•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Veliki sukob Netfliksa i bioskopa zbog filma "Irac"

Film "Irac" Martina Skorsezea u kojem glavne uloge tumače Robert de Niro i Al Paćino već je pobrao najbolje kritike svuda u svetu, ali u nekim zemljama poput Nemačke, skoro da nije ni mogao da se pogleda u bioskopima.

Kako pišu strani mediji predvođeni nedeljnikom Cajt, u pitanju je sukob između Netfliksa i bioskopa.

Naime, ovaj film, u produkciji Netfliksa jedva da se igde mogao ili još može naći u bioskopima u Nemačkoj.

Kako je pisao nedeljnik Cajt, u pitanju je "bojkot ili reakcija na jedan drugi bojkot - što Netfliks gazi pravila branše".

"Da li se bioskopi bune protiv novog igrača koji menja pravila, da li se bune protiv novog vremena? Ili je u pitanju više od bioskopskog platna i filma? Borba za kulturu?", postavlja pitanje Cajt.

Kristijan Brojer, poslovođa lanca bioskopa Jork i predsednik udruženja koje zastupa interese oko 300 nemačkih bioskopa smatra da se radi o ekonomskoj politici i pokušaju da se uništi tržište.

On tvrdi da bi prikazivanje filma "Irac" u bioskopu bilo samo reklama za Netfliks.

"Ova divovska platforma je odobrila svega dve sedmice za ekskluzivno prikazivanje u bioskopima, a nakon toga je film već pustila na striming svima koji plaćaju pristup Netfliksu", kaže Brojer.

On objašnjava da je u branši uobičajeno da filmovi najmanje četiri meseca ekskluzivno budu u bioskopima prije nego što se prikažu na drugi način - na DVD-u ili televiziji.

"Drugi veliki igrači koji imaju platforme slične Netfliksu, recimo Amazon ili novi Dizni+, za sada se drže pravila i ne jure da film puste na platformi dok je još u bioskopu. Pred Netfliksovim primerom ne sme se popustiti - ako bioskopi pod tim uslovima prikazuju film, onda će i druge produkcije početi da se ponašaju isto", smatra Brojer.

Za Cajt je govorio i Kristof Ot, distributer Netfliksovih filmova ka nemačkim bioskopima - onim retkim koji su hteli da prikažu "Irac" ili "Marriage Story".

"Filmove ovde finansira firma koja ih proizvodi bez klasičnih sredstava prihoda. Neće biti izdanja na DVD-u, blu reju niti prodaje televiziji", nalazi Ot objašnjenje za Netfliksov postupak.

Istina, mafijaška epopeja od tri i po sata poput Skorsezeovog filma ne bi ni postojala bez Netfliksa.

Nijedan veliki studio nije bio spreman da uđe u troškove koji, prema nekim procenama, dostižu 200 miliona dolara.

"Ima određene ironije u tome što je u američkoj produkciji fiksiranoj na superheroje upravo Skorseze, apostol i branitelj klasičnog bioskopa, snimio autorski film sa budžetom blokbastera o superherojima - i zbog toga ušao u pakt sa đavolom", piše nedeljnik Cajt.

List dodaje da će ili Netfliks popustiti i produžiti period između bioskopske premijere i emitovanja na sopstvenoj platformi; ili će morati da živi bez bioskopa, a bioskopi bez njegovih filmova.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...