•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Uncut Gems (2019)

Film braće Safdi „Good times“, iako hvaljen i veličan, tek malo je zagrebao po američkom boksofisu kupeći kakve mrvice sa stola. Trebalo je da se pojavi Adam Sandler i odigra jednu totalno „against type“ ulogu u njihovom novom filmu da bi isti napravio ozbiljniju penetraciju u američku bioskopsku mrežu i u isto vreme dao Sandleru novu šansu da se posle filma „Punch drunk love“ dokaže kao nešto više od detinjastog komičara koji cedi suvu drenovinu iz svojih budalasto-neduhovitih komedija.

Iako je Sandeler sam birao putanju svoje karijere kada su u pitanju maloumne komedije, teško bi bilo sporiti njegov uspeh na tom polju, međutim u pravim rediteljskim rukama Sandler je, do duše ređe, znao da bude i više nego korektan, katkad čak i vrlo dobar u dramama koje su se opirale bilo čemu što mu je ustoličilo ime. A braća Safdi očigledno su ovim filmom našli u Adamu neku žicu koja je zaigrala inspiracijom i porodila u ovom „glumcu“ nešto što se tek po treći ili četvrti put u njegovoj karijeri može nazvati punokrvnim filmskim karakterom, opipljivom, životnom osobom koju možemo voleti ili mrzeti, ali joj ne možemo sporiti da postoji i da je autentična.

Sandlerov Hauard Ratner je smutnjikavi, slatkorečivi, šarmantni, ali i ljigavi njujorški draguljar jevrejskog porekla ogrezao u sve moguće poroke i probleme koji idu sa položajem nekoga ko dnevno barata dijamantima i velikim količinama keša. On je pre svega frenetično-kompulzivni kockar koji neobično voli da se kladi na košarku, dužnik skoro svakome s kim mu se ukrstio put u životu i karijeri i kao takav destruktivni tragač za kladioničarskim fiksom iliti onom jednom opkladom koja treba da ga obezbedi za sva vremena. Uz sve to vara ženu sa radnicom iz svoje draguljarnice, zalaže tuđu robu kod zalagača, poklanja tuđe lažne rolekse… Ono što bi naizgled trebalo da mu promeni život je opal koji dobija, naravno nezakonito, iz Afrike i za koji očekuje milionski iznos, ali samo dok u njegovu radnju slučajno ne uđe košarkaški superstar Kevin Garnet. U tom trenutku počinje histerična trka sa vremenom koja žonglira njegove pokušaje da izbegne uterivače, u koje spada i njegov šurak, pomiri se sa ženom, proda opal, dobije opkladu i direktno utiče na ishod košarke na koju se kladi.

„Uncut gems“ je jedan šizofreni film koji svira nervozne i grozničave sintisajzerske tonove u rimu srca Hauarda Ratnera koje je sve vreme trajanja u nekoj vrsti adrenalinskog šoka, iz krize u krizu, iz problema u problem, uvek na ivici svađe ili sukoba, uvek u emotivnoj ili finansijskojh stisci, bez pravog oslonca, u jurnjavi i gužvi, sa rukom uvek ispruženom ka novoj opkladi, novoj poslovnoj mahinaciji, novom pokušaju lake zarade. Ovo je film brzog ritma, gomile nedopadljivih njujorških likova i faca koje se dernjaju i unose jedni drugima u lice, ovo je jedan glasan, besan i rastrzano ciničan film koji je Jorgos Lantimos opisao kao film Roberta Altaman na kokainu (verovatno misleći na „California split“ iz 1974).

Iako destruktivna kompulzivnost kockarskog mentaliteta nije ništa novo ni u filmu ni u književnsoti, braća Safdi i Adam Sandler daju jednu novu dimenziju tom poroku tako što ga smeštaju u jedan izuzetno dinamičan milje i poistovećuju ga sa likom koji suštinski nije zao, ali koji čini neke nevaljalštine u svojoj pokatkad dečački naivnoj strasti da zadovolji usta koja su zinula u njegovoj kockarskoj duši. Braća Safdi snimila su jedan frenetičan i mračan film koji, koliko god to bilo teško reći, na okupu drži Sandler svojom ulogom koju je proživeo svakim milimetrom svoga bića.

Autor: Slobodan Novokmet (Helly Cherry)

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:2019
Reziser:Benny Safdie, Josh Safdie
Scenario:Ronald Bronstein, Josh Safdie
Uloge:Mesfin Lamengo, Suin Zhi Hua-Hilton, Liang Wei-Hei Duncan
Uzrast:R
Award:20 nagrada, 67 nominacija
Studio:Elara Pictures, IAC Films, Scott Rudin Productions
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:135 minuta
Podeli:



Preporucujemo