•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Uspon domaće dokumentaristike - Dva srpska filma na otvaranju 11. Beldocsa

Predstojeće izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, biće otvoreno 7. maja u 19.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, premijerama čak dva nova domaća dokumentarna filma – “Slatko od Ništa” Borisa Mitića i “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića. Time, Beldocs želi da sugeriše i ukaže na uspon srpskih dokumentarista, koji se i ove godine takmiče u svojoj kategoriji za festivalska priznanja. Za sve ove godine postojanja, Beldocs je uložio mnogo truda da se kompeticijom poboljša i kvalitet i da se domaća dokumentaristika približi svetskim standardima. Navedeni filmovi upravo su primer tog truda i rada.

Prvi je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mesto. “Slatko od Ništa” je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam obrati prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su direktori fotografija u 70 zemalja, muziku su pisali Pascal Comelade i Tiger Lilllies-i, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Igi Pop. Film je imao premijeru na 70. festivalu u Lokarnu, nakon čega je primljen na više desetaka festivala i bijenala umetnosti, uključući IDFA (Masters), Moskva FF, CPH:DOX, Sofia FF, Docudays Kiev, Tempo Stockholm, DocPoint Tallinn, Institute for Contemporary Art London, Centre d’art contemporain Geneve... pa i Beldocs, koji će svečano i otvoriti. Boris Mitić autor je četiri dokumentarna filma, koja su prikazana na više od 200 festivala, nagrađena 25 puta i emitovana na 20 međunarodnih televizija.

Drugi film “Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića priča je iz prošlosti. U njemu, Aleksandar Zograf, proslavljeni animator, otkriva neobični strip iz Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Kid, mali kaktus zarobljen u svojoj saksiji. Zaintrigiran, Zograf započinje istragu kroz život kreatora Kaktus Kida – manje poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro, otkriva da je Kockar bio uhapšen odmah po oslobođenju Beograda 1944. Optužen da je bio Gestapo agent, ubrzo je i pogubljen. Zografova istraga otkriva daleko kompleksniju priču: Kockarov identitet i umetnički radovi bili su ukradeni, vrlo je verovatno da je bio u ljubavnoj vezi sa devojkom vojnika gerile i da je crtao antikomunističku propagandu za naciste… Kockara je u filmu otelotvorio Milutin Milošević, a pojavljuju se Tihomir Stanić, Ana Mandić, Viktor Savić i drugi… Na scenariju je radio Vladimir Simić, direktor fotografije je Kosta Glušica, muziku potpisuje Kralj Čačka, a produkciju je izvela Tuna Fish Studio.

Festival Beldocs je tokom minule decenije postao najvoljeniji prolećni festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike. Većina značajnih naslova savremene dokumentaristike doživela je svoje premijere upravo na Beldocsu. I ove godine biće organizovan market dokumentarnih filmova, po drugi put podržan od strane Evropske Unije, kroz program - Kreativna Evropa, podprogram Mediji.

I ove godine, Beldocs nastavlja da kvalitetnim i premijernim programom izgrađuje i edukuje svoju publiku, nudeći sem domaće i međunarodnu selekciju, kao i brojne prateće programe, među kojima su se Feel Good Movies i Biografski dokumentarci pokazali najvoljenijima. Ove godine, Beldocs će pored Sava centra biti održan i u Dvorani Kulturnog centra, Domu omladine Beograda, Domu sindikata, kao i u salama Kinoteke u Kosovskoj i Uzun Mirkovoj ulici.

Od ove godine, uvedena je i nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije. Nakon Berlinala, sledeći krug se odnosi na putovanje u Kan i drugi krug počeo je 12. februara. Propozicije su sledeće: takmičar treba da odgleda 10 evropskih dokumentarnih filmova na bilo kojoj od mogućih platformi (VoD, SVoD, bioskop, festival, televizija, itd.), objavi naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavi fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nakon određenog vremena organizator takmičenja će selektovati pobednika, koji će osvojiti atraktivnu nagradu.

Ovogodišnje 11. izdanje festival Beldocs trajaće od 7. do 14. maja.

Podeli:



Preporucujemo