•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Umro između dva velika filmska festivala, sahranjen na dan otvaranja Festa

Kada je pre godinu dana spuštena zavesa na filmskim susretima, prikazivanjem filma ’’Doktor Rej i djavoli’’, niko nije mogao da pretpostavi da će sledeće okupljanje u Nišu proći bez velikog prijatelja festivala, velikog čoveka i jednog od najvećih filmskih radnika u domaćoj kinematografiji i reditelja pomenutog filma Dinka Tucakovića. Na žalost, smrt je ipak sastavni deo života.

Sve je bilo dogovoreno, čak je i promocija knjige ’’Rej i djavoli’’, napisana po scenariju istoimenog filma bila zakazana, a onda je Dinko po povratku sa festivala u Berlinu iznenada preminuo.

Poslednje reči koje je uputio svojoj ženi Maji bile su iskaz zabrinutosti i prijateljstva, ’’Milanče je u bolnici, moram da ga posetim, a Bori je umro pas pa je zbog toga tužan’’. Nesumljiv dokaz da je bio i veliki prijatelj ljudima koji su ga okruživali. I u tom deljenju ljubavi i znanja bio je sve samo ne sebičan i ljubomoran.

U njegovu čast danas je i organizator filmskih susreta priredio svojevrstan omaž i promociju već pomenute knjige. Tom prilikom govorili su: Dejan Dabić selektor festivala, Bora Andjelić umetnički direktor beogradskog festa i flmski kritičar, Saša Radojević producent i scenarista, književnik Zoran Bognar, profesor i filmski kritičar Milan Nikodijević, kao i Srdjan Savić, predsednik GO Pantalej.

Dinko je već posle par sati provedenih pored tada iskusnijih kolega zadobio svu njihovu pažnju. Na prvom času na fakultetu je tri puta ispravio profesora, nateravši ga da ga izbaci sa predavanja. Ipak kasnije je Dinko postao asistent tom istom profesoru.

Takodje kao student, na jednom festivalu gde je prikazan film ’’Mesec’’, Bernarda Bertoloćija izneo svoju vidjenje filma, na kom mu je čestitao i sam reditelj, rekavši mu da ni on sam ne bi mogao tako dobto da opiše film.

Od početka svog života Dinko je živeo za film. Kao režiser osim filma ’’Rej i djavoli’’ snimio je i film ’’Šest dana juna’’, daleke 1985. godine. Tako dug period izmedju dva igrana filma svakako je odličan dokaz da stanje u domaćoj kinematografiji nije u najboljem stanju. I daleko od toga da može biti podstrek mladim rediteljima.

Pored ova dva igrana filma snimio je i par dokumentarnih. ’’Zabranjeni bez zabrane’’ sa Milanom Nikodijevićem, ’’Srbi u Holivudu’’, ’’ The Rubber Soul Project’’, ‘’Jasmina I rat’’…

Veliki doprinos razvoju filmske kulture u Srbiji dao je kroz svoj dugogodišnji rad u Kinoteci. Velika većina nije ni svesna koliki je uticaj I doprinos Dinka Tucakovića za domaci film, složili su se svi učesnici omaža u Dinkovu čast.

Saša Radojević je istakao da mu je saradnja sa Dinkom bila prekratnica u životu, da je mnogo stvari o filmu naučio od njega, mnogo finesa. Upravo je od Dinka I čuo za mnoge ne tako poznate autore.

Kasnije je primetio da Dinko nije bio samo njegov učitelj, vec da je svoje znanje redovno i nesebično delio sa svima. Znao je na jedan neprimetan način da se postavi kao autoritet ljudima sa kojima je sarađivao. Kroz film ‘’Doktor Rej i djavoli’’ uspeo je da spoji američki I evropski film.

Voleo je mlade ljude, i mnoge koje je preporučio kasnije su uz određenu podršku uspeli da se ostvare. Bio je sjajan pedagog i povremeno je predavao na akademiji. Od Kinoteke je uspeo da napravi sabirno mesto za sve filmofile.

Umro je u 53. godini u Beogradu između dva velika filmska festivala – berlinskog i beogradskog. Sahranjen je u danu kada je I bilo otvaranje FESTA u Beogradu.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu