•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Under the Silver Lake (2018)

Iako je ovaj film prošao relativno nezapaženo, pogoto pošto dolazi od reditelja ipak gledanog „It fоllows“ iz 2014. godine, i iako ga kritika nije baš blagonaklono dočekala, pa ni publika, u njemu se ipak može na neki čudan način uživati, jer je u pitanju do sada jedini pravi pokušaj da se na film pretoči direktan uticaj Linčovog „Mulholand drajva“ i testira koliko kultni uticaj tog remek-dela može dalje da zaživi u obliku nekog prevrednovanog i mutiranog filmskog dela.

Publika očigledno nije zagrizla ono što je reditelj Dejvid Robert MIčel zamislio, a to jedna što dekonstrukcija triler noar žanra što jedna pervertirana posveta Holivudu kao zapravo košmarnoj fabrici snova i izneverenih očekivanja.

Glavni junak filma Sem, koga glumi odlični Endru Garfild, zabušant je bez svrhe i smisla koji živi kradući bogu dane i mesečareći kroz život. Njegov život se miče iz ležišta onog momenta kada upoznaje simpatičnu devojku u svojoj zgradi Saru i kada otkiva sutradan da je ona netragom nestala (deo filma koji će neodoljivo podsetiti na Hičkokov „Prozor u dvorište“). Tada počinje njegova odiseja po andergraund Los Anđelesu koja ga naizgled nasumično i uz pomoć samo njemu vidljivih tragova vodi do nekih sumanutih otkrića. Očigledno je da se reditelj na neki način poigrava, ali i satirizuje žanr noar trilera 70-ih godina. Semova potraga za nestalom misterioznom devojkom, što je tipičan trop koji pokreće ovakvu radnju, postaje na neki način besmislena slagalica koju je nemoguće rešiti osim nekim šifranikom koji je samo njemu poznat i koji vidi skrivenu poruku i skrivene znakove u celoj pop-kulturi koja ga okružuje. Na taj način, ta potraga, koliko god delovala jalovo, postaje sama sebi svrha, odnosno koliko reprezentacija njegove sopstvene promašenosti i neispunjenosti koju pokušava da sakrije, toliko i simbol ispraznog jurcanja za holivudsko-američkim snom koji lepa i atraktivna plavuša simbolizuje. Naravno da je misterija koju Sem fabrikuje potpuno nesuvisla i da ga vodi u neku košmarnu potragu koja treba da totalno dekonstruiše ceo taj lažni glamur holivudske fantazmogorije, a da pritom njegovom životu udahne smisao tamo gde ga više nema, jer u pitanju je jedan potpuno promašeni čovek.

Osim što je cela misterija ironično prenaduvana, film je na neki način i posveta Holivudu i njegovim lokalitetima (sa sve bizarnim urbanim legendama Los Anđelesa), uticajima, nasleđima koja su se inkorporirala u kolektivno nesvesno čitavih generacija koje stasavaju na antivrednostima te u biti korporativne prodavnice snova. Iako se film može tumačiti kao „Mulholand drajv“ za hipstere, tj. za one koji nisu svarili LInča, ovaj film je minikult sam po sebi koji čeka da bude otkriven. On ima previše ekspozicije i koncepata da bi sasvim prišao briljantnosti „Mulholnad drajva“, ali jeste negde zagrebao po površini onoga što taj film predstavlja u istoriji kinematografije.

Autor: Slobodan Novokmet (HellyCherry)

Žanr:krimi, drama, misterija
Godina:2018
Reziser:David Robert Mitchell
Scenario:David Robert Mitchell
Uloge:Andrew Garfield, Riley Keough, Topher Grace
Uzrast:NC-17
Award:dve nagrade i 8 nominacija
Studio:Vendian Entertainment, Stay Gold Features, Good Fear Content
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:139 minuta
Podeli:



Preporucujemo