•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Velimir Bata Živojinović

Velimir „Bata“ Živojinović (Koraćica pod Kosmajem, 5. jun 1933.) je srpski glumac i najpoznatije glumačko ime kako u Srbiji tako i na prostoru bivše Jugoslavije.

Na filmu je debitovao 1955. u filmu „Pesma sa Kumbare“, a u svojoj karijeri je glumio u preko 250 filmova i serija. Proslavio se u partizanskim filmovima snimanim tokom 1960ih i 1970ih, a jedan od njih, „Valter brani Sarajevo“ mu je doneo veliku popularnost u Kini. Osim glume, bavio se i politikom - bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na predsedničkim izborima u Srbiji.

Živojinović je rođen u selu Koraćici, pod planinom Kosmajem. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo iz trećeg pokušaja. U Beogradskom dramskom pozorištu je igrao više godina, a u tom periodu je imao po 300 angažmana godišnje.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, ali njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu „Pesma sa Kumbare“ reditelja Radoša Novakovića je bio početak izuzetno plodne karijere. Živojinović, koji će uskoro postati poznatiji po svom nadimku Bata, je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Kontinuiranu filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, Živojinović je započeo epizodama u „Vlaku bez voznog reda“ iz 1959. godine i „Ratu“ iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić, u čijim će skoro svim kasnijim filmovima Bata Živojinović igrati glavne uloge.

Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput „Kozare“ (1962) (za koji je nagrađen u Puli), „Tri (film)“ (1965), „Operacije Beograd“ (1968), i „Bitke na Neretvi“ (1969) ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 1970ih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je „Valter brani Sarajevo“ iz 1972. godine, koji je postigao veliki uspeh u Kini, gde je Živojinović i danas popularan. Tokom 1980ih Živojinović je parodirao na svoju sliku akcionog heroja ulogama u nizu lakih komedija.

Živojinović je bio inicijator i osnivač (neko vreme i predsednik) Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Bata Živojinović je poznat po svom bliskom prijateljstvu sa hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom. Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire. Pomirili su se 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio „poslednjih godina nije bilo mržnje između nas“, a Dvornik se nadovezao da je to bio „samo nesporazum“.

Bata Živojinović je preživeo srčani udar 17. oktobra 2006. Tri godine kasnije je imao gangrenu koju je sanirao na Kubi, da bi mu se opet povratila povredom noge na snimanju serije Selo gori a baba se češlja 2011. godine.

Filmografija:

1955. Pesma sa Kumbare Velja iz Belog Potoka

1956. Poslednji kolosek šofer

1956. Cipelice na asfaltu

1956. Klisura

1957. Tragom prestupa

1957. Doktor Dr Milorad Cvijović

1957. Mali čovek

1958. Rafal u nebo

1958. Zemlja

1958. Te noći Jova

1959. Il Vendicatore ruski vojnik

1959. Vlak bez voznog reda Duje

1959. Vetar je stao pred zoru

1959. Tri Ane

1960. Diližansa snova Vasilije

1960. Rat

1960. Signali nad gradom Tošo

1961. Pesma Đorđe

1961. Uzavreli grad Monter Luka

1962. Krst Rakoč Beli

1962. Dr Dr. Milorad Cvijović

1962. Kozara Šorga

1963. Zemljaci

1963. Muškarci

1963. Grad

1963. Dvostruki obruč Pavle

1963. Nevesinjska puška poručnik Kostić

1963. Radopolje Božina

1964. Čovek iz hrastove šume Profesor

1964. Narodni poslanik Ivković

1964. Dobra kob

1964. Put okosveta Sava Cvetković

1965. Tri Miloš Bojanić

1965. Neprijatelj Slobodan Antić

1965. Lažljivica Bonivan

1965. Lavirint smrti DŽim Poter

1966. Anabelin san

1966. Pogled u zjenicu sunca Mornar

1966. Pre rata G. Novaković

1966. San Lazar

1966. Povratak Al Kapone

1966. Glineni golub

1967. Nož Islednik Marko

1967. Pošalji čoveka u pola dva Đino

1967. Praznik

1967. Diverzanti Korčagin

1967. Skupljači perja Mirta

1967. Breza Marko Labudan

1968. Operacija Beograd Pukovnik Vili Fuks

1968. Pohod

1968. Višnja na Tašmajdanu

1968. Ima ljubavi, nema ljubavi

1968. Uzrok smrti ne pominjati Mitar Velimirović

1968. Bekstva Viktor

1968. Biće skoro propast sveta, nek' propadne nije šteta Milicioner

1968. Brat doktora Homera Simon Petrović

1969. Krvava bajka Marisav Petrović

1969. Oseka Kum

1969. Most Tigar

1969. Bitka na Neretvi Stole

1970. Žarki

1971. Opklada

1971. Moja luda glava

1971. Doručak sa đavolom Bogoljub Bata Radulaški

1971. Des Falsche Gewicht

1972. Zvezde su oči ratnika učitelj Mladen

1972. Građani sela Luga Bulidža

1972. I Bog stvori kafansku pevačicu Ratomir Jovanić - Ratko

1972. Tragovi crne devojke šinter

1972. Majstor i Margarita Korovjev, Satanin sluga

1972. Valter brani Sarajevo Valter

1973. Hotel za ptice

1973. Sluga Sluga

1973. Kamenolom

1973. Obraz uz obraz

1973. Tatko Vitan

1973. Bombaši Đoka

1973. Sutjeska komandant Nikola

1973. Mirko i Slavko

1974. Partizani Brka

1974. Kapelski kresovi

1974. Potomak

1974. Valter brani Sarajevo Valter

1974. Rekvijem za teškaša

1974. Derviš i smrt muselim

1974. Košava Beli

1974. Partizani Brka

1974. Crveni udar Ićo

1975. Naivko Žile Akademac

1975. Crvena zemlja Pevač

1975. Priča o dobrim ljudima Peter Kostrca

1975. Seljačka buna 1573. Ilija Gregorić

1975. Život je lep Batko Živić

1976. Povratak otpisanih četnički poručnik

1976. Vrhovi Zelengore Boro

1976. Idi tamo gde te ne poznaju

1976. Morava 76 Uča

1976. Čuvar plaže u zimskom periodu LJubičin otac

1977. Beštije Bute

1977. Sekvence i konsekvence

1977. Pas koji je voleo vozove Kauboj

1977. LJubavni život Budimira Trajkovića vozač GSP-a

1977. Gruppenbild mit Dame Bogakov

1977. Hajka Vojvoda

1978. Stići pre svitanja Obren

1978. Tren Arsen

1978. Lude godine Dr. Nedeljković

1978. Čardak ni na nebu ni na zemlji Radovan

1978. Nije nego profesor matematike Herceg

1978. Tigar direktor

1978. Sedam plus sedam

1978. Povratak otpisanih četnički poručnik

1979. Partizanska eskadrila Vuk

1979. Radio Vihor zove Anđeliju

1979. Drugarčine Kosta

1979. Usijanje žandarm

1980. Tren

1980. Duvanski put

1980. Nešto iz života

1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića

1980. Pozorišna veza

1980. Kotorski mornari

1980. Rad na određeno vreme Milutin Rakočević

1980. Poseban tretman direktor

1981. Crveniot konj Boris Tusev

1981. Laf u srcu doktor

1981. Erogena zona Mocin otac Pera Zver

1981. Dorotej Dadara

1981. Dečko koji obećava Mašin otac

1981. Sok od šljiva Uča

1981. Lov u mutnom Paja Glavonja

1981. Visoki napon Cukić

1981. Šesta brzina Svetolik Trpković Pufta

1981. Pad Italije Grgo Kusturin

1982. Idemo dalje Šopenhauer

1982. 13. jul Stevanov otac, predsednik opštine

1982. Moj tata na određeno vreme Milutin Rakočević

1982. Nedeljni ručak Dr. Dušan Aranđelović

1982. Priče iz radionice Svetolik Trpković Pufta

1982. Progon

1983. Kakav deda, takav unuk Dr. Nedeljković

1983. Još ovaj put DŽek

1983. Balkan ekspres Stojković

1983. Halo taksi Šuger

1983. Crveniot konj

1983. Stepenice za nebo Komsija

1983. Igmanski marš

1983. Veliki transport Kosta

1983. Timočka buna kapetan Sibin

1983. Šta se zgodi kad se ljubav rodi Dr. Nedeljković

1983. Šećerna vodica Major Đurić

1984. Groznica ljubavi Jordan Cvetković

1984. Štefica Cvek u raljama života

1984. Opasni trag inspektor Kosta Marković

1984. Pejzaži u magli Ivanov otac

1984. Pazi šta radiš sanitarni inspektor

1984. Čudo neviđeno otac Makarije

1984. U raljama života Trokrilni

1984. Šta je s tobom, Nina Miloje

1984. Balkanski špijun palačinkar

1984. Kraj rata Bajo

1984. Mala pljačka vlaka Todor Strašni

1984. Pozorište u kući 5 Ratislav Rale Blagojević

1984. Nema problema Brenin menadžer

1985. Držanje za vazduh Buzdovan

1985. Žikina dinastija Dr. Nedeljković

1985. U zatvoru upravnik

1985. Brisani prostor Ivan Vrebac

1985. Ćao inspektore Boki

1985. Nije lako sa muškarcima Miloš

1985. I to će proći Mika

1985. Ada funkcioner

1985. Život je lep Čovek iz vlasti

1985. Debeli i mršavi Aco Popara - Zver

1985. Šest dana juna pilot

1986. Mis Kokos

1986. Dobrovoljci vatrogasac

1986. Majstor i Šampita Jova

1986. Druga Žikina dinastija Doktor Nedeljković

1986. Svečana obaveza Vukadin

1986. Hokejaši Bulidža

1986. Sekula i njegove žene Čeda

1986. Razvod na određeno vreme Milutin Rakočević

1986. Obećana zemlja predsednik zadruge

1986. Osveta Milivoje Pekar

1986. Sivi dom upravnik

1986. Posljednji skretničar uzanog kolosijeka Marko Mrgud

1987. Sazvežđe belog duda Šole Šljapan

1987. Lutalica gazda Dača

1987. Die Verliebten

1987. I to se zove sreća Bora

1987. Oktoberfest Skoblar

1987. Hudodelci preiskovalni

1987. Hajde da se volimo

1988. Srce i njena deca Gospodin Mihailo

1988. Vikend na mrtovci generalni direktor

1988. Špijun na štiklama Ružić

1988. Sulude godine Dr. Nedeljković

1988. Vanbračna putovanja

1987-1988. Vuk Karadžić Jakov Nenadović

1987-1988. Bolji život Aleksandar Kostić Macola

1988. Tajna manastirske rakije Abdula

1988. Braća po materi

1988. Tesna koža 3 Sotir Milivojević

1988. Balkan ekspres 2 Stojko

1989. Boj na Kosovu Srbin Hamza

1989. Kroz prasume Južne Amerike kamiondžija Radovan

1989. Nedeljom od devet do pet

1989. Vampiri su među nama Boki

1989. Atoski vrtovi - preobraženje

1989. Kako je propao rokenrol Krsta Klatić Klaja

1989. War and Remembrance jevrejski partizan

1989. Drugarica ministarka LJuba Jokić

1989. Hajde da se volimo 2 čovek na plaži

1989. Balkan ekspres 2 Stojko

1990. Vikend na mrtovci generalni direktor

1990. Neuništivi

1990. Seks - partijski neprijatelj br. 1 Ciganin Sekula

1991. Sekula se opet ženi Čeda

1991. Original falsifikata Vujić

1991. Praznik u Sarajevu Inspektor Felini

1991. Bračna putovanja

1991. Bolji život 2 Aleksandar Kostić Macola

1991. U ime zakona Živko Živulović

1991. Svemirci su krivi za sve Boki

1991. Holivud ili propast producent

1992. Prokleta je Amerika

1992. Dama koja ubija Boki

1992. Sekula nevino optužen Čeda

1992. Velika frka Sima

1993. Pun mesec nad Beogradom Aleksin otac

1993. Tri karte za Holivud Mrgud

1994. Slatko od snova Baks

1994. Trojka

1993-1994. Srećni ljudi Aranđel Golubović

1995. Svadbeni marš Pukovnik Sava Mitrović

1995. Treća sreća ujka Života

1995. Goli život Petar

1995. Kraj dinastije Obrenović Aleksa Novaković

1995. Tamna je noć komandant

1996. Doviđenja u Čikagu Boki

1995-1996. Srećni ljudi 2 Aranđel Golubović

1996. Lepa sela lepo gore Gvozden

1997. Ptice koje ne polete Deda

1997. Balkanska pravila Šef Slobodan

1998. Kupi mi Eliota Adam Tabakera

1998. Kod Lude ptice

1998. Lajanje na zvezde Božović

1998. Rane Vojnik na tenku

1998. Bure baruta Vozač autobusa

1999. Ranjena zemlja Aleksić

1999. Porodično blago majstor Kreka

1999. Nož Prota Nićifor Jugović

1999. Belo odelo Gospodin u vozu

2000. Senke uspomena LJuba Radovanović

2000. Rat uživo Velibor Tatulić Tatula

2001. Seljaci Jeremija

2001. Sve je za ljude Jeremija

2002. Amir Amirov otac

2002. Mrtav 'ladan Stanislav

2005. Košarkaši čika Pera

2005. Ivkova slava gospodin Mirko

2005. Made in YU Đed

2006. Drugo stanje Tata Dušan

2006-2009. Seljaci Jeremija

2008. Princ od papira Opasni čiča

2009. Moj rođak sa sela čika Đole

2010. Od denes za utre

2010. Šesto čulo Mauzer

2011. Sestre (TV) Deda Rade

2011. Nepobedivo srce Doktor

Podeli:



Preporucujemo

Merlinka festival dobitnik nagrade Međunarodne lezbejske i...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 18. do 24. februara
Premijera „Dare iz Jasenovca“ 20. februara ekskluzivno...
Naomi Vots snima film u Sloveniji?
Animirana avantura Tom i Džeri na Porodičnom danu
Nove epizode popularnog crtaća: Brbljivi Mačak Tom i...
Delegacija Filmskog centra Srbije na snimanju filma „Prvi...
U susret sinhronizovanoj avanturi "Duša" pitali smo Marka...
Festival animiranog filma Tricky Women 2021
Da li se Donnie Darko 3 zaista događa? Reditelј Richard...
The Many Saints Of Newark - 8 stvari koje znamo o The...
Uskoro premijera dokumentarca o Tini Tarner
Objavljen trailer filma "Justice League"
HBO radi na četvrtoj sezoni serije 'True Detective'
Monster Hunter (2020) - uskoro
Još sedam dana do kraja konkursa za Ukrštene umetničke...
Najveća čudovišta na velikom platnu Cineplexx bioskopa
Netflix odbio dokumentarac Olivera Stouna o Kenediju
Star Trek 4 se vraća, angažovan novi režiser
Kako će izgledati „Seks i grad“ bez Samante
Tozovac: Život Tome Zdravkovića bio dosadan, nema...
Kultni filmovi svetske kinematografije ponovo na FEST-u
Učestvuj u konkursu: Šta tvoju dušu čini srećnom
Žena u belom (The Woman in White): Nova dramska...
Sandra Bulok i Bred Pit prvi put zajedno rade na filmu
Kultni akcioni film Face/Off dobija rimejk
Otkriven mural posvećen Marinku Madžgalju kod Ateljea 212
Čuvena "Zlica" iz 101 Dalmatinca sada u najnovijem...
U trci za glavne nagrade Berlinskog festivala 15 filmova
Miki Manojlović i Vladimir Kopicl dobitnici nagrade...