•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Unforgiven (1992)

Unforgiven je američki vestern Clinta Eastwooda iz 1992. o penzionisanom revolverašu koji prihvata još jedan posao radi novca. U ovom anti-vesternu, koji prokazuje nasilje i mit o Starom Zapadu, nastupili su Clint Eastwood, Gene Hackman, Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolwett, Saul Rubinek i Frances Fisher.

Scenarijo za film napisao je David Webb Peoples, a režirao ga je Eastwood. Film je osvojio četiri Oscara: za najboljeg sporednog glumca (Gene Hackman), režiju, montažu i najbolji film. Eastwood je posvetio film bivšim rediteljima mentorima Donu Siegelu i Sergiu Leoneu.

Iako su oba smeštena na Zapadu, ovaj film nema nikakve veze sa istoimenim filmom iz 1960. godine.


Film počinje u bordelu u Wyomingu 1880. Kauboj unakazi lice prostitutki jer je ismejavala njegove male genitalije. Šerif kažnjava kauboja i njegovog prijatelja (koji je u prvo vreme držao prostitutku, a zatim pokušao zaustaviti napadača) sa sedam konja - koliko je zatražio vlasnik saloona i makro Skinny. Ostale prostitutke su ogorčene zbog toga što su kauboji prošli samo sa kaucijom i ponude nagradu od 1000 dolara onome ko ubije kauboje.

Scofield Kid (Woolvett), koji sebe naziva uboicom, počinje da traži partnere. Angažuje Williama Munnyja (Eastwood) - zloglasnog penzionisanog revolveraša, ubicu i bandita koji se oženio i promenio pod ženinim uticajem. Nakon ženine smrti živi kao udovac, otac dvoje dece i vlasnik male farme svinja koje umiru od svinjske groznice. Munny angažuje i svog bivšeg partnera i komšiju, Neda Logana (Freeman), da im pomogne da ulove dvojicu muškaraca odgovornih za napad na prostitutke u zamenu za veliku nagradu. U međuvremenu i drugi revolveraš, "English Bob" (Harris), počinje lov na nagradu. Bob dolazi u grad i šaljivo kaže da ne nosi oružje sa sobom, iako se više nego očito primećuje njegov pištolj. Bob je angažovao pisca da zableži njegova iskustva, u knjizi nazvanoj "Vojvoda smrti". Little Bill Daggett (Hackman), zlobni lokalni šerif i bivši revolveraš, zatvara
Boba i njegovog biografa. Nakon što ga je razoružao, Little Bill okrutno pretuče Boba, kao primer svima koji pokušavaju pokupiti nagradu od prostitutki... Šta je dalje bilo i da li su kauboji stradali videćete ako pogledate film.

Priroda nasilja prikazuje se kao glavna tema filma, i nesuglaice između stvarnog i izmišljenog nasilja. Dok većina vesterna veliča nasilje kao opravdano sredstvo, "Neoprošteno" prikazuju nasilje mnogo realističnije, i pokazuju kako ono škodi svima oko sebe. Munny svakako ne glorifikuje svoju neverovatno poročnu i nasilnu prošlost - kad ga
je šerif upitao je li on William Munny koji je ubijao žene i decu, odgovara, "Ubio sam sve što je hodalo ili puzalo, a ovde sam da ubijem tebe, Little Bill, zbog onoga što si učinio Nedu." Nema sumnje da postoji malo glamura u prikazu Munnyja kao opasnog i pokvarenog ubice.

Ipak, film završava kontradiktorno, jer William Munny na kraju postaje junak iz klasičnih vesterna, jer pobeđuje razbojnike u uobičajenoj sceni pucnjave. Bez obzira na to, ipak su mnogi kritičari i gledaoci smatrali film izrazito anti-nasilnim. Nadalje, iako se čini da je Munny "pobedio" u klasičnom obračunu sa razbojnicima, učinio je to na štetu svoje humanosti, koju se trudio održati u starosti kao čin iskupljenja za godine poročnosti.

Kao još jedan kontrast u odnosu na klasične prikaze nasilja u vesternima, on se sigurno ne temelji na klasičnim postavkama. Dok se sprema da izađe iz saloona nakon "herojskog" obračuna sa Little Billom i njegovom ekipom, Munny viče, "Ako vidim ikoga napolju, ubiću ga! Ako neki kučkin sin zapuca na mene, ne samo da ću ubiti njega, ubiću mu ženu - sve prijatelje - i zapaliti mu prokletu kuću!" Munny tada seda na konja i još jednom uzvikne da ako još neko naudi kurvama, on će se vratiti i "ubiti sve vas kučkine sinove." Udaljavanje je brutalno realistično, za razliku od tužnih odlazaka u klasičnim vesternima kao što je npr. Shane.

Kritke su pretežno bile vrlo pozitivne. Film se pojavljuje na IMDb-ovoj listi 250 najboljih filmova i popisu 100 najboljih filmova u zadnjih 100 godina Američkog filmskog instituta. 2005. Time.com proglasio ga je jednim od 100 najboljih filmova u zadnjih 80 godina. Mnogi kritičari pisali su kako je to elegija vestern žanru.

Roger Ebert napisao je famoznu kritiku u kojoj je filmu dao dve zvezdice jer mu se film nije sviđao. Nakon što su ga obožavatelji "bockali" i posle još priznanja filmu od strane kritike, Ebert je ponovno pogledao film i napisao puno bolju recenziju. Kasnije je o tome pisao u svojoj knjizi "Great Films Series".

Neoprošteno ima mnoštvo referenci na ranije vesterne. Uvodna scena, kada Eastwood stoji ispred groba pokojne supruge, referenca je na vestern Johna Forda, Nosila je žutu traku.

Scena u kojoj Eastwood kaže Rubineku da pokupi pušku u baru je aluzija na Bilo jednom na Divljem zapadu, koji ima sličnu scenu u baru, iako je i sama bila referenca na film Shane.

Rubinek tada upita Eastwooda kako je odredio kojim će redom ubiti petoricu ljudi, napominjući kako mu je Little Bill objasnio da iskusan revolveraš prvo gađa onog koga je najlakše pogoditi, kad se suočava sa više protivnika. Eastwood odgovara, "Ma nemoj? U principu sam imao sreće... ali uvek sam imao sreće kada je u pitanju ubijanje". Ovo je
referenca na Odmetnika Joseyja Walesa, u kojem Eastwoodov lik, dok odgovara na slično pitanje, daje detaljan odgovor, kao što je Hackman rekao Rubineku šta iskusan revolveraš treba uraditi.

Konačno, scena u zatvoru, u kojem Hackmanov lik govori kako je najvažnije obiležje revolveraša hladnokrvnost pod pritiskom, a ne brzina i preciznost (naglašavajući kako je teško biti brz i precizan dok protivnik uzvraća vatru), preslika je scene iz filma The Shootist. U njemu u dvorištu koje služi za vežbu pucanja lik Johna Waynea govori istu stvar mladom Ronu Howardu.


Unforgiven je stvarno odličan film koji jednostavno morate pogledati.

Žanr:Drama, Vestern
Godina:1992
Reziser:Clint Eastwood
Scenario:David Webb Peoples
Uloge:Clint Eastwood, Gene Hackman i Morgan Freeman
Award:Dobitnik 4 Oskara, druge 39 i 19 nominacije
Studio:Warner Bros. Pictures
Zemlja:United States
Jezik:English
Trajanje:131 min
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...