•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Untouchables (Intouchables) (2011)

“Untouchables” ("Intouchables”) je francuski film rediteljskog tandema Olivier-a Nakache-a i Éric-a Toledano-a.

Za samo 9 nedelja prikazivanja, počevši od 2 novembra 2011. godine, ovo je postao drugi najuspešniji francuski film svih vremena, ako se uzme u obzir broj gledalaca, odmah posle filma “Welcome to the sticks” iz 2008. godine.

Ovaj film govori o prijateljstvu koje se razvilo između Philippe-a, bogatog tetraplegičara, i Driss-a, mladog senegalskog disidenta koji je unajmljen da neguje pomenutog bogataša.

Film počinje tokom noći u Parizu, a Driss vozi Philippe-ov automobil Maserati Quattroporte pri najvećoj brzini, dok Philippe sedi na suvozačevom sedištu. Ubrzo ih juri i policija, a Driss i njegov saputnik samo imaju da kažu: “Kladim se da 100 eura mogu da reše sve”. Oni su uhvaćeni, a Driss udvostručuje svoju opkladu sa Philippe-om, poručujući mu da će ih policija čak i pratiti i neće ih kazniti. Kako bi se spasili svog prekršaja vezanog za brzu vožnju, Driss tvrdi da Philippe, koji je tetraplegičar, mora hitno da bude prebačen do bolnice. Philippe se pretvara da ima šlog i čak ih policija prati do bolnice. Philippe i i Driss su srećni, a kada ih policajci ostave u bolnici, Driss ponosno kaže: “Dozvoli mi da se ja sada postaram o svemu” i oni odlaze.

Priča o ovim ljudima je ispričana kroz flešbekove, koji čine većinu filma. Philippe, bogati tetraplegičar, poseduje luksuzni posed u Parizu, razgovara sa svojom asistentkinjom Magalie, da zaposle osobu koja će voditi računa o njemu. Driss, je kandidat koji ne želi da bude zapošljen. Došao je na razgovor za posao samo da dobije potpis kao dokaz da je bio na razgovoru, što bi mu omogućilo da prima novčanu naknadu za nezaposlene. On je otvoren i čak i flertuje sa Magalie. Rečeno mu je da se vrati narednog jutra po potpis i on odlazi u svoj maleni stan u Pariskom predgrađu koji deli sa velikom porodicom, ali se događa to da ga tetka izbacuje iz stana.

Sledećeg dana, Driss odlazi na Philippe-ov posed i shvata da je zapošljen na određeno vreme kao staratelj ovog bogataša. On uvuđa sve posledice Philippe-ove bolesti i prati ga u svakom trenutku usput mu otkrivajući potpuno drugačiji način života. Philippe-ov prijatelj otkriva da Driss ima dosije u policiji i da je bio čak 6 meseci u zatvoru zbog pljačke. Bogataš tada otvoreno tvrdi da ga ne interesuje Driss-ova prošlost, sve dok posao koji radi trenutno obavlja kako treba.

Tokom vremena Driss i Philippe se zbližuju, a mladić brižno vodi računa o svom šefu, tako da bogataš otkriva i priču iz svoje prošlosti, da je postao tetraplegičar zato što je imao paraglajdersku nesreću kada je čak i njegova žena umrla jako mlada.

Tada, Driss rešava da uvodi u Philippe-ov život red, a bogataš počinje ozbiljnije se ponaša prema svojoj usvojenoj kćerki koja se zove Elisa i koja se jako neprijatno ponaša prema slugama. Istovremeno, Driss upoznaje modernu umetnost i operu i čak i odlučuje da slika.

Dešava se jako puno u životima Philippe-a i Driss-a tokom vremena, a onda Adama, Driss-ov mlađi brat, koji ima problema sa mafijom, uspeva da se sakrije na Philippe-ovom posedu. Driss bogatašu otkriva se mračne tajne svoje porodice. Onda, bogataš savetuje Driss-a, “koji možda neće želeti da gura kolica bolesne osobe celog svog života”, da potraži posao na drugom mestu.

Driss se vraća u svoje predgrađe svojim prijateljima i čak uspeva i da pomogne mlađem bratu. Zbog svog profesionalnog iskustva uspeva da vodi kompaniju za transport. U međuvremenu, Philippe je zaposlio druge ljude da zamene Driss-a, ali nije srećan niti zadovoljan ni sa jednim od njih. Jako se loše oseća i prestaje da vodi računa o sebi. Yvonne je zabrinuta i poziva Driss-a, koj stiže i odlučuje da vozi Philippe-a u Maserati-ju, tako da se radnja vraća na prvu scenu u flmu, onu u kojoj njihov auto juri policija. Kada su uspeli da se oslobode policajaca, Driss je odveo Philippe-a na obalu, do restorana koji ima prelep pogled na okean. Driss siznenada napušta sto i želi sreću bogatašu u susretu koji mu sledi. Philippe ne razume o čemu Driss govori, ali nekoliko trenutaka kasnije dolazi Eleonore, ženu koja je bogatašu značila u životu i sa kojom je imao vezu. Onda je prikazan Driss kako korača šetalištem sa osmehom na licu...

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:komedija, drama
Godina:2011
Reziser:Olivier Nakache, Eric Toledano
Scenario:Olivier Nakache, Eric Toledano
Uloge:François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny
Studio:Quad Productions
Zemlja:France
Jezik:francuski
Trajanje:112 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...