовановића
1974. Наши очеви
1974. Девојка бржа од коња
1974. Позориште у кући 2
1974. Образ уз образ
1974. Власт
1974. Димитрије Туцовић
1975. Нора
1975. Синови
1975. Крај недеље
1975. Трећи за преферанс
1975. Љубичице
1975. Мамика, хвата ме паника
1975. Голгота
1975. Песма
1976. Успон и пад Жике Проје
1976. Грешно дете
1976. Процес Ђордану Бруну
1976. Мурталов случај
1976. Изгубљена срећа
1976. Диспут у ноћи
1976. Бабино унуче
1976. Укрштене речи
1976. Музика позорнице
1977. Операција
1977. Анчика Думас
1977. Топовска завршница
1977. Кућна терапија
1977. Црни дани
1977. Под истрагом
1977. Хајка
1978. Молијер
1978. Шпански захтев
1978. Госпођа министарка
1979. Пупинове звезде
1979. Слом
1979. Лазар Гавриловић воденичар
1979. Сумњиво лице
1979. Господин Димковић

1980. Београдска разгледница 1920.
1980. Било, па прошло
1980. Ја, Порфирије III с реке
1980. Интереси
1980. Сплав медузе
1980. Посебан третман
1981. Сав немир света
1981. На рубу памети
1981. Нека друга зена
1981. Сок од шљива
1981. Лов у мутном
1981. Светозар Марковић
1982. Јелена Гавански
1982. Путовање
1982. Канте или кесе
1982. Вариола вера
1982. Приче преко пуне линије
1983. Пробисвет
1983. Одумирање међеда
1983. Хало такси
1983. Кореспонденција
1983. Како сам систематски уништен од идиота
1984. Проклета авлија (ТВ)
1984. Чај у пет
1984. Дивља патка
1984. Како се калио народ Горњег Јауковца
1984. О покојнику све најлепше
1984. Нема проблема
1984. Уна
1985. Џекпот
1985. X+Y=0 (ТВ)
1986. Друга Жикина династија
1986. Приче са краја ходника
1986. Одлазак ратника, повратак маршала
1986. Мис
1986. Шпадијер-један живот
1987. Младост уметника
1987. Милан - Дар
1987. Догодило се на данашњи дан
1987. Увек спремне жене
1987. Октоберфест
1988. Портрет Илије Певца
1988. Мала Нада
1988. Сунцокрети
1987-1988. Бољи живот
1987-1988. Вук Караџић
1988. Ортаци
1988. Оставштина за будућност
1989. Бој на Косову
1989. Силе у ваздуху
1989. Последњи круг у Монци
1989. Масмедиологија на Балкану
1989. Чудо у Шаргану
1989. Свет
1989. Како је пропао рокенрол
1989. Метла без дршке
1989. Другарица министарка

1990. Гала корисница: Атеље 212 кроз векове
1990. Балканска перестројка
1990. Метла без дршке 2
1990. Заборављени
1990. Секс-партијски непријатељ бр. 1
1991. Метла без дршке 3
1991. Смрт госпође Министарке
1991. Тераса
1991. Бољи живот 2
1991. Холивуд или пропаст
1992. Јуриш на скупштину
1993. Рај
1993. Тесла
1993. Метла без дршке
1994. Ругалице и убице
1993-1994. Срежни људи
1995. Била једном једна земља
1995. Све ће то народ позлатити (филм) (ТВ)
1992-1995. Театар у Срба
1995. Симпатија и антипатија (ТВ)
1995. Знакови
1995. Отворена врата
1995. Крај династије Обреновић
1995. Подземмље
1996. Колибаш
1996. Потера за благом
1996. Очеви и оци
1997. Гардеробер
1997. Птице које не полете
1997. Љубав, женидба и удадба
1996-1997. Горе доле
1997. Три летња дана
1998. Лагум
1998. Кнегиња из Фоли Бержера
1999. Рањена земља

2000-2001. Породично благо
2001. Сељаци
2001. Бумеранг
2001. Све је за људе
2001. Метла без дршке 5
2002. Ноћ уз видео
2002. Глад
2002. Сахт
2002. Породично благо 2
2002. Силвија
2002. Новогодишње венчање
2003. Мансарда
2003. Казнени простор
2003. Наша мала редакција
2003. Волим те највише на свету
2003. Мали свет
2004. Миле против транзиције
2004. Кад порастем бићу Кенгур
2004. Стижу долари
2004. Смешне и друге приче
2004. Диши дубоко
2004. Те quiero, Радиша (ТВ)
2005. Сакупљач
2006. Синовци
2005-2006. Стижу долари 2
2006. Вршачка позоришна јесен 2006.
2006-2007. Бела лађа
2006-2007. Сељаци
2007. Бора под окупацијом
2007. Коњи врани
2007. Увођење у посао
2008. Краљевина Србија
2008. Бела лађа 2
2008. Хитна помоћ
2008. Горки плодови

Nagrade:

  • 1994. године - Награда Милош Жутић
  • 1994. године - Статуета Јоаким Вујић
  • 1996. године - Награда Добричин прстен, за животно дело
  • 2006. године - Награда Павле Вуисић, за животно дело
  • 2010. године - Награда Златни ћуран, за животно дело
  • 2010. године - Награда Стеријино позорје, за животно дело.
Podeli:



Preporucujemo

Uskoro počinje snimanje serije o Sex Pistolsima
American Skin (2019) - uskoro
Objavljen prvi teaser za novu sezonu serije "Seks i grad"
Flash Vs. Captain Boomerang film je trebalo već da se...
Povratak TV serije Sandokan
Izabran najbolji film 2020. godine
Chaos Walking (2021) - uskoro
’Rubik's Cube’ film i kviz su već u procesu realizacije
Ema Roberts u novoj ulozi
’Scarface Remake’ glasine tvrde da je Michael B. Jordan...
Patrick Stewart želi film gde se ukrštaju Star Wars i...
John Cena tvrdi da je ‘Fast & Furious 9’ dobar razlog...
The Rifleman (Dveselu putenis) (2019) - uskoro
Režiser filma ’Speed’ želi da se Keanu Reeves vrati...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 7. do 13. januara
Najbolјi filmovi u 2020. godini
Repertoar Bioskopa Vilin Grad od 14. do 20. januara
Breach (2020) (2020)
Treći nastavak "Deadpoola" u bioskope stiže tek 2023....
Objavljen prvi insert za film 'Dara iz Jasenovca'
Januarski filmski maraton po ceni od 250 dinara u Cineplexx...
Reboot filma ’Knight Rider’ još uvek nije dobio...
Srpski projekti na predstojećem koprodukcionom marketu u...
I Robert Pattinson je bio na audiciji za ulogu u filmu...
'Veče za dame' uz projekciju filma 'Dublerka' u bioskopu...
Upgrade (2018) (2018)
Ko je i zašto provalio u kuću Džonija Depa
Glumica otkrila da prezire svoje ime
12 interesantnih stvari o Mr. Bean-u – Rowan-u Atkinson-u
Otkriveno koju epizodu „Prijatelja“ gledaoci najviše...