•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Wallace Beery (1885 - 1949)

Volas Ficdžerald Biri (engl. Wallace Fitzgerald Beery; 1. april 1885 — 15. april 1949.) je bio američki glumac. Najpoznatiji je po ulozi Bila u filmu „Min i Bil“, sa Mari Dresler, ali i po drami „Šampion“, za koju je dobio Oskar za najboljeg glavnog glumca. Tokom tridesetšestogodišnje karijere, glumio je u 250 filmova.

Sa šesnaest godina, Biri je pobegao od kuće i pridružio se „Ringling Bros. cirkusu“, gde je trenirao slonove. Dve godine kasnije, pošto ga je napao leopard, napustio je taj posao i otišao u Njujork gde je ubrzo dobio uloge na Brodveju. Godine 1916, upoznao je Gloriju Svonson, i sa njom se venčao. Razveli su se tri godine kasnije jer je pio i fizički je zlostavljao. Ulogu Panča Vilje, koju je tada dobio, odigrao je sedamnaest godina kasnije u filmu „Živeo Vilja!“ koji je postao komercijalno najuspešniji film 1934. godine. Ostvario je zapažene uloge u filmovima „Izgubljeni svet“ (po romanu Artura Konana Dojla) i „Poslednji Mohikanac“. Zbog njegovog snažnog glasa, u „Metro-Goldvin-Mejeru“ su ga često birali za ekscentrične i neobične likove.

Biri se oženio Ritom Gilman, pet godina posle razvoda od prve supruge, ali se i taj brak završio razvodom. Kolege nisu volele da sarađuju sa njim, jer je bio mizantrop i težak sa saradnju. On je bio najplaćeniji holivudski glumac tridesetih godina, jer bi za ulogu u filmu dobio milion dolara više od bilo kog drugog glumca koji glumi u tom filmu. Takođe je bio vlasnik nekoliko aviona. Godine 1939, usvojio je devojčicu po imenu Filis En.

Volas Biri je prvi put nominovan za Oskara 1930, za film „Velika kuća“, ali dobio ga je dve godine kasnije za ulogu u filmu „Šampion“. Međutim, Akademija je odlučila da te godine ima dva laureata u ovoj kategoriji, pa je Biri nagradu delio sa Fredrikom Marčom, koji je nagrađen za horor „Doktor Džekil i gospodin Hajd“. Za ponovljenu ulogu Panča Vilje, dobio je Volpi pehar na Venecijanskom filmskom festivalu 1934. godine.


Filmografija:

1949 Big Jack
1948 A Date with Judy
1948 Alias a Gentleman
1947 The Mighty McGurk
1946 Bad Bascomb
1945 This Man's Navy
1944 Barbary Coast Gent
1944 Rationing
1943 Salute to the Marines
1942 Jackass Mail
1942 The Bugle Sounds
1941 Barnacle Bill
1941 The Bad Man
1940 Wyoming
1940 20 Mule Team
1940 The Man from Dakota
1939 Thunder Afloat
1939 Sergeant Madden
1939 Stand Up and Fight
1938 Stablemates
1938 Port of Seven Seas
1937 The Bad Man of Brimstone
1937 Slave Ship
1937 The Good Old Soak
1936 Old Hutch
1936 A Message to Garcia
1935 Ah, Wilderness!
1935 O'Shaughnessy's Boy
1935 China Seas
1935 West Point of the Air
1934 The Mighty Barnum
1934 Treasure Island
1934 Viva Villa!
1933 The Bowery
1933 Dinner at Eight
1933 Tugboat Annie
1932 Flesh
1932 Grand Hotel
1931 Hell Divers
1931/I The Champ
1931 The Secret Six
1931 The Stolen Jools (short)
1930 Min and Bill
1930 A Lady's Morals
1930 Way for a Sailor
1930 Billy the Kid
1930 The Big House
1929 River of Romance
1929 Stairs of Sand
1929 Chinatown Nights
1928 Beggars of Life
1928 The Big Killing
1928 Partners in Crime
1928 Wife Savers
1927 Now We're in the Air
1927 Fireman, Save My Child
1927 Casey at the Bat
1926 Old Ironsides
1926 We're in the Navy Now
1926 Volcano
1926 Behind the Front
1925 The Pony Express
1925 Rugged Water
1925 In the Name of Love
1925 The Wanderer
1925 The Night Club
1925 Adventure
1925 Coming Through
1925 The Great Divide
1925 The Devil's Cargo
1925 The Lost World
1925 Let Women Alone
1924 So Big
1924 Madonna of the Streets
1924 Dynamite Smith
1924 The Red Lily
1924 Another Man's Wife
1924 The Signal Tower
1924 The Sea Hawk
1924 Unseen Hands
1923 White Tiger
1923 The Drums of Jeopardy
1923 Richard the Lion-Hearted
1923 The Eternal Struggle
1923 The Spanish Dancer
1923 Three Ages
1923 Drifting
1923 Ashes of Vengeance
1923 Bavu
1923 Stormswept
1923 The Flame of Life
1923 Patsy
1922 Only a Shop Girl
1922 A Blind Bargain
1922 Robin Hood
1922 Trouble
1922 Alias Julius Caesar (unconfirmed)
1922 Hurricane's Gal
1922 I Am the Law
1922 The Man from Hell's River
1922 The Sagebrush Trail
1922 Wild Honey
1922 The Rosary
1921 The Last Trail
1921 The White Mouse (short)
1921 The Ne'er to Return Road (short)
1921 The Policeman and the Baby (short)
1921 The Golden Snare
1921 The Northern Trail (short)
1921 A Tale of Two Worlds
1921 The Four Horsemen of the Apocalypse
1921 Patsy
1921 Sleeping Acres (short)
1920 The Rookie's Return
1920 813
1920 The Last of the Mohicans
1920 The Round-Up
1920 The Mollycoddle
1920 The Virgin of Stamboul
1919 Behind the Door
1919 Victory
1919 Soldiers of Fortune
1919 The Life Line
1919 The Love Burglar
1919 The Unpardonable Sin
1919 A Beach Nut (short)
1919 Only a Janitor (short)
1918 Johanna Enlists
1917 That Night (short)
1917 Are Waitresses Safe? (short)
1917 A Bedroom Blunder (short)
1917 The Little American
1917 A Clever Dummy (short)
1917 Cactus Nell (short)
1917 Teddy at the Throttle (short)
1917 Maggie's First False Step (short)
1917 Patria
1917 Bombs and Banknotes (short)
1916 A Capable Lady Cook (short)
1916 Sweedie, the Janitor (short)
1916 Just a Few Little Things (short)
1916 The Janitor (short)
1916 A Dash of Courage (short)
1916 The Janitor's Vacation
1915 The Fable of the Roistering Blades (short)
1915 Education (short)
1915 The Broken Pledge (short)
1915 Sweedie's Finish (short)
1915 The Slim Princess
1915 Sweedie's Hero (short)
1915 Sweedie in Vaudeville (short)
1915 Done in Wax (short)
1915 The Bouquet (short)
1915 Sweedie Learns to Ride (short)
1915 Love and Trouble (short)
1915 Father's New Maid (short)
1915 Sweedie's Hopeless Love (short)
1915 Ain't It the Truth? (short)
1915 A Pound for a Pound (short)
1915 The Victor (short)
1915 Sweedie Goes to College (short)
1915 The New Teacher (short)
1915 Two Hearts That Beat as Ten (short)
1915 Sweedie and Her Dog (short)
1915 Sweedie's Suicide (short)
1915 Sweedie and the Sultan's Present (short)
1914 Two Dinky Little Dramas of a Non-Serious Kind (short)
1914 Sweedie Collects for Charity (short)
1914 Their Cheap Vacation (short)
1914 Madame Double X (short)
1914 The Fable of the Bush League Lover Who Failed to Qualify (short)
1914 Sweedie and the Hypnotist (short)
1914 A Maid of War (short)
1914 Sweedie at the Fair (short)
1914 Countess Sweedie (short)
1914 The Prevailing Craze (short)
1914 Three Boiled Down Fables (short)
1914 Sweedie the Trouble Maker (short)
1914 The Laundress (short)
1914 Rivalry and War (short)
1914 She Landed a Big One (short)
1914 Sweedie Learns to Swim (short)
1914 The Fickleness of Sweedie (short)
1914 Golf Champion 'Chick' Evans Links with Sweedie (short)
1914 Sweedie's Clean-Up (short)
1914 Sweedie's Skate (short)
1914 The Plum Tree (short)
1914 Love and Soda (short)
1914 Sweedie Springs a Surprise (short)
1914 Sweedie and the Double Exposure (short)
1914 Topsy-Turvy Sweedie (short)
1914 The Fable of the Busy Business Boy and the Droppers-In (short)
1914/I In and Out (short)
1914 The Fable of the Coming Champion Who Was Delayed (short)
1914 Sweedie and the Lord (short)
1914 The Fable of Higher Education That Was Too High for the Old Man (short)
1914 The Fable of Napoleon and the Bumps (short)
1914 Sweedie the Swatter (short)
1914 The Epidemic (short)
1914 The Fable of the Brash Drummer and the Nectarine (short)
1914/I This Is the Life (short)
1914 Jane (short)
1914 Actor Finney's Finish (short)
1914 Three Little Powders (short)
1914 Making Him Over -- For Minnie (short)
1914 Curing a Husband (short)
1914 The Winner (short)
1914 The Bargain Hunters (short)
1914 A Queer Quarantine (short)
1914 Oh, Doctor (short)
1914 Grass County Goes Dry (short)
1914 The Girl, the Cop, the Burglar (short)
1914 Mrs. Manly's Baby (short)
1914 One-to-Three (short)
1914 Looking for Trouble (short)
1914 The Hour and the Man (short)
1914 A Foot of Romance (short)
1914 Cheering a Husband (short)
1914 The Ups and Downs (short)
1913 At the Old Maid's Call (short)
1913 Hello, Trouble (short)
1913 Smithy's Grandma Party (short)
1913 The Usual Way (short)
1913 Their Wives' Indiscretion (short)
1913 Day by Day (short)
1913 Dad's Insanity (short)
1913 A Successful Failure (short)
1913 Love Incognito (short)
1913/I The Right of Way (short) (uncredited)
1913 Sweet Revenge (short)
1913 Mr. Dippy Dipped (short)
1913 His Athletic Wife (short)

Podeli:



Preporucujemo

Rami Malek je negativac u filmu ‘No Time to Die’ i...
Mira Banjac: Na palićkom festivalu osećam da sam deo...
American Animals (2018) (2018)
Skripta otpisanog filma ‘Predators 2’ otkriva da bi da...
Film Darka Bajića Ime naroda na svečanom otvaranju...
‘Spenser Confidential 2’ se definitivno sprema za...
Mel Gibson će igrati u filmu Fatman
Srpska premijera filma 'Zaceli me' Danijele Štajnfeld na...
Predstavljamo vam top 5 filmova koje ne smete propustiti na...
Radni susreti sa Želimirom Žilnikom, Barbi Marković i...
Vladimir Andrić i Slavčo Malenov dobitnici Nagrade za...
Svečano zatvoren 27. Festival evropskog filma Palić
Zvezda Arrow-a Colton Haynes želi da igra X-Men heroja...
Bioskop Vilin Grad – repertoar od 17. do 23. septembra
Bioskop Vilin Grad – repertoar od 10. do 16. septembra
Wesley Snipes preporučuje gledanje ‘Coming 2 America’...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 10. do 15. septembra
The Suicide Squad oslobodiće novu stranu Harley Quinn,...
Ladies night uz dugoočekivani nastavak filma ,,After" u...
Objavljen kompletan program 27. Međunarodnog festivala...
Filmski centar Srbije - Počinje obuka za asistente i...
Stvaralaštvo legendarnog Maka Sajka u fokusu četvrtog...
Festival LIFFE ove godine i na onlajn platformi
Inspektor Benks (DCI Banks): Nova britanska...
PALA PRVA KLAPA. Počelo snimanje filma o Zoranu...
Danijela Štajnfeld gošća poslednje večeri u susretu sa...
Stranger Things Sezona 4 neće završiti seriju, ali finale...
Repertoar Cineplexx Niš bioskopa od 24. do 30. septembra
Saša Radojević: Danas imamo apsolutno fascinantne...
"Pesnik tuge" bio inspirisan boemštinom - nastavljeno...